ActiVite
Advertorial Gezondheid en welzijn

ActiVite geeft roer uit handen

Zorgorganisatie ActiVite heeft op donderdag 2 juni het roer uit handen gegeven aan Dayenne en Celina. Deze groep 8-ers namen voor één dag de taken van de raad van bestuur waar. Celina: “Ik wil eigenlijk binnenhuisarchitect worden, maar de zorg lijkt me ook wel boeiend.”

De frisse blik die Dayenne en Celina op ActiVite hebben geworpen, was in het kader van JINC Baasvan Morgen. In dit project ervaren leerlingen hoe het is om de leiding te hebben. Ze doen bovendien een waardevol contact op voor later: de bazen in kwestie beloven hun jonge collega’s dat ze later een beroep op hen mogen doen.

Ook bestuurders Annemijn van Hemel en Anne Veldhof deden deze belofte. Van Hemel: “Het zijn fantastische meiden en ik hoop dat ze het nog ver schoppen. Als ik ze daar bij kan helpen, doe ik dat graag. En in de zorg kunnen we iedereen goed gebruiken, waar je talenten ook liggen.”

De touwtjes in handen

Dayenne en Celina zijn niet de enigen die deze week de touwtjes in handen kregen. Ruim 400 kinderen tussen de 10 en 17 jaar namen voor één dag de baan over van 309 Nederlandse CEO’s, politici en directeuren van onder andere Nationale Nederlanden, Transavia en Bol.com. JINC is een non-profitorganisatie die strijdt tegen kansenongelijkheid onder jongeren.

De organisatie wil met JINC Baas van Morgen de aandacht vestigen op het feit dat een goede loopbaan voor veel kinderen moeilijk bereikbaar is. Want wie toevallig geboren is in een omgeving met sociaaleconomische achterstand heeft minder kans om het ver te schoppen - hoe slim of talentvol hij of zij ook is. Dat blijkt onder meer uit onderzoek van de Onderwijsinspectie. Anne Veldhof: “Bij ActiVite staan we volledig achter de doelstellingen van JINC. Natúúrlijk moeten we ons best doen om iedereen gelijke kansen te geven!”

Gezamenlijk ontbijt

De dag begon voor Dayenne en Celina met een lift van Annemijn van Hemel naar het gezamenlijke ontbijt bij zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid. Pauline Slavenburg, vestigingsmanager van JINC Leiden, vertelde over de achtergrond van het project: “Als JINC geloven we dat een dag aan het roer staan en ervaren hoe het is om invloed te hebben, de beste motivatie is om het beste in jezelf naar boven te halen.”

Na het ontbijt vertrokken de nieuwe bestuurders naar verpleeghuis Noorderbrink in Alphen aan den Rijn. Hier werden zij rondgeleid in deze ELV-locatie, waar mensen tijdelijk verblijven om bijvoorbeeld te herstellen van een operatie. Celina: “Wat ik heb geleerd van de rondleiding is dat niet iedereen even veel hulp nodig heeft. De mensen die hier wonen moeten wat ze zelf nog kunnen, ook zelf doen. Dat wist ik niet.”

Concreet vraagstuk

Na de lunch was het tijd voor een concreet vraagstuk: hoe gaan de polo’s van de collega’s in de thuiszorg eruitzien? Bij Atelier de Dagwacht, een Ontmoetingscentrum voor kunstzinnige mensen met dementie, gingen de nieuwe bazen met de deelnemers aan de slag. Natuurlijk moesten Dayenne en Celina het bedachte voorstel hierna presenteren en er draagvlak voor creëren, onder andere bij de OR van ActiVite.

Celina: “Ik heb een vlinder gemaakt, omdat een vlinder snel vliegt en de zorg ook snel moet zijn bij de mensen.” Dayenne:”Ik vond het ontwerp maken voor de polo het leukste vandaag, want ik wil later ook modeontwerper worden.” De zorg heeft Dayenne dus nog niet voldoende weten te charmeren: “Ik denk na vandaag dat ik niet genoeg geduld heb voor de zorg.”

Bestuurder Anne Veldhof was erbij tijdens het middagprogramma: “Wat mij betreft was het een hele geslaagde dag. Ik vond het superleuk om op deze manier een keer mijn verantwoordelijkheden als baas uit handen te geven aan de nieuwe generatie bazen.”


Meer nieuws

Calamiteiten vandaag 18:25

Kind aangereden door auto in Emmalaan

Op donderdag aan het einde van de middag vond er een incident plaats op de Emmalaan in Alphen aan den Rijn, waarbij een kind werd aangereden door een auto. Het slachtoffer werd naar het ziekenhuis vervoerd.  

Advertorial Overige vandaag 17:43

Prachtige samenwerking Korenmolen de Eendracht en Brugwachtertje aan den Rijn

Korenmolen de Eendracht en Brugwachtertje aan den Rijn hebben afgesproken dat in het Brugwachtershuisje bij de Alphense Brug nieuwe kadopakketjes worden verkocht. Daarin speciale meelproducten van de Molen, aangevuld met enkele leuke dingen, zoals bijvoorbeeld een garde, een mini taartvorm, een mini deegrollertje, stroop, Hollandse snoep of theedoek etc.

Politiek vandaag 16:51

Gemeente gaat begrijpelijk communiceren

Donderdag 28 maart heeft wethouder Gert van den Ham de Direct Duidelijk Deal ondertekend. De deal is onderdeel van de landelijke campagne Direct Duidelijk. Doel is dat alle overheden, dus ook alle gemeenten, duidelijke informatie geven aan hun inwoners.

Calamiteiten vandaag 13:46

Paard gered nadat het te water raakte langs de Compierekade

Donderdag 28 maart, aan het begin van de middag, heeft zich een incident voorgedaan langs de Compierekade in de Rietveldse polder, waarbij een paard te water is geraakt. De lokale brandweer werd gealarmeerd en kwam snel ter plaatse om het dier te redden.

Advertorial Horeca-arrangementen vandaag 13:20

Geniet van een compleet avondje uit met het Diner & Film arrangement!

Wie houdt er nu niet van een etentje gevolgd door een avondje naar de bioscoop? Want zeg nou zelf, een etentje en de bioscoop gaan toch altijd lekker samen?! Of je nu met je vriend(in), broer, zus, moeder of opa komt of toch liever alleen geniet, dit is het perfecte arrangement voor een compleet avondje uit. Voor €42,50 per persoon kun je genieten van een 3-gangenmenu bij De Beren Alphen aan den Rijn met een bioscoopvoucher voor een film naar keuze.