Alphens EV

Alphen als gezondste en groenste binnenstad in Groene Hart

Gemeente Alphen aan den Rijn wil het centrumgebied van Alphen-Stad vergroenen en gezonder maken. Daarmee moet het Stadshart toekomstbestendig worden. De ambitieuze visie schetst een droombeeld voor 2035. Na de vaststelling door de gemeenteraad begint het uitwerken van concrete plannen.

De Alphense politieke partijen bespraken de Programmavisie Gezond Stadshart op donderdag 4 april tijdens een commissievergadering. Over de hele linie vindt de politiek het een mooie maar idealistische visie en er is veelvuldig gewezen op de wens voor eenzelfde plan voor de dorpen en wijken in de stad.

Kritiek is er ook en er zijn vraagtekens. Die staan onder meer bij de financiën, want wie gaat dat betalen? Wat is de plek van de auto en het openbaar vervoer in het Stadshart als er veel ruimte voor fietsen moet komen? Welke rol speelt de horeca? Waarom toch een duur project opnemen zoals het doortrekken van de Kromme Aar naar de Zegerplas? Waar is de rol van Alphense ondernemers voor de aanleg, en onderhoud, van het gewenste groen?

Rode draad

Alphen aan den Rijn wil de nadruk in het centrumgebied leggen op groen, levendigheid, sociale interactie, gezondheid en een florerende economie. Er moet een leefomgeving worden gecreëerd waar mensen graag verblijven. Inwoners moeten er trots op zijn. Als mensen tevreden zijn met hun leefomgeving heeft dat een gunstig effect op gezondheid, leegstand, veiligheid, vastgoedwaarde, winkel- en horecaomzet, energieverbruik, klimaat en biodiversiteit.

In de Programmavisie Gezond Stadshart wordt ingezet op vier pijlers:

  • Sociaalmaatschappelijk gezond
  • Klimaat gezond
  • Vastgoed gezond
  • Economisch gezond

Deze pijlers zijn met elkaar verbonden en beïnvloeden elkaar. De rode draad tussen de pijlers is de inrichting van de openbare ruimte.

Het gebied gaat van de Euromarkt via de Stationsomgeving langs de Aarhof naar het Zegerslootgebied. De afgelopen jaren zijn zowel de Hoge als de Lage Zijde vernieuwd. Daarbij is een stenen basis gecreëerd.

Vergroenen

“Nu moeten we de basis inrichten. We hebben meer groen en bomen nodig”, zegt wethouder Gerard van As. “Als we het Stadshart vergroenen ziet het er meteen anders uit. Dit is een wezenlijk onderdeel van de visie.” De wethouder wil Greenport Boskoop betrekken bij de plannen, want daar is veel expertise voor een groene inrichting. Ook zal de groene inrichting zoveel mogelijk aansluiten bij geplande reconstructies.

Inmiddels is al een aantal plannen gerealiseerd. Zo zijn langs de Kromme Aar veel bomen geplant en heeft het Stadhuisplein een groene transformatie gehad. In het Omloopkanaal liggen groene pontons en er zijn veel bloembakken in het gebied.

Financiën

De komende tien jaar is de inschatting dat er € 5 miljoen per jaar, dus in totaal € 50 miljoen, nodig is om de visie te realiseren. Er wordt ook gebruikgemaakt van ‘meeliften’ met andere plannen, zoals de aanleg van meer groen bij reconstructies waar al een budget voor bestaat. Als de visie eenmaal door de gemeenteraad is vastgesteld en het budget is gereserveerd, worden concrete deelplannen gemaakt. Deze worden telkens aan de raad voorgelegd. “We gaan er heus niet met de pot van 50 miljoen vandoor”, aldus Van As.

Prioriteiten

Het vergroenen is een belangrijke upgrade voor het Stadshart. Maar: zonder visie gebeurt er niets. Deze dient namelijk als onderlegger voor alle plannen. “We kijken welke prioriteiten er zijn. Vervolgens maken we goede afwegingen voor een locatie en voor de financiën. Allemaal op basis van de visie.” Naast het budget van gemeente Alphen aan den Rijn wordt ook verwacht dat vastgoedeigenaren hun steentje bijdragen aan hun eigen vastgoed. “Zij hebben er alle belang bij dat hun pand in een fraaie omgeving staat.”

Gemeenteraad

De Alphense gemeenteraad zal in haar vergadering op 25 april het Programmavisie Gezond Stadshart vaststellen. De visie staat als hamerstuk op de agenda en zal daarom niet verder over worden gesproken.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Politie en handhaving vandaag 12:30

Kordate actie van 7-jarig meisje redt haar vader

Zondag 26 mei omstreeks 09:30 uur ontving de politie een melding van een onwelwording in een woning. Een 7-jarig meisje zag dat haar vader onwel werd en twijfelde geen moment. Ze belde direct haar moeder, die vervolgens de hulpdiensten inschakelde.

Jubileum vandaag 11:59

Geslaagd jubileumfeest bij Winkelcentrum de Baronie

Op zaterdag 25 mei was het feest in winkelcentrum de Baronie, want ze vierden hun 10-jarig jubileum! Alle bezoekers van het winkelcentrum waren uitgenodigd om dit bijzondere moment samen te vieren. Tussen 11:00 en 16:00 uur was jong en oud welkom om te genieten van een gevarieerd programma vol optredens en leuke activiteiten.

Politie en handhaving vandaag 10:33

Ruzie in speeltuin escaleert: Politie Alphen aan den Rijn grijpt in

Op zaterdag 25 mei omstreeks 16:00 uur ontving de politie Alphen aan den Rijn een melding van een ruzie in de speeltuin aan de kruising van de Hugo de Grootstraat en de Jan Nieuwenhuijzenstraat. Wat aanvankelijk leek op een alledaagse jeugdruzie, escaleerde snel toen ouders zich ermee gingen bemoeien.

Advertorial Theater vandaag 09:45

Avondvullend programma bij Parkvilla met expositie, filmklassieker en muziek

Parkvilla organiseert op 12 juni een avondvullend programma rondom de indrukwekkende expositie LEF - Let’s Embrace Freedom - van fotograaf Henk Veldhuizen. Met deze tentoonstelling wil Henk laten zien hoe mooi het is als je vrijheid hebt om jezelf te zijn. Op deze avond is er de mogelijkheid om met elkaar in gesprek te gaan. 

Advertorial Onderwijs gisteren 17:09

25 jaar sportklassen bij het Scala College

In 1999 is het Scala College gestart met de sportklassen. Dit betekent dat dit schooljaar het 25-jarig jubileum wordt gevierd en dat was afgelopen week goed te merken op het Scala College. Het docententeam van Lichamelijke Opvoeding (LO) heeft zich keihard ingezet om deze sportieve feestweek tot een succes te maken!

Politiek gisteren 16:17

Geen hulp in de huishouding meer voor 19 euro per maand

Het afschaffen van het abonnementstarief van 19 euro per maand voor hulp in de huishouding levert 1,5 miljoen per jaar op vanaf 2027. Tot nu toe betaalt gemeente Alphen aan den Rijn deze kosten. De Wmo-regeling huishoudelijke hulp wordt inkomensafhankelijk.