pol_wijkagentalphennoord

Aangifte winkeldiefstal gaat voortaan via een app

Voorheen hanteerden supermarkten en winkels allemaal een ander beleid wat betreft het aangifte doen van winkeldiefstallen. Maar dat is vanaf nu verleden tijd. In situaties waarbij de verdachte direct is aangehouden, kan de winkelier vanaf vandaag via een app op de telefoon aangifte doen.

Frank Heijmink, Operationeel Expert bij Politie Alphen aan den Rijn op het thema horeca en ondernemers, is blij met de ontwikkeling. “We zien dat elke supermarkt of winkel er een ander beleid op nahield bij winkeldiefstallen. Dat leverde soms wat onduidelijkheden op. Bovendien werkte het voor beide partijen niet heel efficiënt.”

Reden om daar verandering in aan te brengen, zo meende de politie. Vandaag start daarom een nieuwe manier van aangifte doen van winkeldiefstal. Het gaat specifiek om situaties waarbij de verdachte direct is aangehouden, in zogenaamde ‘heterdaad’ situaties dus.

Heijmink legt uit: “Aangifte wordt dan gedaan via een app op de telefoon van de winkelier. In de winkel wordt de verdachte overgenomen door de politie, én de aangifte wordt direct via de app verzonden naar het politiesysteem. Dat levert tijdwinst op en zorgt voor betere informatieoverdracht.”

Jumbo Ten Brink, gevestigd in de Herenhof, sluit zich hierbij aan. ''Het komt per week zo'n acht tot tien keer voor dat er in onze winkel iemand betrapt wordt op winkeldiefstal. Voorheen moest er dan een handgeschreven formulier ingevuld worden, of een formulier op de computer. Nu kun je dat gewoon via een app op je telefoon doen en komt het meteen bij de politie in het dashboard terecht. Dat scheelt tijd, en de verslaglegging is accurater'', aldus Ten Brink. 

Op de foto: een winkeldief die vorig jaar door de politie werd opgepakt in winkelcentrum De Herenhof. Dit nadat hij verschillende producten in een supermarkt had gestolen. 


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Romeinen gisteren 11:59

ROMEINEN Zadel

De Romeinse cavalerie was niet in het minst zo succesvol, omdat de berijders van de pony’s uitstekende goed getrainde ruiters waren. Daarnaast werd een Romeins cavaleriepaard vakkundig opgezadeld met een stevig zadel en een degelijk hoofdstel.

Verkeer en vervoer 8 mei 2021 17:23

Bewoners in actie voor omstreden Ziendeweg

Is het kunst? Is het wetenschap? Is het activisme? Bewoners uit Zwammerdam en omgeving hebben zaterdag 642 witte kruisen langs de Ziendeweg tussen Alphen en Nieuwkoop geplaatst. Op poëtische wijze vragen ze hiermee aandacht voor de vele verkeerslachtoffers langs deze weg.