Alphens.nl

Alles wat je moet weten over de gemeenteraadsverkiezingen

Op maandag 14, dinsdag 15 en woensdag 16 maart kunnen we met zijn allen naar het stembureau. Maar op wie kun je stemmen? Waar kun je stemmen? En waar vind je de standpunten van de lokale politieke partijen? Hier vind je alle informatie op een rijtje.

Kandidatenlijsten en lijstnummering

In februari zijn tijdens de openbare zitting van het Centraal Stembureau de kandidatenlijsten en lijstnummering vastgesteld. In totaal doen twaalf partijen mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in Alphen aan den Rijn.

Lijst 1 – Nieuw Elan – 50 kandidaten
Lijst 2 – VVD – 28 kandidaten
Lijst 3 – CDA – 37 kandidaten
Lijst 4 – GroenLinks – 37 kandidaten
Lijst 5 – D66 – 17 kandidaten
Lijst 6 – Partij van de Arbeid (PvdA) – 18 kandidaten
Lijst 7 – Socialistische Partij (SP) – 16 kandidaten
Lijst 8 – ChristenUnie – 22 kandidaten
Lijst 9 – Beter Alphen – 11 kandidaten
Lijst 10 – Staatkundige Gereformeerde Partij (SGP) – 20 kandidaten
Lijst 11 – RijnGouweLokaal (RGL) – 26 kandidaten
Lijst 12 – Forum voor Democratie – 10 kandidaten

De volledige kandidatenlijst per partij vind je hier. Daarnaast heeft elk huishouden een kandidatenlijst in de brievenbus ontvangen.

Partijprogramma's

Voor de verkiezingen stellen alle partijen een verkiezingsprogramma op. Daarin worden de standpunten en plannen van de partijen duidelijk voor de komende periode. Verkiezingsprogramma's kunnen inwoners helpen om bij verkiezingen hun keuze te bepalen. Hieronder een overzicht met de titels van de verkiezingsprogramma's van de politieke partijen en een link naar het verkiezingsprogramma.

Nieuw Elan - Een nieuwe stap voorwaarts met bewezen daadkracht
VVD - Bouwen aan een ondernemend en bruisend Alphen
CDA - Samen doen in Alphen aan den Rijn
GroenLinks - Naar een menselijke en duurzame gemeente
D66 - Wij laten iedereen vrij, maar niemand vallen
PvdA - Stem Sociaal. Kies PvdA.
SP - Een eerlijke gemeente voor iedereen
ChristenUnie - Samen recht doen
Beter Alphen - Op de website van Beter Alphen is geen actueel verkiezingsprogramma beschikbaar
SGP - In vertrouwen
RGL - Het nieuwe midden
Forum voor Democratie - Verkiezingsprogramma

Politiek plein

Op Alphens.nl blijf je via het politiek plein op de hoogte van de standpunten van politieke partijen in Alphen aan den Rijn en maak je kennis met de kandidaten. Ook in de Verkiezingskrant van de gemeente stellen partijen zich voor. Alle praktische zaken rondom de gemeenteraadsverkiezingen, zoals de stemwijzer en een overzicht van alle stembureaus, check je hier. Daar vind je ook een verslag van het lijsttrekkersdebat terug. 

Stemwijzer

Op wie ga jij stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen? Om de inwoners van de gemeente Alphen aan den Rijn te helpen bij het maken van hun stemkeuze is de stemhulp MijnStem beschikbaar. Met stellingen over lokale thema’s krijgt de kiezer snel inzicht in partijstandpunten.

Bij elk van de stellingen bepaalt de invuller met een schuifbalk zijn eigen positie. Bovendien kan de invuller zich per stelling oriënteren op de standpunten van de partijen. Na het invullen ziet de kiezer met welke partijen hij de meeste overeenstemming heeft door de relatieve afstand tussen de eigen positionering en die van de partijen te meten. Deze methode moet meer inzicht in de verschillen tussen partijen opleveren.

Stembureaus

Op woensdag 16 maart kun je bij één van de Alphense stembureaus tussen 07:30 en 21:00 uur je stem uitbrengen. Daarnaast is het mogelijk om vervroegd te stemmen op maandag 14 maart en dinsdag 15 maart tussen 07:30 en 21:00 uur. De stemlocatie in de buurt staat vermeld op je stempas. Op een andere locatie stemmen? Het overzicht van alle stembureaus vind je hier, inclusief de locaties die geopend zijn voor vervroegd stemmen. 

