Albert Kalkhoven

Achtergebleven afval op evenemententerrein? Daar moet een oplossing voor komen

Grote evenementen brengen vaak een hoop troep met zich mee. Dit was ook het geval op het Zomerspektakel aan het Meer begin juni. Een week later lag her en der nog veel afval in Park Zegersloot. En dat moet anders, vindt GroenLinks.

Dat er veel afval achterbleef na het evenement, blijkt uit foto’s die secretaris Albert Kalkhoven van de Vrienden van Zegersloot nam van het terrein, een week na afloop van het evenement. Naar aanleiding hiervan vraagt GroenLinks het college om ervoor te zorgen dat de omgeving na evenementen voortaan schoon wordt achtergelaten. Ook vraagt de raadsfractie om op evenementen het gebruik van herbruikbare bekers verplicht te stellen, om afval te voorkomen.

“Evenementen als het Zomerspektakel zijn geweldig. Ze zorgen voor saamhorigheid en een positieve sfeer in onze gemeente. Het is daarom extra jammer dat evenementen vaak geen feest zijn voor het milieu. Veel van het afval dat is blijven liggen is waarschijnlijk in de omliggende natuur en het meer gewaaid”, zegt raadslid Erik van Zuylen. De fractie wil dan ook dat het college stappen onderneemt om de vervuiling door evenementen tegen te gaan.

Volgens GroenLinks is het verplicht stellen van statiegeld op bekers bij evenementen in Alphen aan den Rijn een oplossing tegen het vele afval. In tegenstelling tot andere steden, zoals Leiden, worden op de meeste evenementen in de gemeente namelijk nog geen herbruikbare bekers gebruikt. Van Zuylen legt uit: “Bij onze evenementen wordt veel plastic gebruikt dat direct weer wordt weggegooid, met een grote afvalberg als gevolg. Dat kan anders. Laten we het beste van twee werelden combineren: én een leuk feest houden, én zuinig zijn op de natuur en onze grondstoffen!”


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Evenementen vandaag 17:06

Doe mee! Win twee tickets voor de Alphense Oktoberfeesten

Eén groot feest! Op 6 en 7 oktober vinden de Alphense Oktoberfeesten plaats. Heb jij nog geen kaartjes bemachtigd? Niet getreurd. Alphens.nl mag twee tickets weggeven voor de vrijdagavond van de Oktoberfeesten.

Film vandaag 16:14

Alphense Kylian de Pagter (17) te zien in bioscoopfilm

Kylian (17) uit Alphen aan den Rijn heeft al jong zijn passie gevonden: toneelspelen. Heel Nederland heeft hem al kunnen zien in de televisieserie De verschrikkelijke jaren tachtig. Vanaf 21 september is de Alphenaar ook te zien in de bioscoopfilm Toen we van de Duitsers verloren.

Blog Sport vandaag 15:23

Iedereen gaat weer voetballen

Ook de clubs in de lagere klassen beginnen komend weekeinde aan de competitie 2023 / 2024. Alphia ontvangt zaterdag SVC’08 en Alphen gaat in Sassenheim voetballen tegen Teylingen, een club die wel eens tot de titelfavorieten kan gaan behoren.