'Agressieve duizendknoop moet worden uitgeroeid'
De SP en GroenLinks willen de exotische Japanse duizendknoop bestrijden op een andere manier dan met het uiterst giftige pesticide glyfosaat. Een oproep aan wethouder Hoekstra (VVD) en de Alphense gemeenteraad werd echter tegen dovemans oren gedaan.
"Als je als gemeente pretendeert om duurzaam te zijn, moet je geen chemische bestrijding gebruiken", vinden SP en GroenLinks. "Er zijn genoeg milieuvriendelijke methoden." Als voorbeelden worden genoemd: kokend water, afgraven, afgraven en grond zeven, gebruik van wortelwerende doeken, afdekken en begrazen door dieren als koeien en varkens.
Volgens een aantal ambtenaren zijn de gebruikelijke methoden al geprobeerd en helpen deze niet. Een in Alphen aan den Rijn veelgebruikte methode bij het bestrijden van onkruid is begieten met kokend water. Het water dringt echter niet diep genoeg door in de bodem en blijft niet lang genoeg gloeiend heet om de wortels te bestrijden. Begrazen kan wel en houdt ook de verspreiding in bedwang, maar werkt meteen niet meer zodra het vee wordt verplaatst.
Wethouder Hoekstra meldt dat hij zich ernstig heeft afgevraagd of glyfosaat wel gewenst is: "Wij zijn er heel trots op dat we als gemeente zonder bestrijdingsmiddel werken. Deze plan is echter zeer schadelijk en moeilijk te bestrijden. Onze voorkeur is om af te graven, de grond te ontdoen van de duizendknoop en met worteldoek afdekken voordat er nieuwe grond wordt gestort. Dat kan niet bij grotere oppervlakken en ook niet als er kwetsbare leidingen in de grond liggen. Helaas moeten we dit gif echt gebruiken."