Josh Walet

Alles wat je moet weten over de coronamaatregelen in onze regio

Om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen, gelden er sinds zondagavond aangescherpte maatregelen voor zes regio’s. In diverse regio’s gelden daarnaast nog aparte maatregelen, maar niet in de regio Hollands Midden. Wat gaat de veiligheidsregio dan wel doen? Dat lees je hier.

De regio Hollands Midden is een van de zes regio’s waar het aantal besmettingen het snelst toeneemt. Daarom gelden er sinds zondag 20 september 18:00 uur aanvullende maatregelen voor deze regio’s. De belangrijkste basisregels blijven gelden: houd 1,5 meter afstand van elkaar, vermijd drukte, werk zoveel mogelijk thuis en pas de hygiëneregels toe. Wie klachten heeft, blijft thuis en laat zich testen.

Besmettingen in privésfeer

Daarnaast geldt er een verscherping van de maatregelen voor eet- en drinkgelegenheden, geldt er voor particulieren een verbod op gezelschappen (binnen en buiten) van meer dan 50 personen, en hebben organisatoren een meldplicht voor samenkomsten van meer dan 50 personen. In diverse regio’s gelden daarnaast nog aparte maatregelen, maar niet in de regio Hollands Midden.

De veiligheidsregio legt uit: “Uit analyse van de GGD blijkt dat in de Veiligheidsregio Hollands Midden veruit de meeste besmettingen in de privésfeer plaatsvinden. Op de privésfeer van inwoners heeft de veiligheidsregio weinig directe invloed. Extra geboden of verboden zijn daarom in de Veiligheidsregio Hollands Midden, in aanvulling op de bovenstaande verscherpingen, momenteel nog niet aan de orde.”

Boodschap kracht bijzetten

Maar wat doet Veiligheidsregio Hollands Midden dan nog meer om de verspreiding van het coronavirus in te dammen?

Netwerkcommunicatie in getroffen groepen

Ten eerste wordt er geprobeerd om specifieke groepen aan te spreken. “Sinds eind juli zagen we het aantal besmettingen vooral in specifieke groepen, zoals jongvolwassenen, studenten, mensen met een migratie-achtergrond en arbeidsmigranten. De laatste weken zien we de toename steeds breder in de samenleving. Deze besmettingen vinden vooral achter de voordeur plaats, waar handhaven niet mogelijk is, dus wordt er in alle 18 gemeenten van de regio extra ingezet op het benaderen van deze groepen, maar ook van (hun) werkgevers en aanvullend ook van de heterogene groep hulpbehoevenden”, aldus Veiligheidsregio Hollands Midden. Dit zal worden gedaan met lokale boegbeelden.

Handhaving op risicovolle locaties

Doordat het weer slechter wordt, neemt de kans toe dat er binnen meer besmettingen plaatsvinden. Dat is iets waar de veiligheidsregio extra op gaat letten. “De prioriteit van de handhaving ligt bij die gelegenheden waar de kans op besmetting het grootst is: horeca algemeen, horeca bij sport- en andere verenigingen, scholen, vakantierecreatie (inclusief arbeidsmigranten) en jongeren.”

Kwetsbare groepen

Overheidslocaties krijgen de mogelijkheid om te gaan werken met venstertijden voor kwetsbare groepen. “Denk hierbij bijvoorbeeld aan gemeentehuizen, bibliotheken en zwembaden. Ook worden andere organisaties, zoals supermarkten en musea, gestimuleerd om dit in te stellen.”

Ook wordt er gekeken naar verpleeg- en verzorgtehuizen en hulpbehoevenden. “De nadruk ligt bij deze groep op preventie van de besmetting. En dat gaat niet alleen om de zorgvontvangers, maar ook om de zorgverleners. Waakzaamheid bij het naleven van de regels is hier van levensbelang.”

Naleven basisregels

Veiligheidsregio Hollands Midden roept iedereen op om de basisregels rondom corona na te leven in het openbare leven. Denk hierbij aan openbare locaties als winkels, sportkantines en horeca. “Daarmee bedoelen we dat mensen bij binnenkomst altijd hun handen desinfecteren, dat overal 1,5 meter afstand wordt gehouden en dat dit aangemoedigd wordt door pijlen en andere markeringen; dat winkelmandjes weer worden geteld en gedesinfecteerd. En dat bij bezoek aan de horeca vooraf gezondheidschecks plaatsvinden en bezoekers aan de horeca hun contactgegevens registreren.”


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Politiek plein vandaag 14:32

Gebiedsplan als visitekaartje

Naar aanleiding van een motie van GroenLinks gaat het college van Alphen aan den Rijn aan de slag met een betere communicatie rond de gebiedsagenda’s. Een gebiedsagenda is een plan om de leefbaarheid van een wijken of dorp te verbeteren. Betere communicatie hierover is volgens GroenLinks essentieel voor het slagen van de plannen. De motie werd mede ingediend door de andere oppositiepartijen: PvdA, SP, CU, SGP, FvD, RGL en ONS.

Politiek vandaag 13:19

Erfgoedfonds Alphen aan den Rijn voor 2024 weer gevuld

De gemeenteraad van Alphen aan den Rijn heeft het Erfgoedfonds opnieuw gevuld. Vanuit dit fonds worden projecten op het gebied van beleving van erfgoed gesubsidieerd. Het gaat vooral om projecten die door groepen inwoners en kleine organisaties worden geïnitieerd.

Overige vandaag 10:53

Nieuwe voorzitter neemt het roer over bij Scouting Alphen

Op 28 maart heeft Dick Raaphorst, na meer dan 22 jaar voorzitterschap, het leiderschap van Scouting Alphen overgedragen aan Vincent Peters. Voor Vincent, een bekend gezicht op de vereniging, voelt deze nieuwe rol als een thuiskomst: "Ik ben zelf als welp op deze vereniging begonnen."

Calamiteiten gisteren 18:25

Kind aangereden door auto in Emmalaan

Op donderdag aan het einde van de middag vond er een incident plaats op de Emmalaan in Alphen aan den Rijn, waarbij een kind werd aangereden door een auto. Het slachtoffer werd naar het ziekenhuis vervoerd.