Josh Walet

Alle versoepelde maatregelen op een rij

Vanaf vandaag, maandag 1 juni, zetten we in Nederland de volgende stap richting een intelligente weg terug uit deze 'intelligente lockdown': ‘alleen’ wordt weer iets meer ‘samen’. Maar welke maatregelen worden allemaal versoepeld? Wij hebben het voor je op een rijtje gezet.

Doordat het virus voor alsnog onder controle blijft, komt er stap voor stap meer ruimte. Om alles zo goed mogelijk te laten verlopen, worden er eerst lokaal en regionaal aanpassingen doorgevoerd voordat er op landelijk niveau weer samen kan worden gekomen (zoals bij festivals en andere grootschalige evenementen). Hieronder vind je de versoepelde maatregelen per 1 juni. 

Horeca

Horecagelegenheden mogen vanaf maandag 1 juni 12:00 uur de deuren openen. Dit mag onder voorwaarden dat er maximaal 30 gasten (exclusief personeel) in het pand aanwezig zijn, bezoekers vooraf hebben gereserveerd, iedereen 1,5 meter afstand houdt (behalve mensen uit hetzelfde huishouden), en er in een checkgesprek vooraf tussen ondernemer en klant wordt ingeschat of een bezoek risico’s oplevert.

Op terrassen geldt geen maximum aantal personen. Wel moet iedereen aan een tafel plaatsnemen en 1,5 meter afstand tot elkaar houden (behalve mensen uit hetzelfde huishouden).

Onderwijs

Middelbare scholen mogen de deuren op 2 juni weer openen voor leerlingen. Er worden maatregelen genomen zodat 1,5 meter afstand kan worden gehouden. Dat betekent in de praktijk dat niet alle leerlingen tegelijk op school kunnen zijn en dus in groepen onderverdeeld moeten worden.

Het voortgezet speciaal onderwijs gaat in principe ook op 2 juni open voor alle leerlingen. Ook hier nemen scholen maatregelen zodat 1,5 meter afstand kan worden gehouden. Maar in de praktijk zal blijken dat dit niet voor elk type onderwijs mogelijk is.

Culturele instellingen

Vanaf maandag 1 juni 12:00 uur mogen film-, theater- en concertzalen open onder voorwaarden dat er maximaal 30 mensen in het publiek zitten, bezoekers vooraf reserveren, er vooraf een checkgesprek plaatsvindt om te bepalen of een bezoek risico’s oplevert, en iedereen 1,5 meter afstand tot elkaar houdt.

Musea en monumenten mogen de deuren open als bezoekers voorafgaand aan hun bezoek kaartjes kopen en er een checkgesprek wordt gevoerd. Het maximale aantal bezoekers is gebouwafhankelijk. Er moet 1,5 meter afstand worden gehouden.

Muziekscholen en centra voor de kunsten kunnen ook de deuren openen. Er geldt een maximumaantal van 30 personen per gebouw, waarbij alle bezoekers 1,5 meter afstand moeten houden.

Openbaar vervoer

Vanaf 1 juni is het voor reizigers van 13 jaar en ouder verplicht om een niet-medisch mondkapje te dragen in de trein, metro, tram, en (water)bus. Draag je geen mondkapje? Dan riskeer je een boete van € 95. Het dragen van een niet-medisch mondkapje is niet verplicht op stations, haltes en perrons, daar moet iedereen 1,5 meter afstand tot anderen houden. Om de reiziger hieraan te helpen herinneren heeft NS de stations corona-proof gemaakt. Verder blijft gelden dat het openbaar vervoer alleen bedoeld is voor noodzakelijke reizen.

Groepen

Buiten mag je bij elkaar komen als je 1,5 meter afstand tot elkaar bewaart. In alle gebouwen die publiek toegankelijk zijn, mogen maximaal 30 mensen (exclusief personeel) bij elkaar komen. Ook hier moet de 1,5 meter afstand worden gehouden. Thuis blijft het dringende advies om voor bezoekers 1,5 meter afstand aan te houden, zowel binnen als in de tuin en op het balkon.

Verder blijft gelden dat drukte zoveel mogelijk vermeden dient te worden. Er is sprake van drukte als je geen 1,5 meter afstand tot andere kunt houden. Als situaties uit de hand lopen of het virus niet meer gecontroleerd kan worden, is het mogelijk dat eerder versoepelde maatregelen weer terug worden gedraaid.

Bron: Rijksoverheid


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Blog Opinie gisteren 20:01

MINERVA Theater

Er moet opnieuw geld worden bijgelegd bij Theater Castellum. Nu gebeurt dat elk jaar, dus we hoeven hier niet verbaasd over te zijn. Deze keer al helemaal niet, want het is een gevolg van de coronacrisis. Iedereen staat nu in het rood speciaal in de culturele sector.

Voor Kinderen gisteren 17:21

Culturenplein op het Topaasplantsoen feestelijk geopend

Onder toeziend oog van veel publiek is op vrijdagmiddag 10 juli het Culturenplein aan het Topaasplantsoen in Alphen geopend. Wethouder Gert-Jan Schotanus was aanwezig bij de onthulling van het bord.

Overige gisteren 16:08

Goedkeuring Zorgunit voor Maarten van den Bergh

Maarten van den Bergh, woonachtig in Alphen, liep vorig jaar een hoge dwarslaesie op bij een ongeluk. Sindsdien staat zijn wereld op zijn kop. Maar nu is er goed nieuws voor Maarten: er is overeenstemming bereikt over het plaatsen van een zorgunit.

Overige gisteren 15:12

Scootmobielruimte voor bewoners aan de Aardster

Voorheen moesten de bewoners van de Aardster in Alphen hun scootmobiel in de galerij stallen, maar daar komt verandering in. Vanaf volgende week kunnen zij namelijk gebruikmaken van een nieuwe scootmobielruimte naast het gebouw.