Alphens EV

Algemene beschouwingen gemeenteraad Alphen aan den Rijn

Voor het eerst na lange tijd werd de gemeenteraadsvergadering donderdag 1 juli weer in de Raadzaal gehouden. De Alphense raad vergaderde over de jaarstukken van 2020, de voorjaarsnota van 2021 en de kadernota voor 2022. Zoals altijd werden eerst de algemene beschouwingen van de fracties gegeven.

De fracties van Beter Alphen, Dorpen en Wijken Belangen en RijnGouweLokaal waren niet aanwezig. De andere fractievoorzitters lieten hun licht schijnen over de financiële stukken en voornemens van het college van burgemeester en wethouders van Alphen aan den Rijn.
De meeste fractievoorzitters hadden vragen bij hoe om te gaan met de Onroerend Zaak Belasting (OZB). Daarnaast was er tevredenheid over de sluitende begroting, maar scepsis over de financiële bijdragen van de Rijksoverheid.

De gemeenteraad heeft, na de algemene beschouwingen en beantwoording van vragen door de wethouders, in ieder geval in meerderheid de Kadernota vastgesteld.

Niet over het graf
Wethouder Kees van Velzen van financiën meldde dat de financiële stukken balanceren tussen niet dichttimmeren, wachten op Rijksbijdragen, niet boeken wat we niet weten en zeker niet over het graf regeren. Al had de wethouder bij dat laatste wel vraagtekens: "De keuze is een meerjaren sluitende begroting of niet. Daarbij wil ik niet over mijn graf regeren, maar ik wil ook geen rommeltje achterlaten of de zaken over de schutting gooien."

GroenLinks
Fractievoorzitter René Driesen: "De onzekerheid is groot. Komt er wel geld van het Rijk of niet? GroenLinks stemt in met de denkrichting van het college. We moeten niet wachten op de rijksbijdragen. We moeten iets gaan doen aan het achterblijven met de afvalverwerking. Wonen is lastig, maar we zullen de komende jaren nog meer moeten inbreiden. De N207-zuid is een kwestie van geld reserveren voor een tweede oeververbinding over de Gouwe."

PvdA
Fractievoorzitter Ernst-Jan Straver: "Vorig jaar was er veel onzekerheid, 2021 is afwachten en in 2022 zakken we door het ijs. De Kadernota krijgt van ons het voordeel van de twijfel. Bezuinigen moet wel. Maar er is te weinig ruimte voor politiek: 85 procent staat vast en over 15 procent valt over te praten en dat zijn allemaal zaken in het Sociaal Domein, dat moeten we niet doen."

Nieuw Elan
Fractievoorzitter André de Jeu: "Er zijn geen bezuinigingen op sport, cultuur en wijkcentra. Daar is juist geld in gestoken. Het landelijke beleid moet lokaal beleid mogelijk maken en daar heeft Nieuw Elan serieuze twijfels over. De landelijke factoren zijn nu onzeker, dus nu geen grote dingen besluiten. Nieuw Elan is geen voorstander van een OZB-verhoging, maar we moeten dat wel bespreken."

VVD
Fractievoorzitter Anouk Noordermeer: "Wij willen de rekening niet bij inwoners neerleggen. We zien dat er structureel erg weinig marge is en dat er veel vooruit geschoven is. Wij zien mogelijkheden voor 5,5 miljoen aan bezuinigen. Zo kunnen scholen zelf besluiten wat ze met sport en cultuur willen, niet alles hoeft met professionals. We willen fors bouwen, dus zetten wij in op de polder Gnephoek."

SP
Fractievoorzitter Iris van der Kolk: "Deze periode is er veel beloofd en weinig gedaan. Er wordt niet naar inwoners geluisterd. Er worden alleen dure woningen gebouwd. De SP mist maatwerk bij bouwen en er zijn verkeerde keuzes gemaakt. Er is genoeg plek in de dorpen en distributiecentrum Hoogvliet kan plat daar kunnen flats staan."

SGP
Fractievoorzitter Hans van Kuijk: "Het structurele tekort is zorgelijk. Onderzoek of er geld kan worden vrijgemaakt om de cijfers sluitend te krijgen, maar overmatig bezuinigen is niet goed."

