Pixabay

Alcohol drinkende jongeren in de regio sterk verminderd

Sinds 2013 is het percentage jongeren in de leeftijdscategorie 13 tot en met 16 jaar dat alcohol drinkt, sterk gedaald in Alphen. Dat blijkt uit een meting van het GGD Hollands Midden in het najaar van 2019.

De meting werd uitgevoerd onder 13.000 jongeren in de regio. In Alphen daalde het percentage alcohol drinkende jongeren van 33 procent in 2013 naar 21 procent in 2019. Ook het aantal rokende jongeren is minder geworden dan in 2013. Van een kwart in 2013 die wel eens een sigaret rookte, is dat nu nog maar 7 procent van de jongeren in Alphen.

Dat de jongeren minder zijn gaan drinken, is goed nieuws. Alcoholgebruik is voor jongeren namelijk extra riskant. Op korte termijn kan alcohol gevaarlijk zijn omdat jongeren dan beslissingen kunnen nemen zonder daar over na te denken. Denk hierbij aan agressie, ongelukken en onveilige seks.

Maar ook op de lange termijn zijn er gevolgen. De hersenen blijven doorgroeien tot ongeveer het 25e levensjaar. Alcohol verstoort de hersenontwikkeling waardoor er problemen kunnen ontstaan bij jongeren die regelmatig alcohol drinken. Jongeren kunnen bijvoorbeeld hun leven lang last houden van concentratiestoornissen als ze veel alcohol hebben gedronken op jonge leeftijd. Ook kan alcohol gevolgen hebben voor het geheugen en intelligentie.

Meer weten? Klik hier.  


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Alphens Restaurantweek gisteren 18:42

Alphens Restaurantweek: Bowling Alphen - een culinaire strike

De Alphens Restaurantweek gaat weer van start. Van donderdag 20 tot en met zondag 30 augustus kun je genieten van de lekkerste meergangen menu’s speciaal samengesteld voor de restaurantweek. Iedere dag zetten we een restaurant in de schijnwerpers. Vandaag de beurt aan Bowling Alphen.

Advertorial Winkels gisteren 14:46

Bieronline: een webshop met speciaalbieren

De afgelopen maanden hebben John en Maarten van Bier Online het steeds vaker gehad over het starten van een webshop met speciaalbieren. ‘’Tijdens de coronapandemie hebben wij besloten het risico te nemen en deze webshop te realiseren. Dit kon mede dankzij onze kennis, aangezien wij naast Bier Online allebei een fulltimebaan in de ICT hebben.’’

Overige gisteren 09:31

Ontsnapte pinguïn uit Avifauna gevonden

Eerder deze week is er een pinguïn ontsnapt uit vogelpark Avifauna. Na eerder gesignaleerd te zijn bij Nieuwveen werd het beestje gisteren eindelijk gevonden in Bodegraven.

Alphens Restaurantweek 8 aug. 2020 17:35

Alphens Restaurantweek: Osteria La Piazza - waan je in ‘la dolce vita’

De Alphens Restaurantweek gaat weer van start. Van donderdag 20 tot en met zondag 30 Augustus kun je genieten van de lekkerste meergangen menu’s speciaal samengesteld voor de restaurantweek. Iedere dag zetten we een restaurant in de schijnwerpers. Vandaag de beurt aan Osteria La piazza!