Google Street View

Afsluiting Ziendeweg moet wel goed gebeuren

De Alphense gemeenteraad geeft tijdens de komende gemeenteraadsvergadering wensen en bedenkingen over de gedeeltelijke afsluiting van de Ziendeweg tussen Zwammerdam en Nieuwkoop. Daarbij zijn er vooral zorgen over de gevolgen voor omwonenden in het poldergebied en voor sluipverkeer dat elders gaat 'sluipen'.

De Ziendeweg is een smalle polderweg tussen Zwammerdam en Nieuwkoop. De 3,5 meter brede weg wordt met de auto gebruikt door omwonenden en door sluipverkeer dat de provinciale wegen mijdt. De sluiproute is in kilometers weliswaar korter dan de alternatieven N231 Nieuwkoop-Aarlanderveen-Alphen N11 of N207 richting A12, maar door de inrichting is de rijtijd hetzelfde als de gewenste route.

Tijdens de proefafsluiting in 2022 blijkt het gebruik van de weg in overeenstemming te zijn met de inrichting van de smalle weg, waar auto’s elkaar niet of nauwelijks kunnen passeren. Er zijn momenteel dagelijks 1700 passerende auto’s op het af te sluiten weggedeelte. Dat is teveel voor de smalle weg op een dijk. Verbreden is geen optie. 

Lindenhovestraat-Kortsteekterweg

Aan de noordkant van Zwammerdam kan autoverkeer kiezen tussen de Ziendeweg richting Nieuwkoop en de Lindenhovestraat-Kortsteekterweg richting Alphen-Stad. De route Lindenhovestraat-Kortsteekterweg is tijdens de proefafsluiting een alternatieve sluiproute en is drukker. Momenteel werkt het Hoogheemraadschap van Rijnland aan het versterken van de dijk langs de Lindenhovestraat en de Kortsteekterweg. Dit is een ingewikkelde en peperdure operatie en een forse wegverbreding van de Ziendeweg is daarom geen alternatief voor de afsluiting.

Fietsroute

De Ziendeweg wordt overigens vooral gebruikt als fietsroute en fietsers hebben veel last van het autoverkeer. Zeker omdat de weg zo smal is, is de weg niet veilig voor fietsers. Daarom wordt een weggedeelte van 140 meter specifiek ingericht voor fietsers, maar niet als fietspad, en kunnen omwonenden een ontheffingsvergunning aanvragen voor hun auto. Brommers en landbouwvoertuigen mogen gewoon gebruik maken van deze fietsroute tussen de kano oversteekplaats aan De Slingerkamp en Achtermiddenweg.

Overstekende dieren

De Ziendeweg loopt dwars door een polder met veel natuur. Daarom hebben overstekende dieren veel last van het autoverkeer. Er worden jaarlijks honderden dieren doodgereden, waaronder ook zeldzame en beschermde soorten, zoals bunzing, bosuil, heikikker, hermelijn, rugstreeppad en wezel.

Fietsplan

Over afsluiting van een deel van de Ziendeweg wordt al heel lang gesproken. "Er is al een dossier sinds 2012", meldt wethouder Relus Breeuwsma tijdens de raadscommissievergadering van donderdag 21 maart. "In 2016 is de afsluiting opgenomen in het Fietsplan en in 2021 zijn onderzoeken gestart naar verschillende varianten." In 2022 is de weg als proef voor negen maanden afgesloten. Het college van burgemeester en wethouders vindt de proef geslaagd en zal een verkeersbesluit nemen.

Wensen en bedenkingen

De Alphense politieke partijen mogen wensen en bedenkingen meegeven, die vervolgens worden verwerkt in het plan voor de afsluiting van de Ziendeweg. Uit de vergadering van 21 maart komen onderstaande wensen en bedenkingen.

De wensen gaan over de volgende onderwerpen:

  • Aandacht voor landbouwvoertuigen
  • Aandacht voor sluipverkeer op alternatieve routes
  • Ruimhartig omgaan met ontheffingen
  • Aandacht voor bebording en inrichting van omliggende wegen
  • Voorafgaand aan de afsluiting opnieuw gesprekken met omwonenden en met gemeente Nieuwkoop

De bedenkingen gaan over de volgende onderwerpen:

  • Inrichting van alternatieve routes gelijktijdig met afsluiting
  • Noodzaak van afsluiting
  • Effect op milieu
  • Verloop proces
  • Ontbrekende stukken

Gemeenteraadsvergadering

De wensen en bedenkingen zijn samengevat door commissievoorzitter Ernst-Jan Straver en zullen keurig geformuleerd worden toegevoegd aan het raadsvoorstel. Dit staat voor donderdag 28 maart op de agenda als hamerstuk en zal niet verder worden besproken.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Politiek plein vandaag 13:33

Politiek inloopspreekuur in Hazerswoude-Rijndijk

Maandagavond 3 juni houdt de fractie van GroenLinks van 19:30 tot 20:15 uur inloopspreekuur in Buurthuis De Som, aan de Joseph Haydenlaan 5 in Hazerswoude-Rijndijk. De gemeenteraadsleden zitten hier klaar voor al je vragen of aandachtspunten. Kom dus langs, ze horen graag wat jij belangrijk vindt!

Politie en handhaving vandaag 12:30

Kordate actie van 7-jarig meisje redt haar vader

Zondag 26 mei omstreeks 09:30 uur ontving de politie een melding van een onwelwording in een woning. Een 7-jarig meisje zag dat haar vader onwel werd en twijfelde geen moment. Ze belde direct haar moeder, die vervolgens de hulpdiensten inschakelde.

Jubileum vandaag 11:59

Geslaagd jubileumfeest bij Winkelcentrum de Baronie

Op zaterdag 25 mei was het feest in winkelcentrum de Baronie, want ze vierden hun 10-jarig jubileum! Alle bezoekers van het winkelcentrum waren uitgenodigd om dit bijzondere moment samen te vieren. Tussen 11:00 en 16:00 uur was jong en oud welkom om te genieten van een gevarieerd programma vol optredens en leuke activiteiten.

Politie en handhaving vandaag 10:33

Ruzie in speeltuin escaleert: Politie Alphen aan den Rijn grijpt in

Op zaterdag 25 mei omstreeks 16:00 uur ontving de politie Alphen aan den Rijn een melding van een ruzie in de speeltuin aan de kruising van de Hugo de Grootstraat en de Jan Nieuwenhuijzenstraat. Wat aanvankelijk leek op een alledaagse jeugdruzie, escaleerde snel toen ouders zich ermee gingen bemoeien.

Advertorial Theater vandaag 09:45

Avondvullend programma bij Parkvilla met expositie, filmklassieker en muziek

Parkvilla organiseert op 12 juni een avondvullend programma rondom de indrukwekkende expositie LEF - Let’s Embrace Freedom - van fotograaf Henk Veldhuizen. Met deze tentoonstelling wil Henk laten zien hoe mooi het is als je vrijheid hebt om jezelf te zijn. Op deze avond is er de mogelijkheid om met elkaar in gesprek te gaan. 

Advertorial Onderwijs gisteren 17:09

25 jaar sportklassen bij het Scala College

In 1999 is het Scala College gestart met de sportklassen. Dit betekent dat dit schooljaar het 25-jarig jubileum wordt gevierd en dat was afgelopen week goed te merken op het Scala College. Het docententeam van Lichamelijke Opvoeding (LO) heeft zich keihard ingezet om deze sportieve feestweek tot een succes te maken!