Pixabay

Aanvullende maatregelen in verband met coronavirus

In een persconferentie is duidelijk geworden dat er aanvullende maatregelen worden genomen in Nederland in verband met het coronavirus. Lees hier ook de gevolgen voor Alphen.

Evenementen met meer dan honderd personen in Nederland worden afgelast, mensen moeten thuiswerken indien mogelijk en wie koorts of luchtwegklachten heeft, moet sowieso binnenblijven. Dit zijn de belangrijkste maatregelen in de strijd tegen de verdere verspreiding van het coronavirus die premier Mark Rutte samen met volksgezondheidsminister Bruno Bruins en het RIVM donderdag aankondigden. Scholen blijven vooralsnog gewoon open.

Update 15 maart: Scholen gaan vanaf maandag 16 maart t/m maandag 6 april dicht. Horecagelegenheden en sportclubs moeten vanaf zondag 15 maart 18:00 uur hun deuren sluiten. Lees hier meer. 

Gevolgen voor Alphen

 • Sinds vrijdag 13 maart 08:00 uur is het druk bij de supermarkten in Alphen. "Het lijkt wel kerst", laten ze weten. Bij een supermarkt in de Ridderhof waren er zelfs klanten die vochten om paracetamol.
 • De Vos Danscentrum sluit in verband met het coronavirus t/m 31 maart de deuren voor alle groepsactiviteiten. "Het besef dat alle zorgmedewerkers hun uiterste best moeten doen om iedereen te helpen en levens te redden, verenigt zich niet met de openstelling van ons bedrijf waar mensen ongehinderd sociale contacten kunnen hebben", aldus Ronald en Mieke de Vos van het danscentrum. 
 • In verband met de verspreiding van het Corona virus, en de afgekondigde maatregelen, gaat de opening van het verbouwde kerkelijk centrum van de Oudshoornse Kerk niet door. Ook de kerkdiensten in de Oudshoornse Kerk zijn voorlopig afgelast. De Oudshoornse Kerk heeft de afgelopen periode haar zalencentrum verbouwd. Zaterdag 14 maart zou de opening door burgemeester Liesbeth Spies plaatsvinden. Omdat hier meer dan 100 mensen verwacht worden, heeft de kerkenraad besloten de opening niet door te laten gaan. Er wordt gekeken naar de mogelijkheid van een feestelijke bijeenkomst later in dit jaar. 
 • Alle vestigingen van Bibliotheek Rijn en Venen zijn gesloten voor publiek om verspreiding van COVID-19 te voorkomen. Vanaf zaterdag 14 maart tot en met dinsdag 31 maart zijn ze gesloten. Alle activiteiten die gepland staan tot en met dinsdag 31 maart zijn geannuleerd. Geleende boeken kunnen worden ingeleverd via de inlever bus. Er worden t/m 31 maart geen boetes in rekening gebracht.
 • Eerder meldde de gemeente dat alle zaterdagmarkten niet door zouden gaan, maar nu is besloten om de zaterdagmartkten tóch door de laten gaan. De reden? "Om iedereen ruim de gelegenheid te bieden de dagelijkse boodschappen te doen, gaan de markten door", zo laat de gemeente weten.
 • De amateurs van Alphense Boys, ARC, AVV Alphen en Alphia zullen voorlopig niet voetballen. In verband met het coronavirus worden er tot en met eind maart namelijk landelijk geen amateurwedstrijden gespeeld. Ook de wedstrijden van hockey, volleybal en andere sporten zijn voorlopig afgelast. AAV'36 heeft besloten om alle activiteiten t/m 31 maart af te gelasten. Ook judolessen van judoschool Arashi worden opgeschort t/m 31 maart. 
 • In het Alrijne Ziekenhuis worden maatregelen genomen om het aantal bezoekers te beperken. "Wij vragen u om alleen te komen naar uw afspraak op de polikliniek. Als dat niet mogelijk is, vragen wij u om maximaal één begeleider mee te nemen. Wij hopen op uw begrip", zo meldt Alrijne. 
