Archieffoto

Algemene Beschouwingen Programmabegroting 2024

De hele Alphense gemeenteraad wil komend jaar écht een Kadernota zien. Dat bleek tijdens de Algemene Beschouwingen over de Programmabegroting 2024. Op donderdag 9 november zijn er veel kritische noten. Niet zozeer over de uiteindelijk genomen besluiten, maar over de weg ernaartoe.

Alle fractievoorzitters melden tijdens de Algemene Beschouwingen in het kort hoe zij tegen de verrichtingen van het college van burgemeester en wethouders aankijken. Over het algemeen komen hier financiële politieke verzoeken en standpunten uit. De beantwoording is deze keer extra lastig, want wethouder Gerard van As moet de zieke wethouder financiën Gert van den Ham vervangen.

Hieronder de belangrijkste punten uit de toespraken van de fractievoorzitters op volgorde van de spreekbeurten.

VVD (coalitie)

Elise de Veth:

 • We willen de volgende keer écht een Kadernota zien!
 • Wij zijn groot voorstander van ‘stenen en bouwen’, maar dat moet wel in balans zijn met wat onze inwoners willen en er moet ruimte zijn voor leuke dingen, daarom zijn we blij met de Alphenpas.
 • Het is goed dat er geen verhoging van gemeentelijke belastingen nodig is.

PvdA (oppositie)

Ernst-Jan Straver:

 • Het proces is niet goed verlopen door het ontbreken van de Kadernota en te veel gesprekken in ‘achterkamertjes’.
 • Wij maken ons veel zorgen over bestaanszekerheid, een goede start voor de nieuwe jeugdzorgorganisatie en de slechte financiële verwachtingen voor 2026 en 2027.

CDA (coalitie)

Jeroen van Gool:

 • Wij zijn blij dat het voorzieningenniveau behouden blijft en zelfs beter wordt.
 • Pijnpunten zijn een goede start voor de nieuwe jeugdzorgorganisatie, ontbreken van oplossingen voor verkeersproblemen en het groenbeleid.
 • Het verwachtingsmanagement richting raad en inwoners kan beter.

LBA (oppositie)

Nico de Jong:

 • Wij willen richting 2025 een betere discussie tussen college en gemeenteraad!
 • Wij maken ons zorgen over de armoedeval, woningbouw in de dorpen en over onduidelijke participatie van inwoners.

FvD (oppositie)

Feline Verloop:

 • Graag duidelijker en transparante gesprekken en actievere openbare informatievoorziening richting raad én inwoners.
 • Haal prestigeprojecten, zoals een emissieloze binnenstad, uit de begroting.

D66 (coalitie)

Maurits de Vries:

 • Er is voorzichtig optimisme over de sluitende begroting, maar we zien ook een ongewisse toekomst.
 • We moeten veel meer doen aan hulp voor inwoners met kleine inkomens.
 • We moeten streven naar een klimaatbestendige gemeente.

GroenLinks (oppositie)

José Huls:

 • Er is geen Kadernota maar er zijn wel uitkomsten van keuzen, het is onduidelijk hoe we daar dan zijn gekomen. De raad is niet goed meegenomen.
 • Wij willen de OZB ophogen naar het landelijk gemiddelde om onze ambities uit te kunnen voeren. Dit mag niet onbespreekbaar zijn.
 • We maken ons zorgen over ons cultureel erfgoed. Zo mag het Oude Raadhuis aan het Visserpark niet in verval raken.

Nieuw Elan (coalitie)

André de Jeu:

 • De zwarte cijfers in de begroting zijn geruststellend, maar de landelijke onttrekking uit het Gemeentefonds gaat heel vervelend worden. Alphen aan den Rijn ontvangt bijna 20 miljoen per jaar minder.
 • Er moet een betere samenwerking komen tussen raad en college, het is opmerkelijk dat schriftelijke vragen vanuit de raad defensief worden ontvangen door het college.
 • Mensen maken Alphen. We willen een inclusieve samenleving en er moet ook ruimte zijn om iets te vieren als er iets te vieren valt.

SP (oppositie)

Ginet Groep:

 • De sterkste schouders moeten de zwaarste lasten dragen. De enige knop waar we aan kunnen draaien is verhoging van OZB, maar dat is wel de laatste optie.
 • We hebben zorgen over de Gnephoek: hoe zit het met de financiën en met de verkeersdruk?

CU (oppositie)

Caroline Blom:

 • Door het ontbreken van de Kadernota is inzicht in de begroting bijna onmogelijk. Er zijn ondoorzichtige procedures en niemand weet hoe of wat.
 • Er zijn oplopende kosten en een zakkende algemene reserve, de raad weet niet waarom, kan niet controleren en moet dus eerder en beter inzicht krijgen.

Wegens ziekte ontbreken de fracties van SGP, RGL en BA. Luister hier de Algemene Beschouwingen terug op de gemeentelijke website.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Winactie Eten en drinken vandaag 09:23

WIN twee tegoedbonnen van El Caballo ter waarde van €50!

Bij El Caballo kun je genieten van de authentieke Argentijnse keuken. Heb jij zin in een avondje lekker uiteten? Doe mee met de winactie en maak kans op een van de twee tegoedbonnen ter waarde van €50!  

Advertorial Sport gisteren 15:20

Nieuw: SlowRun voor de wijk Kerk en Zanen

Wil jij hardlopen zonder prestatiedruk? Dan is SlowRun iets voor jou! Vanaf 1 september start er een nieuwe SlowRun-groep speciaal voor de wijk Kerk en Zanen. Elke week lopen we in een rustig tempo, zonder oordeel van jezelf of van anderen.

Werken gisteren 14:01

Vacatureoverzicht week 25: nieuwste vacatures

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier. 

Maatschappelijk gisteren 11:59

Gratis scootmobielcursus in Alphen aan den Rijn

VVN Alphen aan den Rijn organiseert in samenwerking met de gemeente, Welzorg, Vegro en Ergozorg een gratis scootmobielcursus op dinsdag 2 juli 2024. Deze cursus biedt zowel een ochtend- als een middagsessie.

Advertorial Film gisteren 09:44

Een nieuwe Première Night bij Castellum!

Op woensdag 10 juli komt er een nieuwe Première Night naar Castellum, namelijk Fly Me to the Moon! Bij binnenkomst wordt je meteen verwend met een glaasje bubbels, waarna je als allereerste de gloednieuwe film kan bekijken!

Advertorial Evenement 21 jun. 2024 16:34

Doe mee met de maandelijkse Pubquiz van De Beren!

Ben jij klaar voor een avond vol hersenkrakers en gezelligheid? Ga dan dé uitdaging aan met je team? Doe mee met de maandelijkse Pubquiz van De Beren en test jouw kennis en vaardigheden terwijl je geniet van de gezellige sfeer in het restaurant.