Alphen is flink gegroeid

Alphen heeft de laatste jaren fors meer inwoners gekregen. In de afgelopen tien jaar kreeg de gemeente er bijna 40.000 inwoners bij.

Dit blijkt uit cijfers van het CBS. Ten opzichte van 2018 is het bevolkingsaantal met meer dan 1.000 inwoners gestegen. Kijkend naar de cijfers van 10 jaar geleden is er een groter verschil zichtbaar. Waar Alphen in 2009 nog 72.178 inwoners telde, kwam het aantal inwoners in juni 2019 uit op maar liefst 111.356.

Redenen bevolkingsgroei
Er zijn verschillende verklaringen voor de bevolkingsgroei. Ten eerste worden er meer kinderen geboren dan dat er mensen overlijden. Het overgrote deel van de toename aan inwoners komt doordat er zich meer mensen in Alphen vestigen dan dat er mensen emigreren. Het overgrote deel hiervan verhuist vanuit een andere gemeente naar Alphen, een klein deel komt door een toename van het aantal immigranten. Het CBS meldt dat dit een landelijke ontwikkeling is. De forse groei in de gemeente Alphen is ook te danken aan de fusie van Alphen aan den Rijn, Rijnwoude en Boskoop in januari 2014. De prognose is dat het aantal inwoners de komende jaren in heel Nederland blijft stijgen.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Verkeer en vervoer vandaag 17:23

Bewoners in actie voor omstreden Ziendeweg

Is het kunst? Is het wetenschap? Is het activisme? Bewoners uit Zwammerdam en omgeving hebben zaterdag 642 witte kruisen langs de Ziendeweg tussen Alphen en Nieuwkoop geplaatst. Op poëtische wijze vragen ze hiermee aandacht voor de vele verkeerslachtoffers langs deze weg.

Dronefotografie vandaag 14:32

Alphen vanuit de lucht: de Engelse landschapsstijl in het Alphense Bospark

Vanuit de lucht ziet alles er net even anders uit. Daarom neemt de Alphense fotograaf Josh Walet ons elke zaterdag mee op reis door Alphen met zijn drone. Zo beleef je Alphen in vogelvlucht. Deze week het Bospark, dat in de jaren ’30 werd aangelegd in het kader van werkverschaffing.

Alphense Zendmast vandaag 12:06

Alphense zendmast blauw en geel verlicht voor Alphen Samen Sterk

Zaterdagavond 8 mei is de Alphense zendmast verlicht voor Alphen Samen Sterk, de kledingactie die in het leven is geroepen om de door corona getroffen Alphense horecagelegenheden te steunen. De zendmast zal verlicht zijn in de kleuren blauw en geel, de kleuren van Alphen Samen Sterk.

Advertorial Winkels vandaag 10:58

Gek op wijn? Kom werken bij La Bodega '87!

Dé wijnspeciaalzaak en wijnbar van Alphen aan den Rijn, La Bodega ’87, is op zoek naar een nieuwe collega. Ben jij niet alleen een wijnliefhebber maar ook een (aankomend) kenner? Dan is Dennis misschien wel op zoek naar jou! La Bodega ’87 zoekt een allround medewerker die zich thuis voelt in een kleine organisatie.