 • De Thermen2 heeft besloten om de Alphense zwembaden tot op nader order volledig te sluiten. Lees hier meer.
 • Verschillende evenementen worden ook afgelast of uitgesteld, waaronder het Groot Alphens Dictee. Dit zou plaatsvinden op dinsdag 24 maart, maar is verplaatst naar 13 oktober.
 • Ook de NVM Open Huizen Dag van zaterdag 28 maart gaat niet door.
 • Het bestuur van SamenhuiS heeft besloten om met onmiddelijke ingang het SamenhuiS tijdelijk te sluiten tot 1 april.
 • Voorlopig zijn in ieder geval ook de evenementen Wet 'n Wild Clubnight x Afro Brothers en Love Soul Dance afgelast. 
 • Slagerij Van der Valk neemt hygiënemaatregelen. Zij nemen GEEN meegebrachte tassen in ontvangst. Wel stellen zij gratis tassen beschikbaar om contact zoveel mogelijk te beperken. Ook wordt aangeraden om zoveel mogelijk contactloos of met pin te betalen.
 • De Nationale Boomfeestdag op woensdag 18 maart is afgelast. Dit heeft de gemeente laten weten.
 • Museumpark Archeon sluit voorlopig de deuren van het park.
 • Vogelpark Avifauna is vanaf 14 maart gesloten. Dit hebben zij besloten in overleg met lokaal bestuur. 
 • Castellum annuleert alle film- en theatervoorstellingen t/m 6 april. Kaarthouders worden door Castellum geïnformeerd. 
 • Vue Cinemas sluit voorlopig de deuren en annuleert dus alle voorstellingen die de komende tijd op de planning stonden. 
 • Vanaf maandag 16 maart is Parkvilla gesloten voor publiek. Alle cursussen, film- en theatervoorstellingen, evenementen en verhuren worden hierdoor opgeschort t/m 31 maart. Parkvilla volgt t/m zondag de richtlijnen en aanwijzingen vanuit RIVM, overheid, lokale GGD en gemeente en zullen hierbij extra hygiënemaatregelen in acht nemen.
 • STC De Rijnstreek heeft besloten om, in lijn met de afgekondigde maatregelen, alle wedstrijden en trainingen voor de rest van het schaatsseizoen af te gelasten. 
 • Bar Amsterdam en Schatjes blijven vrijdag en zaterdag open, maar beperken wel het aantal bezoekers. BAR32 zal zaterdag BOVEN32 sluiten. Het feest wordt naar beneden verplaatst. Verder houden ze zich aan de richtlijnen. St Patrick's Day in Hendrick's Pub op zaterdag 14 maart gaat, gezien het aantal verwachte gasten, ook niet door.
 • De VOA (Vereniging Ondernemingen Alphen aan den Rijn) heeft besloten om alle VOA-evenementen tot nader order op te schorten. Dit betekent geen starterscafé op 17 maart, geen Take a Break Sessies en HR kring bijeenkomst en ook geen VOA-borrel op 2 april.
 • De uitreiking van de vrijwilligersprijs op vrijdag 13 maart is uitgesteld. De nieuwe datum wordt later bekendgemaakt. 
 • NS heeft aangekondigd dat er vanaf vrijdag 13 maart in de spits minder treinen rijden. Raadpleeg de reisplanner voor actuele informatie. 

NLDoet
Ook NLDoet, wat aankomend weekend plaats zou vinden, heeft te maken met het coronavirus. Het Oranje Fonds adviseert de organisatoren van de activiteiten om alles af te blazen of uit te stellen. Verschillende organisatoren volgen dit advies, waaronder Speeltuinvereniging Kindervreugd. “Als dit wordt geadviseerd, dan volgen wij dit ook.” Stichting Akkerbloem verplaatst het evenement voorlopig naar 12 april. “Dat is voor ons nu de beste oplossing.” Stichting de Groene Vinger heeft de activiteit ook afgelast.

