Pixabay

Afname Zuid-Hollandse geboortes na eerste lockdown, toename in Alphen

In december en januari, negen maanden na de eerste lockdownperiode, werd er in Zuid-Holland een geboortedaling van 2,1 procent gezien ten opzichte van een jaar eerder. Landelijk gezien werden juist meer kinderen geboren (+0,2 procent). Maar hoe zit dat in onze gemeente?

Dit blijkt uit onderzoek van MiniMe.nl naar de gevolgen van de lockdown op het aantal geboortes in Nederland.

In 22 van de 52 Zuid-Hollandse gemeenten nam het aantal geboortes toe. Zo ook in onze gemeente. In Alphen werden er in december 2020 en januari 2021 192 geboortes geteld. Dit zijn 30 geboortes meer dan in dezelfde periode een jaar geleden. Toen werden er 162 geboortes geteld. Een procentuele verandering van 18,5 procent.

Oorzaak

In totaal werden er in twee maanden tijd 6.217 Zuid-Hollandse coronababy’s geboren. In heel Nederland werden er in december 2020 en januari 2021 in totaal 27.126 baby’s geboren. Negen maanden nadat de lockdown inging, was er - na twee jaar daling in geboortes - voor het eerst weer een toename van het landelijke aantal geboortes. In dezelfde periode een jaar eerder kwamen namelijk 27.061 baby’s ter wereld.

Volgens de onderzoekers van MiniMe.nl heeft het aantal geboortes alles te maken met de ‘intelligente lockdown’. Dit omdat koppels tijdens de lockdown meer tijd thuis doorbrachten en meer op elkaar aangewezen waren.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Horeca vandaag 14:50

Vier samen Koningsdag bij Lodge Alphen

Koningsdag komt eraan en dat betekent: tijd voor een feestje, ook nu. Vier samen met vrienden en/of familie jouw Koningsdag op het kleedjesterras bij Lodge Alphen!

Evenementen vandaag 14:00

Party alert: het eerste deel van de line up voor Vrij & Blij 2021 is bekend

Het moment waarop iedereen het afgelopen jaar heeft gewacht, is daar. We mogen weer feesten! Vrij & Blij 2021 belooft in juli twee dagen feest, en bij een goed feest horen grote artiesten. De organisatie is trots dat ze het eerste deel van de line up bekend kunnen maken, deel twee volgt zeer binnenkort.