Albert Kalkhoven

Achtergebleven afval op evenemententerrein? Zo kan het worden voorkomen

Grote evenementen brengen vaak een hoop troep met zich mee. Dit was ook het geval op het Zomerspektakel aan het Meer begin juni. Een week later lag her en der nog veel afval in Park Zegersloot. Hoe dat in het vervolg zal worden voorkomen legt het college uit.

Begin juli stelde GroenLinks het college een aantal vragen naar aanleiding van het vervuilde Zegerslootgebied. Zo vroegen zij zich af hoe deze “onwenselijke situaties” in de toekomst kunnen worden voorkomen en hoe dit wordt gehandhaafd.

Het college liet weten dat in de evenementenvergunning een standaard eindcontrole staat vermeld. Voorafgaand vindt een visuele inspectie plaats om de actuele staat van het terrein, zoals groen, verharding, openbare verlichting, straatmeubilair en (zwerf)afval, te controleren. “Na afloop zal weer een schouw plaatsvinden. Bij schade aan het terrein en/of eigendommen van de gemeente zal dit op uw kosten worden hersteld”, aldus het college.

Actualisering van het evenementenbeleid

“Op dit moment wordt het evenementenbeleid geactualiseerd en daarbij wordt ook gekeken naar het verminderen van afval bij evenementen”, vervolgt het college. In dit evenementenbeleid zal rekening worden gehouden met verschillende zaken. Ten eerste zal het college kijken naar een efficiëntere volgorde van het afbouwproces. “Zoals direct na het evenement (zwerf)afval op ruimen en daarna objecten als podia/tenten op te ruimen.”

Ook kijken ze naar de haalbaarheid van het verplicht stellen om een afval-, schoonmaak-, of duurzaamheidsplan in te dienen tijdens het aanvragen van een vergunning. Zo kan het afvalbeleid van tevoren al beter worden geregeld. Verder is het ook een mogelijkheid “om een borgsom op te nemen in de vergunning, om vlot na een evenement de schade te kunnen herstellen of afval op te ruimen.”

Naast het aanpassen van regels voor vergunningen en aanpassingen in het evenementenbeleid onderzoekt het college of en hoe herbruikbare drinkbekers zo snel mogelijk verplicht gesteld kunnen worden. Het college hoopt dit nog voor de landelijke verplichting, ingaand vanaf 2024, te kunnen realiseren.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Film vandaag 16:14

Alphense Kylian de Pagter (17) te zien in bioscoopfilm

Kylian (17) uit Alphen aan den Rijn heeft al jong zijn passie gevonden: toneelspelen. Heel Nederland heeft hem al kunnen zien in de televisieserie De verschrikkelijke jaren tachtig. Vanaf 21 september is de Alphenaar ook te zien in de bioscoopfilm Toen we van de Duitsers verloren.

Blog Sport vandaag 15:23

Iedereen gaat weer voetballen

Ook de clubs in de lagere klassen beginnen komend weekeinde aan de competitie 2023 / 2024. Alphia ontvangt zaterdag SVC’08 en Alphen gaat in Sassenheim voetballen tegen Teylingen, een club die wel eens tot de titelfavorieten kan gaan behoren. 

Advertorial Evenementen vandaag 11:52

Inspiratie rondom afscheid en verlies op de uitvaartmarkt

Zaterdag 7 oktober organiseert Ammoniet Uitvaartbegeleiding een ‘uitvaartmarkt’. Hier kun je ontdekken dat er, naast de noodzakelijke dingen die geregeld moeten worden, veel interessante en prachtige mogelijkheden zijn die de periode van afscheid nemen, rouw en gemis, bijzonder en troostrijk maken.