Alphens EV

Alleen opvang voor Oekraïense vluchtelingen aan Steekterweg

Naar aanleiding van onrust tijdens een bewonersavond over opvang van Oekraïense vluchtelingen aan de Steekterweg zijn er behoorlijk wat indianenverhalen in omloop. Wethouders Schotanus en Van As en burgemeester Spies nemen de moeite om rustig uit te leggen hoe het écht zit.

De geplande opvang van Oekraïense vluchtelingen op verschillende locaties in de gemeente stuit op zorgen. "Het levert vragen op en mensen worden onrustig", zegt wethouder Gert-Jan Schotanus (foto). Dat blijkt onder meer tijdens de informatieavonden voor omwonenden. 

"Natuurlijk zullen we alle vragen beantwoorden. Dat bereiden we ook goed voor. Maar er worden altijd nieuwe vragen gesteld waarop we niet meteen een antwoord hebben." Omdat er zoveel vragen zijn, wordt voor de bewoners van de Steekterweg een tweede informatieavond georganiseerd.

"Er is vooral zorg over hoe lang een locatie in gebruik blijft en er is angst voor asielzoekers", vult burgemeester Liesbeth Spies aan. De angst is echter ongegrond. "Er komt één opvanglocatie voor asielzoekers, een COA, en dat is aan de Hoorn in Alphen-Stad. Verder helemaal nergens."

Twee keer vijf jaar
Bij afspraken voor het gebruik van een locatie voor vluchtelingen gaat het altijd om een periode van twee keer vijf jaar. Er zijn en komen in de dorpen, in de wijken van de stad en in het buitengebied van de gemeente  tijdelijke opvangplekken uitsluitend voor mensen die voor het oorlogsgeweld in Oekraïne zijn gevlucht. Dit levert vrijwel nooit problemen op. "Als er één groep vluchtelingen is die hier in Nederland goed en snel integreert, is het deze groep", meldt wethouder Gerard van As.

100 tot 190 plekken
In de hele gemeente Alphen aan den Rijn worden op dit moment 471 Oekraïense vluchtelingen opgevangen op veel kleine locaties. De enige grote locatie is Noorderkeerkring (foto onder) en die locatie vervalt. "We moeten minimaal 100 en maximaal 190 mensen dit jaar nog op een andere plek onderbrengen", legt Schotanus uit. "En dat moet echt. We kunnen niet wegkijken."

Noorderkeerkring wordt gesloopt
De nood is heel hoog en er is haast geboden bij het aanwijzen en gereedmaken van een aantal locaties, onder meer aan de Steekterweg. De opvangplekken worden gevuld door de huidige bewoners van de Noorderkeerkring. Deze voormalige GGZ-instelling is al een tijd in gebruik als opvang voor Oekraïense vluchtelingen, maar wordt voor het einde van dit jaar gesloopt om plaats te maken voor vooral sociale woningbouw.

Hoge woningnood
Het is lastig om geschikte woonplekken voor de vluchtelingen te vinden, omdat in Alphen-Stad al jaren alleen maar op inbreilocaties mag worden gebouwd. "We hebben inmiddels voor elk plekje wel plannen en alle kantoren zijn omgebouwd. Maar de woningnood blijft hoog. Daarom verdelen we de opvang van Oekraïners over de hele gemeente", zegt Van As. "Er zitten veel vrouwen met kinderen en senioren in Noorderkeerkring. Driekwart van de vrouwen heeft werk, een derde is kind en de senioren passen op de kinderen als de vrouwen aan het werk zijn."

Combi vluchtelingen en eigen inwoners
Naast de groep Oekraïense vluchtelingen is in sommige dorpen ook plaats voor eigen inwoners die al heel lang op een wachtlijst staan of die spoedzoeker zijn, bijvoorbeeld door echtscheiding. Dit zijn de locaties in onder meer Benthuizen en Hazerswoude-Dorp. Hier wordt nu onderzocht welke locaties geschikt zijn. Dit zijn zowel locaties die door de gemeente zijn ‘gevonden’ als locaties die door dorpsbewoners zijn aangedragen.

Noorderkeerkring_woonforte.jpg


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Werken vandaag 11:45

Vacatureoverzicht: de nieuwste vacatures van week 39

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier.

Advertorial Voorkeuren van bezoeker vandaag 09:11

Dansen: "Quality time" voor twee!

Dansen is plezier voor twee was jarenlang de slogan van de Nederlandse dansscholen. Het was in een tijd dat werkelijk iedereen wekelijks danslessen bezocht bij zo'n 500 dansscholen in het hele land, het was in een tijd dat de discomuziek letterlijk uit de radio schalde en dat je op vrijdagmiddag de Top-40 volgde voor de belangrijkste verschuivingen in de hitparade. Platen (vinyl) in singles en lp's gingen grif over de toonbank want je wilde die muziek ook echt graag in huis hebben.

Blog Opinie gisteren 20:34

MINERVA Ongehinderd

Volgende week is er een evenement in het Alphense Stadshart. Op het Thorbeckeplein is een hindernisbaan ingericht met obstakels om het mensen die slecht zien, in rolstoelen zitten of met rollators lopen moeilijk te maken. Iedereen mag de uitdaging aangaan op donderdagmiddag 5 oktober.