Hans Doderer

Alphen mag zich European City of Sports van 2021 noemen, maar wat betekent dat?

Samen met een paar andere steden mag Alphen zich het komende jaar European City of Sports noemen. ACES Europe geeft deze titel ieder jaar aan een paar steden in Europa. Maar wat betekent deze titel?

In oktober maakte de gemeente bekend dat ze zich kandidaat wilde stellen als European City of Sport 2021. En met succes, want de titel van sportstad is toegekend. De auditcommissie prees de gemeente Alphen aan den Rijn als goed voorbeeld op het gebied van sport en bewegen voor iedereen, als route naar een gezonde samenleving.

Wat betekent het?

Met de titel van sportstad volgt Alphen vele Spaanse en Italiaanse steden op. In Nederland werden eerder ’s-Hertogenbosch (2012), Tilburg (2016), Noordwijk (2017), Arnhem (2018) en Smallingerland (2020) gekozen tot sportstad van het jaar. Maar waarom wilde Alphen deze titel zo graag? “Het verkrijgen van de titel geeft een extra impuls aan de aandacht voor sport en bewegen als middel voor een vitale, gelukkige samenleving. Het zet onze reeds ingezette actieplan om meer (inter-)nationale sportevenementen en sport gerelateerde bijeenkomsten aan te trekken kracht bij”, zo stelt de gemeente.

Wethouder Gert-Jan Schotanus: “Het feit dat wij deze titel hebben ontvangen betekent enorme waardering voor het vele werk van alle vrijwilligers, professionals en de gemeente. We werken al jarenlang intensief aan het verbeteren van de faciliteiten en omstandigheden waarin onze inwoners kunnen sporten en bewegen. Deze titel is een grote stimulans om op de ingeslagen weg verder te gaan en samen nog meer te bereiken met sport.”

“Als gemeente geloven wij in de kracht van sport en bewegen als ‘Haarlemmerolie’; een middel tegen allerlei kwalen, dat in geen enkel huishouden mag ontbreken. Het past binnen de focus op preventie: Vitale mensen zitten beter in hun vel en zijn gelukkiger. Daarnaast wordt in een fitte samenleving de gezondheidszorg minder belast, zijn de zorgkosten lager en is er minder ziekteverzuim. De titel van European City of Sports 2021 sluit goed aan bij deze ambities.”

Bidbook

In een bidbook, ingediend bij ACES Europe, onderbouwt de gemeente Alphen aan den Rijn de kandidatuur voor de titel European City of Sports. Tijdens een digitaal werkbezoek in de raadszaal beoordeelde een internationale commissie de inzending van onze gemeente. Daarbij waren onder anderen burgemeester Spies, wethouder Schotanus en vertegenwoordigers van Alphense sportinitiatieven aanwezig: Dave Hogenboom, initiatiefnemer calisthenicspark Zegersloot (op de foto links) en Pedro Pedro Overmeer van zwembad De Hazelaar. De auditcommissie oordeelde na afloop dat de gemeente een “sportbeleid heeft ontwikkeld dat een voorbeeld is voor anderen. Met goede sportfaciliteiten, programma’s en activiteiten.”


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Overige vandaag 13:06

Megajacht Vanish vaart door de Rijn

Zaterdagochtend was het weer raak. Door de Rijn voer weer een megajacht, wat zoals gewoonlijk weer veel bekijks trok. 

Advertorial Overige vandaag 10:39

Gebarencursus in AquaRijn gaat weer van start

Vanaf woensdag 10 februari start een nieuwe gebarentaalcursus voor beginners (NGT). De cursus duurt twaalf weken en vindt plaats in Buurthuis AquaRijn van 19:30 uur tot 21:30 uur.

Overige vandaag 09:02

Sponsorpaal compenseert inzamelingsacties Alphense Voedselbank

Door alle maatregelen rondom corona heeft Voedselbank Alphen aan den Rijn en omstreken al tien maanden geen inzamelingsacties kunnen houden in supermarkten. Daarom plaatste de Voedselbank deze week een zogeheten sponsorpaal bij Albert Heijn Konincks in Koudekerk. Andere supermarkten in Alphen volgen binnenkort. 

Blog Opinie gisteren 20:00

MINERVA Avondklok

Ach ja, die avondklok. Voor een heleboel mensen maakt dat helemaal niks uit. Die kwamen toch al niet buiten na 9 uur ’s avonds. Soms uit gewoonte en soms omdat er toch niets te beleven viel op straat en in de horeca.