Alphen als gezondste en groenste binnenstad in Groene Hart
Gemeente Alphen aan den Rijn wil het centrumgebied van Alphen-Stad vergroenen en gezonder maken. Daarmee moet het Stadshart toekomstbestendig worden. De ambitieuze visie schetst een droombeeld voor 2035. Na de vaststelling door de gemeenteraad begint het uitwerken van concrete plannen.
De Alphense politieke partijen bespraken de Programmavisie Gezond Stadshart op donderdag 4 april tijdens een commissievergadering. Over de hele linie vindt de politiek het een mooie maar idealistische visie en er is veelvuldig gewezen op de wens voor eenzelfde plan voor de dorpen en wijken in de stad.
Kritiek is er ook en er zijn vraagtekens. Die staan onder meer bij de financiën, want wie gaat dat betalen? Wat is de plek van de auto en het openbaar vervoer in het Stadshart als er veel ruimte voor fietsen moet komen? Welke rol speelt de horeca? Waarom toch een duur project opnemen zoals het doortrekken van de Kromme Aar naar de Zegerplas? Waar is de rol van Alphense ondernemers voor de aanleg, en onderhoud, van het gewenste groen?
Rode draad
Alphen aan den Rijn wil de nadruk in het centrumgebied leggen op groen, levendigheid, sociale interactie, gezondheid en een florerende economie. Er moet een leefomgeving worden gecreëerd waar mensen graag verblijven. Inwoners moeten er trots op zijn. Als mensen tevreden zijn met hun leefomgeving heeft dat een gunstig effect op gezondheid, leegstand, veiligheid, vastgoedwaarde, winkel- en horecaomzet, energieverbruik, klimaat en biodiversiteit.
In de Programmavisie Gezond Stadshart wordt ingezet op vier pijlers:
- Sociaalmaatschappelijk gezond
- Klimaat gezond
- Vastgoed gezond
- Economisch gezond
Deze pijlers zijn met elkaar verbonden en beïnvloeden elkaar. De rode draad tussen de pijlers is de inrichting van de openbare ruimte.
Het gebied gaat van de Euromarkt via de Stationsomgeving langs de Aarhof naar het Zegerslootgebied. De afgelopen jaren zijn zowel de Hoge als de Lage Zijde vernieuwd. Daarbij is een stenen basis gecreëerd.
Vergroenen
“Nu moeten we de basis inrichten. We hebben meer groen en bomen nodig”, zegt wethouder Gerard van As. “Als we het Stadshart vergroenen ziet het er meteen anders uit. Dit is een wezenlijk onderdeel van de visie.” De wethouder wil Greenport Boskoop betrekken bij de plannen, want daar is veel expertise voor een groene inrichting. Ook zal de groene inrichting zoveel mogelijk aansluiten bij geplande reconstructies.
Inmiddels is al een aantal plannen gerealiseerd. Zo zijn langs de Kromme Aar veel bomen geplant en heeft het Stadhuisplein een groene transformatie gehad. In het Omloopkanaal liggen groene pontons en er zijn veel bloembakken in het gebied.
Financiën
De komende tien jaar is de inschatting dat er € 5 miljoen per jaar, dus in totaal € 50 miljoen, nodig is om de visie te realiseren. Er wordt ook gebruikgemaakt van ‘meeliften’ met andere plannen, zoals de aanleg van meer groen bij reconstructies waar al een budget voor bestaat. Als de visie eenmaal door de gemeenteraad is vastgesteld en het budget is gereserveerd, worden concrete deelplannen gemaakt. Deze worden telkens aan de raad voorgelegd. “We gaan er heus niet met de pot van 50 miljoen vandoor”, aldus Van As.
Prioriteiten
Het vergroenen is een belangrijke upgrade voor het Stadshart. Maar: zonder visie gebeurt er niets. Deze dient namelijk als onderlegger voor alle plannen. “We kijken welke prioriteiten er zijn. Vervolgens maken we goede afwegingen voor een locatie en voor de financiën. Allemaal op basis van de visie.” Naast het budget van gemeente Alphen aan den Rijn wordt ook verwacht dat vastgoedeigenaren hun steentje bijdragen aan hun eigen vastgoed. “Zij hebben er alle belang bij dat hun pand in een fraaie omgeving staat.”
Gemeenteraad
De Alphense gemeenteraad zal in haar vergadering op 25 april het Programmavisie Gezond Stadshart vaststellen. De visie staat als hamerstuk op de agenda en zal daarom niet verder over worden gesproken.