Alphen aan den Rijn krijgt een klimaatbos: “Onze gemeente verder vergroenen”

De gemeente is volop bezig om Alphen te vergroenen en verduurzamen. Naast het vergroende stadhuisplein en ‘groene’ bushokjes krijgt Alphen ook een klimaatbos. Het plan is inmiddels definitief en de werkzaamheden beginnen begin volgende maand.

Meer groen betekent meer ontspanning, meer biodiversiteit en helpt klimaatverandering tegen te gaan. Door het planten van bomen komen er meer planten en beesten zoals bijvoorbeeld insecten en vlinders. Om deze reden zal de gemeente een zogeheten klimaatbos planten langs de N11. De groenstrook langs de N11, aan de zuidrand van Kerk en Zanen, is gekozen als locatie. Dit omdat er genoeg ruimte is voor minimaal 500 bomen.

Ontwerp

“We hebben omwonenden gevraagd om te reageren op het schetsontwerp”, laat de gemeente weten. “Hier is veel en uitgebreid gehoor aan gegeven. Er kwamen veel positieve reacties, maar ook kritische kanttekeningen bij bepaalde functies in het park en op sommige ontwerpkeuzes.” De reacties op het conceptontwerp zijn meegenomen in het definitieve ontwerp.

Zo komen er stallingsmogelijkheden voor fietsen, een amfitheater en informatieborden met QR-codes, maar ook een ecolumn voor kleine zoogdieren, vogels en insecten, een bloemweide voor bijen en een losloopgebied voor honden. Dit moet bijdragen aan de biodiversiteit.

“Een fijne plek binnen onze gemeente”

“Het klimaatbos is één van de projecten die we in de komende jaren aanpakken om onze gemeente verder te vergroenen en in te spelen op de gevolgen van klimaatverandering. Het klimaatbos wordt een fijne plek binnen onze gemeente voor alle inwoners, waar straks prachtige bomen gaan groeien. Ik ben er dan ook trots op dat we op 6 december gaan starten met dit bijzondere project”, aldus wethouder Relus Breeuwsma.

Vanaf 6 december wordt het park (deels) afgesloten en zal een omleidingsroute worden ingesteld. Op 28 maart 2023 zullen de werkzaamheden afgerond zijn en in mei 2023 zal een kruidenmengsel worden ingezaaid.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Evenementen vandaag 09:17

Veldsink Advies Carrière Event in Zevenhuizen

Onder het genot van een hapje en een drankje kennismaken met misschien wel jouw nieuwe baan en collega’s. Het kan! Veldsink Advies organiseert op 15 juni 2023 het Veldsink Advies Carrière Event in Zevenhuizen. Tijdens dit evenement maken mensen kennis met het werk in de verzekeringsbranche en onderzoeken ze of het werk in deze sector bij hen past.

Sport vandaag 08:09

Alphia speelt ook volgend seizoen in de 2e klasse

Wat een ontknoping van het seizoen 2022-2023 werd het gisteren op De Bijlen. Het hele seizoen waren alle teams aan elkaar gewaagd en daardoor bleef het spannend tot de laatste wedstrijd. De opdracht voor Alphia voorafgaand aan de wedstrijd tegen Esto was duidelijk. De Alphianen moesten winnen om een veilige plek in de ranglijst te behalen. 

Sport vandaag 08:06

ARC 1 sluit af met nederlaag

De belangen waren groot voor ARC. Als Nieuwenhoorn niet zou winnen en ARC wel dan zou de 3e periode een prooi zijn voor ARC. Het eerste gebeurde, maar ARC verloor met 1 - 0 van Capelle.

Sport vandaag 08:04

Boys 1 sluit af met zege en elfde plek

Alphense Boys sloot het seizoen ’22-’23 op Eerste Pinksterdag af met een 4-1 overwinning bij Alcides en - uiteindelijk – met een elfde plaats op de ranglijst. De doelstelling (vier of vijf clubs onder zich houden) werd daarmee behaald en ook in het nieuwe seizoen is Boys 1 dus Vierde Divisionist.