Blog Opinie

Alphen is een maatje te groot voor gemeentesecretaris PeterDerk Wekx

Voor wie niet zo goed op de hoogte is van de rangen en standen in het gemeentehuis: de gemeentesecretaris is de baas van alle ambtenaren, ondertekent samen met de burgemeester de belangrijke stukken en verdient evenveel als zij. Een eindbaas dus.

In Alphen zwaait Peter Derk de scepter. Liever gezegd dat probeert hij, maar iedereen doet gewoon waar hij zin in heeft of omgekeerd. Daarmee verzaakt de secretaris zijn taak om de wethouders en de raad te ondersteunen en optimaal ten dienste van de burger te functioneren.

Misschien wel het ergste is dat ambtenaren met het hart op de goede plaats geen steun krijgen tegen collega's die vooral hun eigen koninkrijkje verdedigen.

Ik ben de laatste tijd stil geweest met kritische stukjes. Daar waren redenen voor, die ik niet allemaal ga vertellen. Eén daarvan wil ik wel kwijt. Het nieuwe college ging hoopgevend van start. Een mooi programma waarbij burgers meer betrokken zouden worden bij de plannen voor de gemeente en de ambtenaren hen zouden faciliteren.

Zoiets moet je de tijd geven. Helaas is er niets van terecht gekomen. Let wel: ik heb het niet over kleine zaken. Overal gaat wel eens wat fout. Nee, het zit diep. Het ambtelijk apparaat doet gewoon wat het zelf wil, zet wethouders op het verkeerde been en heeft lak aan burgers, bedrijven en afspraken, die er zijn gemaakt.

Petertje Derkje laat het allemaal toe. Wat wil je ook, als je zelf een coach nodig hebt en de hele dag in je kantoor zit. Een echte baas, meneer Wekx, loopt rond, luistert, zegt “ga eens even opzij dan doe ik het voor”. Kortom: weet wat er speelt, stuurt en grijpt in waar nodig.
Genoeg algemene praat. Ik ga de komende tijd een aantal voorbeelden geven.

Nu als eerste maar eens de communicatieafdeling onder leiding van iemand van buiten Alphen, die niks van onze gemeente weet en er ook nog eens een eigen bedrijfje op na houdt. Er zijn 10 mensen die zich met communicatie bezig houden (ik heb ook wel 13 horen noemen). Natuurlijk vertellen ze alleen maar dat het “GEWELDIG” gaat.

Denk nou niet dat ze met die halve volksstam capabel genoeg zijn om zelf een tekstje of een foldertje te maken. Wel nee: daar huren ze externe deskundigen en adviseurs voor in. Als je alle kosten van het gebouw, chefs, servicepersoneel en externen meerekent, geeft de gemeente minstens twee-en-een-half miljoen ! per jaar uit aan communicatie.

Dan heb ik drukwerk, borden, belettering en gesubsidieerde instellingen, zoals het Theater Castellum, Studio Alphen, CityMarketing Participe, Tom in de Buurt (die het allemaal zelf ook nog een keer doen) niet meegerekend.

Hoeveel het echt is wil ik niet eens weten. Wat ik wel weet is dat het de verkeerde kant opgaat met Alphen. Dat burgers, raadsleden en wethouders worden VOORGELOGEN en dat we dreigen terug te zakken in grijze middelmaat als er niet snel wordt ingegrepen. Je kan politiek bedrijven, plannen maken en aan citymarketing doen tot je een ons weegt. Als je de 4e macht (zo ze de ambtenaren ook noemen) niet in toom hebt lukt het nooit en met Peter Derk Wekx aan het roer varen we direct naar de afgrond. 

Sorry dat ik niet meer details heb. De gemeente wil gevraagde informatie geheimhouden. Een zogeheten WOB-verzoek is de deur uit. We zullen zien, wat er zo geheim is. 

Machiel van der Schoot

 P.S. misschien is het ook geen liegen, maar gewoon dommigheid. Ik weet niet wat erger is. 


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Calamiteiten vandaag 13:29

Verdachte in onderzoek Kelvin Maynard vrijgelaten

Op donderdag 14 november heeft de recherche een verdachte aangehouden in het onderzoek naar de dood van Kelvin Maynard, ex-voetballer van Alphense Boys. De verdachte is op vrijdag 15 november vrijgelaten.

Verkeer en vervoer vandaag 12:56

Afsluiting N11 tussen Alpherium en Bodegraven

Let op! Van vrijdagavond 15 tot en met zaterdag 16 november zal de N11 tussen het Alpherium en Bodegraven afgesloten zijn in verband met onderhoudswerkzaamheden.

Advertorial Cultuur vandaag 11:12

Sacha de Boer in Parkvilla

In 2013 stopte Sacha de Boer met haar werk als nieuwslezeres van het NOS-Journaal en besloot zij zich helemaal te wijden aan haar oorspronkelijke beroep van fotografe. Over dat werk komt zij op zondag 24 november op uitnodiging van Fotoclub Alphoto vertellen in het theater van Parkvilla in Alphen. Sacha de Boer laat daarbij tientallen foto's zien uit haar rijke oeuvre.

Overige vandaag 10:21

SERA neemt FD Gazellen Award in ontvangst

Op donderdagmiddag 14 november mocht SERA opnieuw een FD Gazellen Award in ontvangst nemen. Het Financieel Dagblad reikt deze prijs uit aan de snelst groeiende bedrijven van Nederland.