Albert Kalkhoven

Achtergebleven afval op evenemententerrein? Zo kan het worden voorkomen

Grote evenementen brengen vaak een hoop troep met zich mee. Dit was ook het geval op het Zomerspektakel aan het Meer begin juni. Een week later lag her en der nog veel afval in Park Zegersloot. Hoe dat in het vervolg zal worden voorkomen legt het college uit.

Begin juli stelde GroenLinks het college een aantal vragen naar aanleiding van het vervuilde Zegerslootgebied. Zo vroegen zij zich af hoe deze “onwenselijke situaties” in de toekomst kunnen worden voorkomen en hoe dit wordt gehandhaafd.

Het college liet weten dat in de evenementenvergunning een standaard eindcontrole staat vermeld. Voorafgaand vindt een visuele inspectie plaats om de actuele staat van het terrein, zoals groen, verharding, openbare verlichting, straatmeubilair en (zwerf)afval, te controleren. “Na afloop zal weer een schouw plaatsvinden. Bij schade aan het terrein en/of eigendommen van de gemeente zal dit op uw kosten worden hersteld”, aldus het college.

Actualisering van het evenementenbeleid

“Op dit moment wordt het evenementenbeleid geactualiseerd en daarbij wordt ook gekeken naar het verminderen van afval bij evenementen”, vervolgt het college. In dit evenementenbeleid zal rekening worden gehouden met verschillende zaken. Ten eerste zal het college kijken naar een efficiëntere volgorde van het afbouwproces. “Zoals direct na het evenement (zwerf)afval op ruimen en daarna objecten als podia/tenten op te ruimen.”

Ook kijken ze naar de haalbaarheid van het verplicht stellen om een afval-, schoonmaak-, of duurzaamheidsplan in te dienen tijdens het aanvragen van een vergunning. Zo kan het afvalbeleid van tevoren al beter worden geregeld. Verder is het ook een mogelijkheid “om een borgsom op te nemen in de vergunning, om vlot na een evenement de schade te kunnen herstellen of afval op te ruimen.”

Naast het aanpassen van regels voor vergunningen en aanpassingen in het evenementenbeleid onderzoekt het college of en hoe herbruikbare drinkbekers zo snel mogelijk verplicht gesteld kunnen worden. Het college hoopt dit nog voor de landelijke verplichting, ingaand vanaf 2024, te kunnen realiseren.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Werken vandaag 12:45

Vacatureoverzicht week 20: nieuwste vacatures

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier.

Muziek/Concert vandaag 10:59

BTW-tarief op concert- en festivaltickets stijgt hoogstwaarschijnlijk in 2026

Na maanden van onderhandelen presenteren de PVV, VVD, NSC en BBB hun 'hoofdlijnenakkoord', dat de basis moet vormen voor het nieuwe kabinet. Liefhebbers van live muziek en cultuur komen er bekaaid vanaf, want de formerende partijen zijn van plan om concert- en festivaltickets te belasten met het hoge btw-tarief van 21%. Op dit moment geldt hiervoor nog het lage tarief van 9%.

Advertorial Evenement vandaag 09:37

Help mee als vrijwilliger tijdens de Obstacle Run!

Vind je het leuk om anderen te helpen en tegelijkertijd een superleuke dag te beleven? Meld je dan aan als vrijwilliger voor de Obstacle Run Alphen op zaterdag 1 en/of zondag 2 juni 2024, en zorg er samen met de andere vrijwilligers voor dat de deelnemers de dag van hun leven meemaken!

Blog Opinie gisteren 19:46

MINERVA Haal die doppen van de koppen

Dit jaar wordt een feestje in de gemeente Alphen aan den Rijn omdat de gemeente zoals deze nu is tien jaar bestaat. Maar niet iedereen denkt er zo over. Er zijn nog altijd Calimero’s die vinden dat ‘ze’ geannexeerd zijn en er zijn altijd klagers waarbij het niet goed is of niet deugt.

Advertorial Film gisteren 17:22

De Kleuterbios is terug!

Op zaterdag 18 mei keert Het Muizenhuis - Sam & Julia terug in de Kleuterbios! Dit is een compilatie van acht afleveringen, waarvan zes afleveringen nooit eerder vertoond zijn. Hierin beleven de muizen Sam en Julia de spannendste avonturen en ontdekken ze verborgen mysteries. 

Sport gisteren 16:01

Sem Spruit pakt zes keer NK Goud en twee keer zilver

Afgelopen winter was voor Sem Spruit een mooie periode op het ijs en vloog hij naar Zuid-Korea voor de Jeugd Olympische Spelen. Daar wist hij samen met supertalent Angel Daleman (Leiderdorp) brons te pakken op de relay. Een moment om nooit meer te vergeten. Onlangs is Sem verkozen tot Alphens Sporttalent en kreeg hij aan het eind van het schaatsseizoen een onderscheiding van de KNSB, District Sassenheim. Hem viel de onderscheiding ten deel “Drager van de Bronzen Schaatser”, voor zijn mooie prestaties van het seizoen.