Alex van der Linden stopt na 30 jaar met restaurant De Lelie
Na 30 jaar trouwe dienst in restaurant De Lelie in Alphen aan den Rijn neemt Alex van der Linden afscheid van zijn horecazaak. Het restaurant, gelegen in het Europapark in de wijk Kerk en Zanen, werd in 1994 geopend en groeide uit tot een geliefde plek voor vaste gasten. Nu is het tijd voor een nieuwe fase in zijn leven. “Ik heb geleefd voor de gast”, zegt Alex emotioneel, terwijl hij terugblikt op drie decennia vol herinneringen, hard werken en persoonlijke offers.
Een brief aan de gemeente
In 1993 had Alex al een cafetaria in Boskoop, maar zijn hart lag in Alphen aan den Rijn, de stad waar hij opgroeide. Kerk en Zanen, destijds een opkomende woonwijk, voelde als de perfecte plek om een nieuw restaurant te beginnen. “Toen ik hoorde dat er horeca mocht komen in de nieuwe wijk, heb ik meteen een brief naar de gemeente geschreven”, vertelt Alex. “Ik kreeg de plek toegewezen. Het voelde als de juiste plek op het juiste moment.”
Het restaurant kreeg de naam De Lelie, een knipoog naar de kleine cafetaria die hij in Boskoop runde. Daar bleef zijn compagnon Bart van Leeuwen actief, die hem later bij cateringklussen bleef ondersteunen. “Het was het begin van een prachtige tijd”, blikt Alex terug. “Ik heb mezelf het horecavak helemaal eigen gemaakt, zonder ooit een opleiding te volgen.”
Hondstrouwe klanten
De Lelie werd al snel een vertrouwd adres voor veel Alphenaren. Alex bouwde niet alleen een klantenkring op, maar ook hechte relaties met zijn gasten. “We hebben hier klanten gehad die zijn getrouwd, jaarlijks hun verjaardagen vierden en nu zelfs hun kinderen hier laten trouwen”, vertelt hij trots. “Sommigen komen ook om hun overleden dierbaren te herinneren. Dat raakt me.”
In de dertig jaar dat De Lelie bestaat, is een van zijn medewerkers al die tijd gebleven. Met een brok in zijn keel wijst Alex naar een speciaal plekje in het restaurant, waar foto’s hangen van trouwe klanten die inmiddels zijn overleden. “Het doet wat met je. Je bereikt dit door een band op te bouwen met je gasten, belangstelling voor ze te tonen en altijd kwaliteit te leveren. Dat is waar ik voor heb gestaan.”
De tekst loopt door onder de afbeelding.
De rek is eruit
Na drie decennia heeft Alex besloten om te stoppen. De hoge kosten, mede door inflatie, en de nasleep van corona maakten het steeds moeilijker om het restaurant rendabel te houden. “Het is echt niet meer op te brengen”, geeft hij aan. “Door de inflatie is alles duurder geworden, en ik ben nog steeds de coronasteun aan het terugbetalen. Dat gaat goed, maar je houdt er wel minder aan over.”
De jaren in de horeca hebben hun tol geëist. “Ik heb mijn ziel en zaligheid in deze zaak gestopt. Het heeft me twee huwelijken gekost en ik heb vaak niet aan mezelf gedacht. Het ging altijd om de klanten.” Met pijn in zijn stem vertelt Alex dat het pand is verkocht aan een belegger, die er naar verwachting weer een horecazaak in zal vestigen. “Het is tijd voor een frisse wind”, zegt hij. “Voor mij is het tijd voor rust.”
Blijdschap, verdriet en trots
Hoewel Alex niet van plan is om volledig stil te zitten, kijkt hij uit naar een minder veeleisend leven. “Ik moet nog wel aan de slag”, zegt hij. “Het lijkt me mooi om in een instelling met gehandicapten te werken. Gewoon een 9-tot-5-baan, zonder de verantwoordelijkheid die ik hier had. En ik wil meer tijd met mijn dochter doorbrengen. Zij is tekortgekomen door mijn werk.” Maar eerst maakt Alex zijn laatste klussen af. “We hebben nog meerdere evenementen staan, waaronder een feest op 14 december voor de familie Van Veen en op 20 december een kerstborrel voor Deurwaarderskantoor De Kluijver. Daarna gaat de deur dicht.”
Als hij terugkijkt op de afgelopen 30 jaar, komen de emoties omhoog. “Gevoelens van blijdschap, verdriet en trots. Ik heb ze allemaal gehad.” Hoe hij die periode het beste kan samenvatten? Alex hoeft niet lang na te denken:
“Ik heb geleefd voor de gast.”
Ter gelegenheid van zijn afscheid biedt restaurant De Lelie een speciaal driegangendiner aan. Geniet van elk gerecht naar keuze – zowel hoofdgerecht als dessert – voor slechts € 27,50. Dit aanbod is geldig tot en met 19 december 2024. Kom nog een keer langs om de sfeer en het vakmanschap van De Lelie te ervaren, voordat de deuren sluiten.