CDA
Fractievoorzitter Marjon Verkleij: "We zien problemen met communicatie en participatie. Ondanks dat er veel woningen zijn gerealiseerd, is er toch een tekort. Bebouwen aan de Noordrand lost dat niet op. Het tekort in de Voorjaarsnota wordt grotendeels veroorzaakt door het Rijk. We zien pas bij de uitwerking van de Kadernota of er iets aan de OZB moet gebeuren. Het vervallen van precario is een voordeel voor inwoners, een verhoging van de OZB is dan iets minder voordeel."

D66
Fractievoorzitter Gert van de Ham: "Veel vragen kunnen nog niet worden beantwoord. Hoe pakt bijvoorbeeld de herijking van het gemeentefonds voor Alphen uit? In 2022 kan er een sluitende begroting komen met consistent beleid en een duurzaamheidsprogramma dat leidend is. In verband met de verkiezingen: het college moet niet over haar graf heen regeren."

ChristenUnie
Fractievoorzitter Caroline Blom: "De inwoners staan soms te kijken van wat wij doen. Van buiten naar binnen werkt nog niet zo goed. Er wordt erg vaak iets vanuit het gemeentehuis uitgelegd in plaats van te luisteren naar de inwoners. Op dit moment zijn ‘no regret’ maatregelen goed, maar verder moeten we wachten op Prinsjesdag voor meer duidelijkheid voor de financiën. OZB verhogen vinden wij onnodig."


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Sport vandaag 17:43

D.O.S. viert groot succes met Clubkampioenschap

Op zondag 21 april kwamen de schijnwerpers te staan op de turntalenten van Gymnastiekvereniging D.O.S. Alphen aan den Rijn tijdens het Clubkampioenschap voor recreatieve turners en turnsters. Met een deelname van 155 enthousiaste leden, waarvan velen voor het eerst deelnamen aan een wedstrijd, was het een sportieve en gezellige dag.

Politiek vandaag 16:22

Gemeentelijke erepenning voor Museumpark Archeon

Tijdens een feestelijke Limesbijeenkomst is woensdag 24 april de gemeentelijke erepenning door burgemeester Liesbeth Spies uitgereikt aan Museumpark Archeon. Het museum krijgt de penning voor verdiensten voor gemeente Alphen aan den Rijn op het gebied van educatie, cultuurbehoud, toerisme, sociale betrokkenheid en werkgelegenheid.

Advertorial Theater vandaag 15:09

Het boek Rust en Vreugd van Hendrik Groen in het theater!

Iedereen kent ze wel, de succesvolle dagboeken van Hendrik Groen waarin hij het dagelijks leven in zijn verzorgingshuis beschrijft. De schrijver heeft in een van zijn meest recente werken, Rust en Vreugd, zijn verzorgingshuis verruilt voor een volkstuin, waarvan de voorstelling binnenkort in Castellum te zien is!

Politiek vandaag 13:51

Subsidie voor 2000 jaar geschiedenis en 10 jaar eenheid

Gemeente Alphen aan den Rijn viert dit jaar dat tien jaar geleden uit drie gemeenten één gemeente is ontstaan. In de hele gemeente worden kleinschalige feestjes gevierd. Organisatoren kunnen hiervoor subsidie aanvragen. In de pot zit in totaal € 75.000,- voor inwonersactiviteiten.

Politiek vandaag 12:17

Plan voor sportcomplex De Bijlen nog niet klaar

De Rijnstreekhal wordt opnieuw voor een half miljoen euro opgeknapt. De hal is dan voor de komende vijf jaar geschikt voor gebruik. De reden is dat het plan voor een nieuw sportcomplex in De Bijlen nog niet klaar is. Dit plan kan pas worden afgemaakt na de komende bezuinigingsronde door de Alphense gemeenteraad.

Politiek vandaag 10:46

Subsidie voor isolatie goedkope koopwoningen

Eigenaar-bewoners van goedkope slecht geïsoleerde koopwoningen in gemeente Alphen aan den Rijn kunnen subsidie aanvragen voor het isoleren van hun woning. Het gaat om vloerisolatie, dubbel glas en dakisolatie. Het maximale subsidiebedrag is € 1.460,- per woning.