Andere organisatoren gaan nog in beraad over een beslissing. “Dit staat al zo lang op de planning, wanneer moeten we het dan doen?” zo meldt de organisator van OBS Het Palet. “Aan de andere kant, het is een mix van ouders en kinderen in de buitenlucht, dus hoe verantwoord is het om het door te laten gaan?” Ook Vrije school Ridderspoor heeft op donderdagmiddag een vergadering over NLDoet. “Wij organiseren vaker klusdagen dus wij zouden het eventueel op een andere dag plaats kunnen laten vinden.”

Op maandag 2 maart werd de eerste besmetting van het coronavirus in Alphen vastgesteld. Het 5-jarige kindje is inmiddels genezen verklaard. Op woensdag 11 maart werd opnieuw een besmetting gemeld bij een 60-jarige man uit Alphen.

Lees ook: Nederlanders mijden binnensteden sinds de uitbraak van corona.

Maatregelen gelden tot en met 31 maart

"Mijd sociale contacten", is de dringende oproep van minister Bruins. Aanleiding voor het nieuwe pakket verregaande maatregelen is dat het RIVM meerdere besmettingen heeft geconstateerd die niet meer te herleiden zijn naar een bron. Daarmee is er geen vat meer op waar er mensen besmet zijn met het coronavirus en is de grip om de indamming kwijt, legde RIVM-baas Jaap van Dissel uit.

Scholen worden vooralsnog niet gesloten. Dat heeft er volgens Rutte vooral mee te maken dat ouders dan ook thuis moeten blijven. "Ouders die werken in de zorg, de politie en de brandweer hebben we hard nodig." Kinderen die klachten hebben, moeten uiteraard wel gewoon thuisblijven. HBO's en Universiteiten wordt aangeraden om hoorcolleges zo veel mogelijk online aan te bieden.

De maatregelen zijn zeker tot 31 maart van kracht. Er wordt door de premier niet uitgesloten dat er de komende dagen nog meer maatregelen worden genomen om de verspreiding van het virus tegen te gaan.

Donderdagavond debat over coronavirus in Tweede Kamer

Afgelopen maandag kwam het kabinet voor het laatst samen voor een crisisoverleg. Toen benadrukte Rutte dat Nederland zich nog steeds in de zogenoemde indamfase bevindt, wat betekent dat er nog geen verregaande maatregelen nodig zijn. Wel riep hij alle Nederlanders op om geen handen meer te schudden.

De Tweede Kamer debatteert donderdag 18:30 uur met premier Rutte over de aanpak van de bestrijding van het coronavirus.

Bron: NU.nl


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Natuur, recreatie en reizen vandaag 15:14

De ijzige dromen van Alphen: komt de langverwachte ijsbaan dan toch?

In de winter van 2024 staat eindelijk de realisatie van de langverwachte ijsbaan in Alphen op het programma. Het verlangen naar een eigen schaatslocatie was opgenomen in het huidige coalitieakkoord, maar sindsdien is er weinig vooruitgang geboekt op dit gebied. Nu lijkt er eindelijk beweging in te komen.

Advertorial Maatschappelijk vandaag 14:03

Buurthuis AquaRijn bruist in oktober

Buurthuis AquaRijn bruist in oktober. Naast de reguliere activiteiten zoals inloop koffiemorgens, de donderdagmiddaglunch en de schildermiddag zijn er in oktober een aantal bijzondere activiteiten voor de bewoners van Alphen Noord.

Sport vandaag 11:35

Meld je aan voor de jongtalenten selectietest van DOS

Vind jij turnen ook het leukste wat er is? Dan is dit echt iets voor jou. Op zondag 1 oktober van 12:30 tot 14:30 uur organiseert DOS een jongtalenten selectietest. Ben jij geboren in 2016, 2017 of 2018 en ben jij altijd aan het klimmen en klauteren? Dan is dit misschien iets voor jou. Ben je iets ouder en heb je al wat turnervaring? Ook dan ben je van harte welkom!