Coen van Stralen en Nico Meeuwenoord

Alles wat u wilt weten over het werk van een wijkagent

Vrijwel iedereen heeft wel eens gehoord van een wijkagent. Maar wat is een wijkagent eigenlijk, en waar houden zij zich mee bezig? Vanuit hun functie als wijkagent geven Coen van Stralen en Nico Meeuwenoord ons maandelijks een kijkje in hun werkzaamheden. 

Voordat we van wal steken, willen wij ons even kort voorstellen. Wij zijn Coen van Stralen en Nico Meeuwenoord, beiden werkzaam als wijkagent in Alphen aan den Rijn Centrum. Allebei hebben we ruime ervaring in het huidige politiewerk. Zo hebben wij geruime tijd gewerkt in grote steden als Amsterdam en Den Haag. Binnen de politie zijn we werkzaam geweest in diverse functies, zoals de noodhulp en de recherche. Vanuit onze huidige functie als wijkagent zullen wij vanaf heden maandelijks via Alphens.nl proberen om u van informatie te voorzien. In sommige gevallen zullen wij u ook vragen om informatie.

Hierbij beperken we ons niet tot het centrum van Alphen, maar indien nodig informeren we u ook over de overige kernen binnen de gemeente Alphen aan den Rijn, te weten Aarlanderveen, Boskoop, Zwammerdam, Benthuizen, Hazerswoude-Dorp, Hazerswoude-Rijndijk, en Koudekerk aan den Rijn. Wij zullen in deze eerste blog vertellen over wat in beginsel de werkzaamheden van de wijkagent zijn, wat de wijkagent voor u kan betekenen en wat u voor de wijkagent kan betekenen.

De wijkagent

De nationale politie bestaat sinds 1 januari 2013 uit één organisatie, onderverdeeld in tien regionale eenheden, de Landelijke Eenheid en het Politiediensten centrum. De regionale eenheden zijn onderverdeeld in diverse districten. De gemeente Alphen aan den Rijn maakt deel uit van het District Alphen aan den Rijn – Gouda. Dit district kent vijf basisteams. Een van deze basisteams is Alphen aan den Rijn. De gemeentegrenzen van Alphen aan den Rijn, waar de plaatsen Aarlanderveen, Boskoop, Zwammerdam, Benthuizen, Hazerswoude-Dorp, Hazerswoude-Rijndijk, en Koudekerk aan den Rijn deel van uitmaken, zijn gelijk aan de grenzen van het politie basisteam. Het basisteam is weer verdeeld in diverse wijken.

Binnen het basisteam Alphen aan den Rijn zijn meerdere politiemedewerkers verantwoordelijk voor de veiligheid en leefbaarheid van een wijk. Naast een of meerdere wijkagenten zijn er ook agenten, hoofdagenten, senioren en een operationeel expert verantwoordelijk voor de veiligheid en leefbaarheid binnen een wijk. De diverse medewerkers binnen een wijk worden tevens ondersteund door onder andere diverse operationeel specialisten, recherche en servicemedewerkers. Al deze medewerkers worden aangestuurd door een teamleiding, bestaande uit een teamchef en een vervangend teamchef.

De politie kent dus allerlei specialisten. Iedere specialist werkt binnen zijn eigen aandachtsgebied aan verbetering van de veiligheid. De wijkagent is één van die specialisten. Voor de wijkagent staat de veiligheid in de toegewezen wijk centraal. Maar, wat doen we nou eigenlijk precies? Wie is de wijkagent in welke wijk? En voor welke zaken kunt u bij ons terecht?

Wijkagenten hebben ruime algemene politie-ervaring en zijn de belangrijkste schakel tussen de politie-eenheid en de buurt, omdat zij:

  • criminaliteit bestrijden;
  • veel aanwezig zijn in de wijk;
  • veel kennis hebben over de wijk, inclusief incidenten en criminaliteitstrends;
  • contactpersonen kennen binnen instanties en instellingen die problemen kunnen oplossen;
  • kennis hebben van jongerengroepen die overlast veroorzaken;
  • verkeersgevaarlijke situaties kennen en aan de verbetering ervan werken.

Hoe beter de wijkagent zijn buurt kent, hoe meer wij kunnen doen voor de algemene veiligheid. Die benodigde informatie moet deels ook uit de buurt komen. Gebeurt er dus iets bijzonders, geef dat dan door aan ons en help zo de buurt leuk en veilig te houden. Voor een uitgebreid overzicht met betrekking tot de werkzaamheden van de wijkagent, verwijzen wij naar de landelijke politiesite.

Veel oplossingen van problemen binnen een wijk liggen in ‘het begin’ dus bij een wijkagent. Toch willen wij Alphenaren erop attent maken dat er ook veel oplossingen liggen bij de gemeentelijke handhavers. De gemeentelijke handhavers zijn buitengewoon opsporingsambtenaar en kunnen u helpen met het oplossen en aanpakken van ‘kleine ergernissen’ in uw wijk. De politie en de wijkagenten in het bijzonder werken veel samen met gemeentelijke handhavers. Enkele zaken waarvoor u terecht kan bij de gemeentelijke handhavers zijn bijvoorbeeld overlast van hondenpoep, zwerfvuil, vandalisme, dierenmishandeling en foutgeparkeerde auto’s. Meer informatie over de gemeentelijke handhavers kunt u hier vinden op onder het kopje veiligheid.

Uiteraard kunt u zelf ook veel doen aan de veiligheid in uw wijk. Zo kunt u bij constateren van overlast of een strafbaar feit, melding maken bij politie of gemeente. Het servicenummer van de gemeente Alphen aan de Rijn is 14 0172. Het nummer 0900-8844 is hét landelijke servicenummer van de politie. Met dit nummer kunt u bellen voor al uw niet-spoedeisende vragen of problemen. Is er wel spoed geboden, omdat u bijvoorbeeld een verdachte situatie ziet? Bel dan met het alarmnummer 112.

Wilt u meer of uitgebreidere informatie? Neem dan contact met ons of de wijkagent van uw wijk op. Dit kunt u doen door op www.politie.nl (Mijn Buurt) uw postcode in te vullen. Automatisch verschijnen dan de naam en foto van ons of uw eigen wijkagent.

De wijkagenten Coen van Stralen & Nico Meeuwenoord

Meer weten over de wijkagenten van Alphen Centrum? Volg hen dan op Twitter, Instagram en Facebook.

Twitter: @WagtAlphenCent
Instagram: pol_wijkagenten_alphen_centrum
Facebook: Politie Alphen aan den Rijn


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Politiek plein vandaag 14:36

D66 Alphen aan den Rijn is tegen gratis parkeren in centrum

D66 is tegen de invoering van de eerste anderhalf uur gratis parkeren in het stadscentrum en de verbinding die is gelegd met de Onroerend Zaak Belasting. Als uitruil zal de OZB voor winkeliers worden verhoogd.

Advertorial Winkels vandaag 13:04

Wijnen voor de koude winterdagen bij La Bodega ‘87

Krijg jij ook helemaal zin om het in huis gezellig te maken en een lekker uitgebreid herfstdiner op tafel te zetten? Daar hoort natuurlijk wel een heerlijke wijn bij van La Bodega ’87! Nu de herfst echt is begonnen kan je bij La Bodega ’87 terecht voor wijnen die goed bij dit seizoen passen.