Alphen aan den Rijn krijgt een klimaatbos: “Onze gemeente verder vergroenen”

De gemeente is volop bezig om Alphen te vergroenen en verduurzamen. Naast het vergroende stadhuisplein en ‘groene’ bushokjes krijgt Alphen ook een klimaatbos. Het plan is inmiddels definitief en de werkzaamheden beginnen begin volgende maand.

Meer groen betekent meer ontspanning, meer biodiversiteit en helpt klimaatverandering tegen te gaan. Door het planten van bomen komen er meer planten en beesten zoals bijvoorbeeld insecten en vlinders. Om deze reden zal de gemeente een zogeheten klimaatbos planten langs de N11. De groenstrook langs de N11, aan de zuidrand van Kerk en Zanen, is gekozen als locatie. Dit omdat er genoeg ruimte is voor minimaal 500 bomen.

Ontwerp

“We hebben omwonenden gevraagd om te reageren op het schetsontwerp”, laat de gemeente weten. “Hier is veel en uitgebreid gehoor aan gegeven. Er kwamen veel positieve reacties, maar ook kritische kanttekeningen bij bepaalde functies in het park en op sommige ontwerpkeuzes.” De reacties op het conceptontwerp zijn meegenomen in het definitieve ontwerp.

Zo komen er stallingsmogelijkheden voor fietsen, een amfitheater en informatieborden met QR-codes, maar ook een ecolumn voor kleine zoogdieren, vogels en insecten, een bloemweide voor bijen en een losloopgebied voor honden. Dit moet bijdragen aan de biodiversiteit.

“Een fijne plek binnen onze gemeente”

“Het klimaatbos is één van de projecten die we in de komende jaren aanpakken om onze gemeente verder te vergroenen en in te spelen op de gevolgen van klimaatverandering. Het klimaatbos wordt een fijne plek binnen onze gemeente voor alle inwoners, waar straks prachtige bomen gaan groeien. Ik ben er dan ook trots op dat we op 6 december gaan starten met dit bijzondere project”, aldus wethouder Relus Breeuwsma.

Vanaf 6 december wordt het park (deels) afgesloten en zal een omleidingsroute worden ingesteld. Op 28 maart 2023 zullen de werkzaamheden afgerond zijn en in mei 2023 zal een kruidenmengsel worden ingezaaid.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Werkzaamheden Raadhuisstraat vandaag 15:20

Werkzaamheden in de Raadhuisstraat in volle gang

Deze week zijn de werkzaamheden aan het riool in de Raadhuisstraat voortgezet, met een korte onderbreking in het vooruitzicht. Vanwege 2e Pinksterdag zullen ze de werkzaamheden op dinsdag 21 mei hervatten. De gemeente heeft gezorgd voor zoveel mogelijk begaanbaarheid van de straat en benadrukt: "Daar waar het onveilig is, zetten wij bouwhekken."

Calamiteiten vandaag 15:01

Flinke botsing op kruising Prins Bernhardlaan

Op zaterdagmiddag vond er een aanrijding plaats op de kruising van de Prins Bernhardlaan en de Willem de Zwijgerlaan, waarbij beide voertuigen aanzienlijke schade opliepen.

Werken vandaag 12:45

Vacatureoverzicht week 20: nieuwste vacatures

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier.

Muziek/Concert vandaag 10:59

BTW-tarief op concert- en festivaltickets stijgt hoogstwaarschijnlijk in 2026

Na maanden van onderhandelen presenteren de PVV, VVD, NSC en BBB hun 'hoofdlijnenakkoord', dat de basis moet vormen voor het nieuwe kabinet. Liefhebbers van live muziek en cultuur komen er bekaaid vanaf, want de formerende partijen zijn van plan om concert- en festivaltickets te belasten met het hoge btw-tarief van 21%. Op dit moment geldt hiervoor nog het lage tarief van 9%.

Advertorial Evenement vandaag 09:37

Help mee als vrijwilliger tijdens de Obstacle Run!

Vind je het leuk om anderen te helpen en tegelijkertijd een superleuke dag te beleven? Meld je dan aan als vrijwilliger voor de Obstacle Run Alphen op zaterdag 1 en/of zondag 2 juni 2024, en zorg er samen met de andere vrijwilligers voor dat de deelnemers de dag van hun leven meemaken!

Blog Opinie gisteren 19:46

MINERVA Haal die doppen van de koppen

Dit jaar wordt een feestje in de gemeente Alphen aan den Rijn omdat de gemeente zoals deze nu is tien jaar bestaat. Maar niet iedereen denkt er zo over. Er zijn nog altijd Calimero’s die vinden dat ‘ze’ geannexeerd zijn en er zijn altijd klagers waarbij het niet goed is of niet deugt.