Gemeente Alphen aan den Rijn

Alphen aan den Rijn tekent convenant in strijd tegen drugscriminaliteit

Politie, gemeenten, Openbaar Ministerie, netbeheerders, drinkwaterbedrijven, woningcorporaties en vastgoedbedrijven hebben de krachten gebundeld tegen drugscriminaliteit. Gemeente Alphen aan den Rijn is één van de ondertekenaars.

Met de ondertekening van het Drugsconvenant hebben alle partijen afspraken gemaakt over het onderling uitwisselen van informatie. Hierdoor komen vermoedens van drugscriminaliteit eerder aan het licht, bijvoorbeeld doordat een water- of elektriciteitsleverancier een abnormale afname van water of elektra meldt. Alleen informatie die noodzakelijk is voor de aanpak van drugscriminaliteit mag tussen de partners worden gedeeld. Het doel van het convenant is om het moeilijker te maken drugs te produceren, verwerken, opslaan en verhandelen.

Ondermijning

Binnen het gebied van politie-eenheid Den Haag vindt productie, verwerking, opslag en handel van verdovende middelen plaats. Dit kan zorgen voor gevaarlijke situaties en schade voor het milieu vanwege drugsafval. Daarnaast hebben deze activiteiten een ondermijnend effect op de samenleving. Ondermijning is een verzamelnaam voor verschillende vormen van criminaliteit die vaak verborgen blijven. In de drugscriminaliteit wordt vaak gebruik gemaakt van allerlei legale diensten en voorzieningen. Hierdoor kunnen onschuldige mensen ook onbewust in aanraking komen met criminelen.

Burgemeester Spies: “Brede samenwerking is noodzakelijk om drugscriminaliteit in onze regio te bestrijden. Ook inwoners en ondernemers lopen risico door deze vorm van criminaliteit. Daar moeten we gezamenlijk hard tegen optreden.”

Voorheen werkte de regio met het zogenaamde ‘hennep-convenant’. De afgelopen jaren hebben andere vormen van drugsgerelateerde criminaliteit echter een vlucht genomen. Het nieuwe convenant richt zich daarom niet alleen op hennep, maar op drugs in het algemeen. Het convenant is vanaf 1 juli 2020 van kracht.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Blog Opinie gisteren 20:01

MINERVA Theater

Er moet opnieuw geld worden bijgelegd bij Theater Castellum. Nu gebeurt dat elk jaar, dus we hoeven hier niet verbaasd over te zijn. Deze keer al helemaal niet, want het is een gevolg van de coronacrisis. Iedereen staat nu in het rood speciaal in de culturele sector.

Voor Kinderen gisteren 17:21

Culturenplein op het Topaasplantsoen feestelijk geopend

Onder toeziend oog van veel publiek is op vrijdagmiddag 10 juli het Culturenplein aan het Topaasplantsoen in Alphen geopend. Wethouder Gert-Jan Schotanus was aanwezig bij de onthulling van het bord.

Overige gisteren 16:08

Goedkeuring Zorgunit voor Maarten van den Bergh

Maarten van den Bergh, woonachtig in Alphen, liep vorig jaar een hoge dwarslaesie op bij een ongeluk. Sindsdien staat zijn wereld op zijn kop. Maar nu is er goed nieuws voor Maarten: er is overeenstemming bereikt over het plaatsen van een zorgunit.

Overige gisteren 15:12

Scootmobielruimte voor bewoners aan de Aardster

Voorheen moesten de bewoners van de Aardster in Alphen hun scootmobiel in de galerij stallen, maar daar komt verandering in. Vanaf volgende week kunnen zij namelijk gebruikmaken van een nieuwe scootmobielruimte naast het gebouw.