Alphens EV

Alphen gaat meer doen aan bescherming van arbeidsmigranten

De gemeente Alphen aan den Rijn start een project om arbeidsmigranten in de gemeente betere bescherming te bieden. Het gaat daarbij om voorkomen van problematiek, zoals huisvesting en arbeidsomstandigheden. De gemeente sluit daarmee aan op het landelijke rapport van Emile Roemer over dit thema.

Alphen aan den Rijn heeft een flink aantal arbeidsmigranten die vooral werken in de kwekerijsector en daarnaast in productiebedrijven. Er zijn al flinke stappen gezet op het gebied van de huisvesting door aanpassing van het vergunningbeleid en handhaving. Een uitdaging is daarbij dat er vaak sprake is van een combinatie werk-woning.

Feit is dat in de regio meer werk is dan er arbeidskrachten zijn. Het gaat daarbij vooral om werk in de kwekerijsector. De migranten die dit ‘werk voor ons doen’ moeten netjes behandeld worden, dat is de kern van het verhaal. Het gaat daarbij om:

  • Kennis van plichten en rechten om zelfredzaam te zijn
  • Voorkomen van overlast door problematiek
  • Registratie om rechten op te kunnen bouwen
  • Afhankelijkheidsrelatie met werkgever

Het Plan van Aanpak Arbeidsmigranten heeft een looptijd van twee jaar. Donderdag 24 juni is de gemeenteraad van Alphen aan den Rijn akkoord gegaan met de uitvoering van het project, waarbij verschillende politieke fracties aandrongen om met een concreet plan te komen en vooral om met ‘echte’ mensen te werken en niet alleen online.

Op de foto huisvesting in Boskoop


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Onderwijs en opvang gisteren 17:38

Verkoelende reken- en spellingslessen voor leerlingen van PCB De Windroos

Dankzij de heerlijke weersvoorspellingen en hun enthousiaste juffen zijn de leerlingen van groep 6 en 7 van PCB De Windroos erg opgewekt. Zij gingen dinsdagmiddag namelijk met elkaar waterspelletjes doen. Uiteraard wel helemaal educatief verantwoord met reken- en spellingsopdrachten.

Evenementen gisteren 15:50

Laatste 500 tickets voor de Zomerspektakel Vrijdag nu in de verkoop

Sta jij straks op het Zomerspektakel aan het Meer om zoals vanouds lekker te zingen en te dansen op muziek van Anouk, Snelle en Kensington? Scoor dan nog snel je tickets, want met tweeënhalve week op de teller zijn er nog maar 500 kaarten beschikbaar.

Advertorial Maatschappelijk gisteren 15:01

Nieuw initiatief in de regio: “De Coöperatiekring Leiden-Haaglanden”

Gelijke kansen voor alle kinderen. Het is een mooi uitgangspunt, maar de praktijk is weerbarstig. Afgelopen jaren nam de kansenongelijkheid in de regio Leiden-Haaglanden verder toe. Door de coronacrisis raakten kinderen in een achterstandssituatie verder achterop. De Coöperatiekring Leiden-Haaglanden wil daar verandering in brengen. Door financiële ondersteuning van concrete projecten zoals extra taallessen of de coaching van ouders.

Politiek gisteren 14:16

Aanleg fietsbrug over Aarkanaal start na de zomer

Na enige vertraging plus oplopende kosten wordt de geplande fietsbrug over het Aarkanaal in het verlengde van de Burgemeester Bruins Slotsingel na de zomer aangelegd. Naar verwachting kunnen de eerste Alphense fietsers en voetgangers in het voorjaar van 2024 de brug in gebruik nemen.

Wonen en bouwen gisteren 13:29

Sloopterrein Rode Dorp wordt vanaf donderdag eindelijk volledig afgesloten

Aankomende donderdag en vrijdag wordt in het Rode Dorp dan eindelijk de gehele bouwplaats voor de nieuwbouw van fase 2 afgesloten met hekken. “Daarmee maken we een afgesloten bouwplaats, een veilige omgeving waarbinnen we de oude woningen kunnen slopen en de nieuwe woningen kunnen opbouwen.”