Josh Walet

Alle versoepelde maatregelen op een rij

Vanaf vandaag, maandag 1 juni, zetten we in Nederland de volgende stap richting een intelligente weg terug uit deze 'intelligente lockdown': ‘alleen’ wordt weer iets meer ‘samen’. Maar welke maatregelen worden allemaal versoepeld? Wij hebben het voor je op een rijtje gezet.

Doordat het virus voor alsnog onder controle blijft, komt er stap voor stap meer ruimte. Om alles zo goed mogelijk te laten verlopen, worden er eerst lokaal en regionaal aanpassingen doorgevoerd voordat er op landelijk niveau weer samen kan worden gekomen (zoals bij festivals en andere grootschalige evenementen). Hieronder vind je de versoepelde maatregelen per 1 juni. 

Horeca

Horecagelegenheden mogen vanaf maandag 1 juni 12:00 uur de deuren openen. Dit mag onder voorwaarden dat er maximaal 30 gasten (exclusief personeel) in het pand aanwezig zijn, bezoekers vooraf hebben gereserveerd, iedereen 1,5 meter afstand houdt (behalve mensen uit hetzelfde huishouden), en er in een checkgesprek vooraf tussen ondernemer en klant wordt ingeschat of een bezoek risico’s oplevert.

Op terrassen geldt geen maximum aantal personen. Wel moet iedereen aan een tafel plaatsnemen en 1,5 meter afstand tot elkaar houden (behalve mensen uit hetzelfde huishouden).

Onderwijs

Middelbare scholen mogen de deuren op 2 juni weer openen voor leerlingen. Er worden maatregelen genomen zodat 1,5 meter afstand kan worden gehouden. Dat betekent in de praktijk dat niet alle leerlingen tegelijk op school kunnen zijn en dus in groepen onderverdeeld moeten worden.

Het voortgezet speciaal onderwijs gaat in principe ook op 2 juni open voor alle leerlingen. Ook hier nemen scholen maatregelen zodat 1,5 meter afstand kan worden gehouden. Maar in de praktijk zal blijken dat dit niet voor elk type onderwijs mogelijk is.

Culturele instellingen

Vanaf maandag 1 juni 12:00 uur mogen film-, theater- en concertzalen open onder voorwaarden dat er maximaal 30 mensen in het publiek zitten, bezoekers vooraf reserveren, er vooraf een checkgesprek plaatsvindt om te bepalen of een bezoek risico’s oplevert, en iedereen 1,5 meter afstand tot elkaar houdt.

Musea en monumenten mogen de deuren open als bezoekers voorafgaand aan hun bezoek kaartjes kopen en er een checkgesprek wordt gevoerd. Het maximale aantal bezoekers is gebouwafhankelijk. Er moet 1,5 meter afstand worden gehouden.

Muziekscholen en centra voor de kunsten kunnen ook de deuren openen. Er geldt een maximumaantal van 30 personen per gebouw, waarbij alle bezoekers 1,5 meter afstand moeten houden.

Openbaar vervoer

Vanaf 1 juni is het voor reizigers van 13 jaar en ouder verplicht om een niet-medisch mondkapje te dragen in de trein, metro, tram, en (water)bus. Draag je geen mondkapje? Dan riskeer je een boete van € 95. Het dragen van een niet-medisch mondkapje is niet verplicht op stations, haltes en perrons, daar moet iedereen 1,5 meter afstand tot anderen houden. Om de reiziger hieraan te helpen herinneren heeft NS de stations corona-proof gemaakt. Verder blijft gelden dat het openbaar vervoer alleen bedoeld is voor noodzakelijke reizen.

Groepen

Buiten mag je bij elkaar komen als je 1,5 meter afstand tot elkaar bewaart. In alle gebouwen die publiek toegankelijk zijn, mogen maximaal 30 mensen (exclusief personeel) bij elkaar komen. Ook hier moet de 1,5 meter afstand worden gehouden. Thuis blijft het dringende advies om voor bezoekers 1,5 meter afstand aan te houden, zowel binnen als in de tuin en op het balkon.

Verder blijft gelden dat drukte zoveel mogelijk vermeden dient te worden. Er is sprake van drukte als je geen 1,5 meter afstand tot andere kunt houden. Als situaties uit de hand lopen of het virus niet meer gecontroleerd kan worden, is het mogelijk dat eerder versoepelde maatregelen weer terug worden gedraaid.

Bron: Rijksoverheid


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Werkzaamheden vandaag 12:08

Raadhuisstraat voor ruim een halfjaar afgesloten door werkzaamheden

Vanaf 29 april zal een deel van het centrum ruim een halfjaar lang worden afgesloten vanwege nodige werkzaamheden aan het rioleringsstelsel. Dit betekent echter dat gedurende deze periode de Raadhuisstraat alleen te voet bereikbaar zal zijn.

Blog Sport vandaag 10:42

Sportieve treurnis bij Alphense topclubs

Het gaat belabberd met de Alphense clubs in de vierde divisie Alphense Boys is na de 5-1 nederlaag tegen HBC alleen in theorie ook volgend seizoen nog actief in de landelijke competitie. Acht punten inhalen om voor de nacompetitie in aanmerking te komen gaat natuurlijk niet meer lukken en dan heeftde club ook nog eens het allerslechtste doelsaldo in de vierde divisie A.

Advertorial Voorstelling vandaag 09:34

Hans Klok speelt zijn nieuwe show als eerste in Alphen

Hans Klok heeft woensdagavond bij RTL 4 talkshow BEAU bekendgemaakt dat hij met zijn magische voorstelling Face the Future door Nederland gaat toeren. Vanaf 3 augustus reist de snelste illusionist ter wereld langs de grootste theaters en zal hij het publiek verbluffen met nog nooit eerder vertoonde illusies die voor het publiek onbegrijpelijk zijn, geïnspireerd op Artificial Intelligence en Virtual Reality. De allereerste shows zijn zaterdag 3 en zondag 4 augustus 2024 te zien in Castellum. Kaarten zijn vanaf nu te koop!

Advertorial Theater gisteren 16:57

Een laatste staande ovatie voor Van de Veerdonk!

Het is jammer maar waar. Mark van de Veerdonk, de virtuoze cabaretier uit Brabant, maakt zich klaar om zijn carrière in de schijnwerpers af te sluiten. Na bijna 40 jaar op de planken, waarin hij het publiek trakteerde op 17 briljante cabaretprogramma's, vindt hij het tijd voor een nieuwe uitdaging. "Herenkapper in Boekel, astronaut, filemelder op Schiermonnikoog. Ik zie wel," grapt hij.

Rechtszaak gisteren 15:40

Man krijgt werkstraf voor smokkelen hasj in Alphense gevangenis

Een 21-jarige man uit Schiedam is door de rechter in Den Haag veroordeeld tot een werkstraf van veertig uur voor het binnensmokkelen van hasj in de Penitentiaire Inrichting in Alphen aan den Rijn. De veroordeling volgde op een incident tijdens het bezoekuur, waarbij de man iets aan een gedetineerde overhandigde. Een oplettende bewaker merkte het verdachte gedrag op, wat leidde tot de ontdekking van het smokkelwaar.