Alphen aan den Rijn krijgt een klimaatbos: “Onze gemeente verder vergroenen”

De gemeente is volop bezig om Alphen te vergroenen en verduurzamen. Naast het vergroende stadhuisplein en ‘groene’ bushokjes krijgt Alphen ook een klimaatbos. Het plan is inmiddels definitief en de werkzaamheden beginnen begin volgende maand.

Meer groen betekent meer ontspanning, meer biodiversiteit en helpt klimaatverandering tegen te gaan. Door het planten van bomen komen er meer planten en beesten zoals bijvoorbeeld insecten en vlinders. Om deze reden zal de gemeente een zogeheten klimaatbos planten langs de N11. De groenstrook langs de N11, aan de zuidrand van Kerk en Zanen, is gekozen als locatie. Dit omdat er genoeg ruimte is voor minimaal 500 bomen.

Ontwerp

“We hebben omwonenden gevraagd om te reageren op het schetsontwerp”, laat de gemeente weten. “Hier is veel en uitgebreid gehoor aan gegeven. Er kwamen veel positieve reacties, maar ook kritische kanttekeningen bij bepaalde functies in het park en op sommige ontwerpkeuzes.” De reacties op het conceptontwerp zijn meegenomen in het definitieve ontwerp.

Zo komen er stallingsmogelijkheden voor fietsen, een amfitheater en informatieborden met QR-codes, maar ook een ecolumn voor kleine zoogdieren, vogels en insecten, een bloemweide voor bijen en een losloopgebied voor honden. Dit moet bijdragen aan de biodiversiteit.

“Een fijne plek binnen onze gemeente”

“Het klimaatbos is één van de projecten die we in de komende jaren aanpakken om onze gemeente verder te vergroenen en in te spelen op de gevolgen van klimaatverandering. Het klimaatbos wordt een fijne plek binnen onze gemeente voor alle inwoners, waar straks prachtige bomen gaan groeien. Ik ben er dan ook trots op dat we op 6 december gaan starten met dit bijzondere project”, aldus wethouder Relus Breeuwsma.

Vanaf 6 december wordt het park (deels) afgesloten en zal een omleidingsroute worden ingesteld. Op 28 maart 2023 zullen de werkzaamheden afgerond zijn en in mei 2023 zal een kruidenmengsel worden ingezaaid.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Actie gisteren 17:02

Grote showroomuitverkoop bij Dutch Dream Slaapcomfort in Alphen aan den Rijn!

Ben jij op zoek naar een nieuwe boxspring van hoogwaardige kwaliteit? Dan heeft Dutch Dream iets speciaals voor jou in petto! De winkel in Alphen aan den Rijn heeft nu een grote showroomuitverkoop, waarbij je kunt profiteren van uitzonderlijke kortingen op een breed scala aan slaapartikelen.

Markt / Braderie gisteren 15:51

Voorverkoop kinderrommelmarkt op Koningsdag al volgeboekt

Bijna overal is er op Koningsdag een vrijmarkt, zo ook in Alphen aan den Rijn. Dit jaar vindt de traditionele kinderrommelmarkt plaats in het Burgemeester Visserpark. Op zaterdag 6 april kregen mensen de kans om een plekje te bemachtigen; in de voorverkoop zijn alle plaatsen inmiddels verkocht.

Overige gisteren 12:19

Samen sterk tegen pesten op de Landelijke Dag tegen pesten

Vandaag vieren we de 'Landelijke Dag tegen Pesten', een dag gewijd aan het bestrijden van pestgedrag en het vergroten van bewustzijn, ongeacht de doelgroep. Pesten blijft een actueel en belangrijk onderwerp waar we gezamenlijk tegen optreden om positieve groepsvorming te stimuleren.

Advertorial Verkeer en vervoer gisteren 09:27

Laat jouw auto-olie verversen zonder afspraak bij Auto Service Alphen B.V.!

Om ervoor te zorgen dat de motor van hun auto goed blijft functioneren, moeten automobilisten om de zoveel tijd de motorolie laten verversen. Bij Auto Service Alphen B.V. hebben klanten de mogelijkheid om hun olie te laten verversen zonder vooraf een afspraak te maken.