Stemmen

Alle inwoners van Alphen aan den Rijn die mogen stemmen, hebben een stempas in de brievenbus ontvangen. Als je gaat stemmen moet je jouw stempas en jouw identiteitsbewijs meenemen. Zonder stempas én identiteitsbewijs mag je niet stemmen. 

Kun je niet naar het stembureau komen? Dan kun je iemand anders machtigen om voor jou te stemmen. Hiervoor dien je de achterzijde van jouw stempas in te vullen en de stempas vervolgens over te dragen aan de persoon die voor jou gaat stemmen. Meer informatie over stemmen bij volmacht vind je hier.

Uitslagenavond

Als de stembureaus op woensdag 16 maart 2022 om 21:00 uur hun deuren sluiten, worden in de stembureaus de stemmen geteld. De bekendmaking van de voorlopige uitslag op partijniveau vindt plaats in het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn (Stadhuisplein 1). Daar kun je als inwoner bij aanwezig zijn. De zaal gaat open om 21:30 uur. De uitslagenavond wordt ook live uitgezonden door Studio Alphen. 

Vaststelling uitslag

De definitieve uitslag wordt vastgesteld en bekend gemaakt tijdens een openbare zitting van het centraal stembureau op maandag 21 maart 2022 om 10:00 uur in het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn. De definitieve zetelverdeling wordt dan per partij bekend gemaakt en de verdeling van deze zetels binnen de lijsten. De zitting vindt plaats in de Raadzaal van het gemeentehuis, maar is ook online te volgen via een livestream van Gemeente Alphen aan den Rijn. 


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Jubileum vandaag 11:59

Geslaagd jubileumfeest bij Winkelcentrum de Baronie

Op zaterdag 25 mei was het feest in winkelcentrum de Baronie, want ze vierden hun 10-jarig jubileum! Alle bezoekers van het winkelcentrum waren uitgenodigd om dit bijzondere moment samen te vieren. Tussen 11:00 en 16:00 uur was jong en oud welkom om te genieten van een gevarieerd programma vol optredens en leuke activiteiten.

Politie en handhaving vandaag 10:33

Ruzie in speeltuin escaleert: Politie Alphen aan den Rijn grijpt in

Op zaterdag 25 mei omstreeks 16:00 uur ontving de politie Alphen aan den Rijn een melding van een ruzie in de speeltuin aan de kruising van de Hugo de Grootstraat en de Jan Nieuwenhuijzenstraat. Wat aanvankelijk leek op een alledaagse jeugdruzie, escaleerde snel toen ouders zich ermee gingen bemoeien.

Advertorial Theater vandaag 09:45

Avondvullend programma bij Parkvilla met expositie, filmklassieker en muziek

Parkvilla organiseert op 12 juni een avondvullend programma rondom de indrukwekkende expositie LEF - Let’s Embrace Freedom - van fotograaf Henk Veldhuizen. Met deze tentoonstelling wil Henk laten zien hoe mooi het is als je vrijheid hebt om jezelf te zijn. Op deze avond is er de mogelijkheid om met elkaar in gesprek te gaan. 

Advertorial Onderwijs gisteren 17:09

25 jaar sportklassen bij het Scala College

In 1999 is het Scala College gestart met de sportklassen. Dit betekent dat dit schooljaar het 25-jarig jubileum wordt gevierd en dat was afgelopen week goed te merken op het Scala College. Het docententeam van Lichamelijke Opvoeding (LO) heeft zich keihard ingezet om deze sportieve feestweek tot een succes te maken!

Politiek gisteren 16:17

Geen hulp in de huishouding meer voor 19 euro per maand

Het afschaffen van het abonnementstarief van 19 euro per maand voor hulp in de huishouding levert 1,5 miljoen per jaar op vanaf 2027. Tot nu toe betaalt gemeente Alphen aan den Rijn deze kosten. De Wmo-regeling huishoudelijke hulp wordt inkomensafhankelijk.

Overige gisteren 15:26

Dag van de Vluchteling gevierd met speciale bijeenkomst

Op 20 juni 2024, de Dag van de Vluchteling, bundelen Kwadraad, Participe, Friends for Friends, Mix Support en de Gemeente Alphen aan den Rijn hun krachten voor een bijzondere bijeenkomst. In Buurthuis De Mozaïek nodigen zij eenieder uit om samen de Dag van de Vluchteling te vieren. Een warme, multiculturele ontmoeting staat centraal, waarbij de nadruk ligt op het delen van verhalen, dromen, en het groeien als gemeenschap.