Coen van Stralen en Nico Meeuwenoord

Alles wat u wilt weten over het werk van een wijkagent

Vrijwel iedereen heeft wel eens gehoord van een wijkagent. Maar wat is een wijkagent eigenlijk, en waar houden zij zich mee bezig? Vanuit hun functie als wijkagent geven Coen van Stralen en Nico Meeuwenoord ons maandelijks een kijkje in hun werkzaamheden. 

Voordat we van wal steken, willen wij ons even kort voorstellen. Wij zijn Coen van Stralen en Nico Meeuwenoord, beiden werkzaam als wijkagent in Alphen aan den Rijn Centrum. Allebei hebben we ruime ervaring in het huidige politiewerk. Zo hebben wij geruime tijd gewerkt in grote steden als Amsterdam en Den Haag. Binnen de politie zijn we werkzaam geweest in diverse functies, zoals de noodhulp en de recherche. Vanuit onze huidige functie als wijkagent zullen wij vanaf heden maandelijks via Alphens.nl proberen om u van informatie te voorzien. In sommige gevallen zullen wij u ook vragen om informatie.

Hierbij beperken we ons niet tot het centrum van Alphen, maar indien nodig informeren we u ook over de overige kernen binnen de gemeente Alphen aan den Rijn, te weten Aarlanderveen, Boskoop, Zwammerdam, Benthuizen, Hazerswoude-Dorp, Hazerswoude-Rijndijk, en Koudekerk aan den Rijn. Wij zullen in deze eerste blog vertellen over wat in beginsel de werkzaamheden van de wijkagent zijn, wat de wijkagent voor u kan betekenen en wat u voor de wijkagent kan betekenen.

De wijkagent

De nationale politie bestaat sinds 1 januari 2013 uit één organisatie, onderverdeeld in tien regionale eenheden, de Landelijke Eenheid en het Politiediensten centrum. De regionale eenheden zijn onderverdeeld in diverse districten. De gemeente Alphen aan den Rijn maakt deel uit van het District Alphen aan den Rijn – Gouda. Dit district kent vijf basisteams. Een van deze basisteams is Alphen aan den Rijn. De gemeentegrenzen van Alphen aan den Rijn, waar de plaatsen Aarlanderveen, Boskoop, Zwammerdam, Benthuizen, Hazerswoude-Dorp, Hazerswoude-Rijndijk, en Koudekerk aan den Rijn deel van uitmaken, zijn gelijk aan de grenzen van het politie basisteam. Het basisteam is weer verdeeld in diverse wijken.

Binnen het basisteam Alphen aan den Rijn zijn meerdere politiemedewerkers verantwoordelijk voor de veiligheid en leefbaarheid van een wijk. Naast een of meerdere wijkagenten zijn er ook agenten, hoofdagenten, senioren en een operationeel expert verantwoordelijk voor de veiligheid en leefbaarheid binnen een wijk. De diverse medewerkers binnen een wijk worden tevens ondersteund door onder andere diverse operationeel specialisten, recherche en servicemedewerkers. Al deze medewerkers worden aangestuurd door een teamleiding, bestaande uit een teamchef en een vervangend teamchef.

De politie kent dus allerlei specialisten. Iedere specialist werkt binnen zijn eigen aandachtsgebied aan verbetering van de veiligheid. De wijkagent is één van die specialisten. Voor de wijkagent staat de veiligheid in de toegewezen wijk centraal. Maar, wat doen we nou eigenlijk precies? Wie is de wijkagent in welke wijk? En voor welke zaken kunt u bij ons terecht?

Wijkagenten hebben ruime algemene politie-ervaring en zijn de belangrijkste schakel tussen de politie-eenheid en de buurt, omdat zij:

  • criminaliteit bestrijden;
  • veel aanwezig zijn in de wijk;
  • veel kennis hebben over de wijk, inclusief incidenten en criminaliteitstrends;
  • contactpersonen kennen binnen instanties en instellingen die problemen kunnen oplossen;
  • kennis hebben van jongerengroepen die overlast veroorzaken;
  • verkeersgevaarlijke situaties kennen en aan de verbetering ervan werken.

Hoe beter de wijkagent zijn buurt kent, hoe meer wij kunnen doen voor de algemene veiligheid. Die benodigde informatie moet deels ook uit de buurt komen. Gebeurt er dus iets bijzonders, geef dat dan door aan ons en help zo de buurt leuk en veilig te houden. Voor een uitgebreid overzicht met betrekking tot de werkzaamheden van de wijkagent, verwijzen wij naar de landelijke politiesite.

