Blog Opinie

Alphen is een maatje te groot voor gemeentesecretaris PeterDerk Wekx

Voor wie niet zo goed op de hoogte is van de rangen en standen in het gemeentehuis: de gemeentesecretaris is de baas van alle ambtenaren, ondertekent samen met de burgemeester de belangrijke stukken en verdient evenveel als zij. Een eindbaas dus.

In Alphen zwaait Peter Derk de scepter. Liever gezegd dat probeert hij, maar iedereen doet gewoon waar hij zin in heeft of omgekeerd. Daarmee verzaakt de secretaris zijn taak om de wethouders en de raad te ondersteunen en optimaal ten dienste van de burger te functioneren.

Misschien wel het ergste is dat ambtenaren met het hart op de goede plaats geen steun krijgen tegen collega's die vooral hun eigen koninkrijkje verdedigen.

Ik ben de laatste tijd stil geweest met kritische stukjes. Daar waren redenen voor, die ik niet allemaal ga vertellen. Eén daarvan wil ik wel kwijt. Het nieuwe college ging hoopgevend van start. Een mooi programma waarbij burgers meer betrokken zouden worden bij de plannen voor de gemeente en de ambtenaren hen zouden faciliteren.

Zoiets moet je de tijd geven. Helaas is er niets van terecht gekomen. Let wel: ik heb het niet over kleine zaken. Overal gaat wel eens wat fout. Nee, het zit diep. Het ambtelijk apparaat doet gewoon wat het zelf wil, zet wethouders op het verkeerde been en heeft lak aan burgers, bedrijven en afspraken, die er zijn gemaakt.

Petertje Derkje laat het allemaal toe. Wat wil je ook, als je zelf een coach nodig hebt en de hele dag in je kantoor zit. Een echte baas, meneer Wekx, loopt rond, luistert, zegt “ga eens even opzij dan doe ik het voor”. Kortom: weet wat er speelt, stuurt en grijpt in waar nodig.
Genoeg algemene praat. Ik ga de komende tijd een aantal voorbeelden geven.

Nu als eerste maar eens de communicatieafdeling onder leiding van iemand van buiten Alphen, die niks van onze gemeente weet en er ook nog eens een eigen bedrijfje op na houdt. Er zijn 10 mensen die zich met communicatie bezig houden (ik heb ook wel 13 horen noemen). Natuurlijk vertellen ze alleen maar dat het “GEWELDIG” gaat.

Denk nou niet dat ze met die halve volksstam capabel genoeg zijn om zelf een tekstje of een foldertje te maken. Wel nee: daar huren ze externe deskundigen en adviseurs voor in. Als je alle kosten van het gebouw, chefs, servicepersoneel en externen meerekent, geeft de gemeente minstens twee-en-een-half miljoen ! per jaar uit aan communicatie.

Dan heb ik drukwerk, borden, belettering en gesubsidieerde instellingen, zoals het Theater Castellum, Studio Alphen, CityMarketing Participe, Tom in de Buurt (die het allemaal zelf ook nog een keer doen) niet meegerekend.

Hoeveel het echt is wil ik niet eens weten. Wat ik wel weet is dat het de verkeerde kant opgaat met Alphen. Dat burgers, raadsleden en wethouders worden VOORGELOGEN en dat we dreigen terug te zakken in grijze middelmaat als er niet snel wordt ingegrepen. Je kan politiek bedrijven, plannen maken en aan citymarketing doen tot je een ons weegt. Als je de 4e macht (zo ze de ambtenaren ook noemen) niet in toom hebt lukt het nooit en met Peter Derk Wekx aan het roer varen we direct naar de afgrond. 

Sorry dat ik niet meer details heb. De gemeente wil gevraagde informatie geheimhouden. Een zogeheten WOB-verzoek is de deur uit. We zullen zien, wat er zo geheim is. 

Machiel van der Schoot

 P.S. misschien is het ook geen liegen, maar gewoon dommigheid. Ik weet niet wat erger is. 


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Onderwijs vandaag 16:18

Een bijzondere diploma-uitreiking voor examenleerlingen van het Scala College

Een diploma-uitreiking zoals andere jaren zat er door de coronacrisis niet in, maar het Scala College wist er toch een feestje van te maken. Met bloemen, champagne, slingers en een muziekinstallatie ging een groep docenten op dinsdag 7 juli op pad om examenleerlingen hun diploma te overhandigen.

Economie vandaag 15:33

Vraag het de Helpdesk Geldzaken

Behalve dat de coronacrisis zorgen over de gezondheid geeft, kunnen de gevolgen ook voelbaar zijn in jouw portemonnee. Misschien komt er op dit moment minder geld binnen, maar blijven jouw uitgaven gelijk? Krijg je minder opdrachten of werk je minder uren? Het is belangrijk dat je niet in geldproblemen komt.

Gemeente vandaag 14:47

Kinderen worden wel gecontroleerd op het hebben van een vispas in onze gemeente

Zowel de gemeente Nieuwkoop als de gemeente Kaag en Braassem hebben laten weten niet te zullen handhaven op kinderen onder de 14 jaar die hun hengel uitgooien zonder in bezit te zijn van een vispas. Maar de gemeente Alphen aan den Rijn volgt dit besluit niet: “Wij volgen de landelijke regels.”

Heel Alphen Beweegt vandaag 13:58

Vereniging in het zonnetje met #HeelAlphenBeweegt: TeHaDo

Verenigingen hebben in deze tijden te maken met veel uitdagingen en zoeken naar manieren om toekomstbestendig te blijven. Om de verenigingen extra te steunen zet Alphen Beweegt regelmatig een willekeurige vereniging in het zonnetje. Deze keer: TeHaDo.

Politiek vandaag 13:09

Woningen bij Bospark pilot voor woonzorgcomplex

De gemeente Alphen aan den Rijn wil voor senioren een woonomgeving scheppen waardoor zij veilig langdurig zelfstandig kunnen wonen. In zo’n woonzorgcomplex zijn voorzieningen voor zorg, welzijn, ontmoeting en ondersteuning aanwezig. Hiervoor wordt locatie Bospark als pilot ingericht.

Calamiteiten vandaag 12:24

Nieuwe balkonplaat uit hijskraan bij Lauwers gevallen

Momenteel zijn de werkzaamheden voor het renoveren van 56 woningen aan de Lauwers druk aan de gang. Maar tijdens deze werkzaamheden ging het aanbrengen van een nieuw balkon niet helemaal goed. Vlak voor plaatsing is namelijk een nieuwe balkonplaat uit de hijskraan gevallen. “Er is niemand gewond en de materiële schade is beperkt”, aldus Woonforte.