InTeylingen

Aangepast bron- en contactonderzoek vanwege toename coronabesmettingen

Doordat het aantal personen dat positief test op corona hard oploopt, moet GGD Hollands Midden maatregelen nemen. Ze zijn overgeschakeld naar een risicogestuurd bron- en contactonderzoek, waarbij mensen zelf hun contacten dienen te informeren als blijkt dat ze besmet zijn.

Als iemand positief wordt getest op corona, is het belangrijk dat in kaart wordt gebracht met wie deze persoon in contact is geweest. Dit om te voorkomen dat het virus zich verder verspreid. Daar komt normaal de GGD om de hoek kijken, maar dat gaat vanwege de toename van het aantal besmettingen nu iets anders. Ze gaan nu risicogestuurd te werk.

Risicogestuurd onderzoek

Maar wat houdt dit precies in? “We vragen de mensen bij wie we inschatten dat dat kan, om zelf hun contacten te informeren. Om hen daarbij te helpen, geven we hen een informatiepakket. Schatten we in dat deze werkwijze een risico oplevert (vandaar de term risicogestuurd BCO) met het oog op het indammen van het coronavirus, dan benadert de bron- en contactonderzoeker deze contacten”, zo legt GGD Hollands Midden uit. Risicogevallen zijn in dit geval bijvoorbeeld besmette personen die in een zorginstelling of een kinderdagverblijf werken.

“Omdat er nu veel nieuwe positieve besmettingen zijn, soms wel meer dan 100 per dag, lukt het ons niet alle contacten van positief geteste personen na te bellen.” Daarom wordt er nu meer verantwoordelijkheid neergelegd bij, en medewerking gevraagd van, de besmette persoon. “Zo spelen we tijd en capaciteit vrij om per dag meer besmette personen te kunnen bereiken en zicht te kunnen houden op clusters.”


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Van 0 naar 20 vandaag 18:41

Van 0 naar 20: het weer

Tja, kijk naar buiten en je weet het eigenlijk al. Het is herfst. En dat betekent regen, wind en lage temperaturen. Maar ja, dat schema blijft roepen. En omdat de 20 van Alphen al in maart gelopen gaat worden, zullen Stefan en Mitchell toch moeten blijven trainen. Motivatie vinden dus!

Advertorial Economie vandaag 17:15

Wouter Sjerp: hét juiste advies voor jouw hypotheek

Voor vele Alphenaren zal dit gezicht of deze naam wel bekend klinken. De goedlachse Wouter, geboren en getogen in Alphen aan den Rijn, heeft menig dorpsgenoot al voorzien van juist advies qua hypotheek. En nu pakt hij dat nog beter aan. Hij is dé hypotheekspecialist van Alphen.

Blog Op reis met Naomi vandaag 15:26

Op reis met Naomi: Unleash the Power Within

Deze week ben ik even wat later, wat komt door mijn 4-daagse online evenement ‘UPW’ (Unleash the Power Within) van Tony Robbins, waarin ik vier dagen volledig ondergedompeld ben in persoonlijke ontwikkeling. Concrete handvatten, bijzondere en leerzame verhalen, mooie meditaties, diepe inzichten, vele realisaties, verbinding; met mijzelf en met andere deelnemers (11.000 uit maar liefst 139 landen!).