Veel oplossingen van problemen binnen een wijk liggen in ‘het begin’ dus bij een wijkagent. Toch willen wij Alphenaren erop attent maken dat er ook veel oplossingen liggen bij de gemeentelijke handhavers. De gemeentelijke handhavers zijn buitengewoon opsporingsambtenaar en kunnen u helpen met het oplossen en aanpakken van ‘kleine ergernissen’ in uw wijk. De politie en de wijkagenten in het bijzonder werken veel samen met gemeentelijke handhavers. Enkele zaken waarvoor u terecht kan bij de gemeentelijke handhavers zijn bijvoorbeeld overlast van hondenpoep, zwerfvuil, vandalisme, dierenmishandeling en foutgeparkeerde auto’s. Meer informatie over de gemeentelijke handhavers kunt u hier vinden op onder het kopje veiligheid.

Uiteraard kunt u zelf ook veel doen aan de veiligheid in uw wijk. Zo kunt u bij constateren van overlast of een strafbaar feit, melding maken bij politie of gemeente. Het servicenummer van de gemeente Alphen aan de Rijn is 14 0172. Het nummer 0900-8844 is hét landelijke servicenummer van de politie. Met dit nummer kunt u bellen voor al uw niet-spoedeisende vragen of problemen. Is er wel spoed geboden, omdat u bijvoorbeeld een verdachte situatie ziet? Bel dan met het alarmnummer 112.

Wilt u meer of uitgebreidere informatie? Neem dan contact met ons of de wijkagent van uw wijk op. Dit kunt u doen door op www.politie.nl (Mijn Buurt) uw postcode in te vullen. Automatisch verschijnen dan de naam en foto van ons of uw eigen wijkagent.

De wijkagenten Coen van Stralen & Nico Meeuwenoord

Meer weten over de wijkagenten van Alphen Centrum? Volg hen dan op Twitter, Instagram en Facebook.

Twitter: @WagtAlphenCent
Instagram: pol_wijkagenten_alphen_centrum
Facebook: Politie Alphen aan den Rijn


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Sport vandaag 17:43

D.O.S. viert groot succes met Clubkampioenschap

Op zondag 21 april kwamen de schijnwerpers te staan op de turntalenten van Gymnastiekvereniging D.O.S. Alphen aan den Rijn tijdens het Clubkampioenschap voor recreatieve turners en turnsters. Met een deelname van 155 enthousiaste leden, waarvan velen voor het eerst deelnamen aan een wedstrijd, was het een sportieve en gezellige dag.

Politiek vandaag 16:22

Gemeentelijke erepenning voor Museumpark Archeon

Tijdens een feestelijke Limesbijeenkomst is woensdag 24 april de gemeentelijke erepenning door burgemeester Liesbeth Spies uitgereikt aan Museumpark Archeon. Het museum krijgt de penning voor verdiensten voor gemeente Alphen aan den Rijn op het gebied van educatie, cultuurbehoud, toerisme, sociale betrokkenheid en werkgelegenheid.

Advertorial Theater vandaag 15:09

Het boek Rust en Vreugd van Hendrik Groen in het theater!

Iedereen kent ze wel, de succesvolle dagboeken van Hendrik Groen waarin hij het dagelijks leven in zijn verzorgingshuis beschrijft. De schrijver heeft in een van zijn meest recente werken, Rust en Vreugd, zijn verzorgingshuis verruilt voor een volkstuin, waarvan de voorstelling binnenkort in Castellum te zien is!

Politiek vandaag 13:51

Subsidie voor 2000 jaar geschiedenis en 10 jaar eenheid

Gemeente Alphen aan den Rijn viert dit jaar dat tien jaar geleden uit drie gemeenten één gemeente is ontstaan. In de hele gemeente worden kleinschalige feestjes gevierd. Organisatoren kunnen hiervoor subsidie aanvragen. In de pot zit in totaal € 75.000,- voor inwonersactiviteiten.

Politiek vandaag 12:17

Plan voor sportcomplex De Bijlen nog niet klaar

De Rijnstreekhal wordt opnieuw voor een half miljoen euro opgeknapt. De hal is dan voor de komende vijf jaar geschikt voor gebruik. De reden is dat het plan voor een nieuw sportcomplex in De Bijlen nog niet klaar is. Dit plan kan pas worden afgemaakt na de komende bezuinigingsronde door de Alphense gemeenteraad.

Politiek vandaag 10:46

Subsidie voor isolatie goedkope koopwoningen

Eigenaar-bewoners van goedkope slecht geïsoleerde koopwoningen in gemeente Alphen aan den Rijn kunnen subsidie aanvragen voor het isoleren van hun woning. Het gaat om vloerisolatie, dubbel glas en dakisolatie. Het maximale subsidiebedrag is € 1.460,- per woning.