Albert Kalkhoven

Achtergebleven afval op evenemententerrein? Daar moet een oplossing voor komen

Grote evenementen brengen vaak een hoop troep met zich mee. Dit was ook het geval op het Zomerspektakel aan het Meer begin juni. Een week later lag her en der nog veel afval in Park Zegersloot. En dat moet anders, vindt GroenLinks.

Dat er veel afval achterbleef na het evenement, blijkt uit foto’s die secretaris Albert Kalkhoven van de Vrienden van Zegersloot nam van het terrein, een week na afloop van het evenement. Naar aanleiding hiervan vraagt GroenLinks het college om ervoor te zorgen dat de omgeving na evenementen voortaan schoon wordt achtergelaten. Ook vraagt de raadsfractie om op evenementen het gebruik van herbruikbare bekers verplicht te stellen, om afval te voorkomen.

“Evenementen als het Zomerspektakel zijn geweldig. Ze zorgen voor saamhorigheid en een positieve sfeer in onze gemeente. Het is daarom extra jammer dat evenementen vaak geen feest zijn voor het milieu. Veel van het afval dat is blijven liggen is waarschijnlijk in de omliggende natuur en het meer gewaaid”, zegt raadslid Erik van Zuylen. De fractie wil dan ook dat het college stappen onderneemt om de vervuiling door evenementen tegen te gaan.

Volgens GroenLinks is het verplicht stellen van statiegeld op bekers bij evenementen in Alphen aan den Rijn een oplossing tegen het vele afval. In tegenstelling tot andere steden, zoals Leiden, worden op de meeste evenementen in de gemeente namelijk nog geen herbruikbare bekers gebruikt. Van Zuylen legt uit: “Bij onze evenementen wordt veel plastic gebruikt dat direct weer wordt weggegooid, met een grote afvalberg als gevolg. Dat kan anders. Laten we het beste van twee werelden combineren: én een leuk feest houden, én zuinig zijn op de natuur en onze grondstoffen!”


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Sport vandaag 15:20

Nieuw: SlowRun voor de wijk Kerk en Zanen

Wil jij hardlopen zonder prestatiedruk? Dan is SlowRun iets voor jou! Vanaf 1 september start er een nieuwe SlowRun-groep speciaal voor de wijk Kerk en Zanen. Elke week lopen we in een rustig tempo, zonder oordeel van jezelf of van anderen.

Werken vandaag 14:01

Vacatureoverzicht week 25: nieuwste vacatures

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier. 

Maatschappelijk vandaag 11:59

Gratis scootmobielcursus in Alphen aan den Rijn

VVN Alphen aan den Rijn organiseert in samenwerking met de gemeente, Welzorg, Vegro en Ergozorg een gratis scootmobielcursus op dinsdag 2 juli 2024. Deze cursus biedt zowel een ochtend- als een middagsessie.

Advertorial Film vandaag 09:44

Een nieuwe Première Night bij Castellum!

Op woensdag 10 juli komt er een nieuwe Première Night naar Castellum, namelijk Fly Me to the Moon! Bij binnenkomst wordt je meteen verwend met een glaasje bubbels, waarna je als allereerste de gloednieuwe film kan bekijken!

Advertorial Evenement gisteren 16:34

Doe mee met de maandelijkse Pubquiz van De Beren!

Ben jij klaar voor een avond vol hersenkrakers en gezelligheid? Ga dan dé uitdaging aan met je team? Doe mee met de maandelijkse Pubquiz van De Beren en test jouw kennis en vaardigheden terwijl je geniet van de gezellige sfeer in het restaurant.

Werkzaamheden Raadhuisstraat gisteren 15:12

Werkzaamheden en bereikbaarheid Raadhuisstraat

Deze week zijn de werkzaamheden aan de aanleg van de riolering en het straatwerk in de Raadhuisstraat verdergegaan. Het nieuwe straatwerk is inmiddels volledig vernieuwd van gevel tot gevel tot aan Dirty Harry Tattoos. Lees hieronder een overzicht van de werkzaamheden die volgende week (week 26) zullen plaatsvinden: