Hans Doderer

Alphen mag zich European City of Sports van 2021 noemen, maar wat betekent dat?

Samen met een paar andere steden mag Alphen zich het komende jaar European City of Sports noemen. ACES Europe geeft deze titel ieder jaar aan een paar steden in Europa. Maar wat betekent deze titel?

In oktober maakte de gemeente bekend dat ze zich kandidaat wilde stellen als European City of Sport 2021. En met succes, want de titel van sportstad is toegekend. De auditcommissie prees de gemeente Alphen aan den Rijn als goed voorbeeld op het gebied van sport en bewegen voor iedereen, als route naar een gezonde samenleving.

Wat betekent het?

Met de titel van sportstad volgt Alphen vele Spaanse en Italiaanse steden op. In Nederland werden eerder ’s-Hertogenbosch (2012), Tilburg (2016), Noordwijk (2017), Arnhem (2018) en Smallingerland (2020) gekozen tot sportstad van het jaar. Maar waarom wilde Alphen deze titel zo graag? “Het verkrijgen van de titel geeft een extra impuls aan de aandacht voor sport en bewegen als middel voor een vitale, gelukkige samenleving. Het zet onze reeds ingezette actieplan om meer (inter-)nationale sportevenementen en sport gerelateerde bijeenkomsten aan te trekken kracht bij”, zo stelt de gemeente.

Wethouder Gert-Jan Schotanus: “Het feit dat wij deze titel hebben ontvangen betekent enorme waardering voor het vele werk van alle vrijwilligers, professionals en de gemeente. We werken al jarenlang intensief aan het verbeteren van de faciliteiten en omstandigheden waarin onze inwoners kunnen sporten en bewegen. Deze titel is een grote stimulans om op de ingeslagen weg verder te gaan en samen nog meer te bereiken met sport.”

“Als gemeente geloven wij in de kracht van sport en bewegen als ‘Haarlemmerolie’; een middel tegen allerlei kwalen, dat in geen enkel huishouden mag ontbreken. Het past binnen de focus op preventie: Vitale mensen zitten beter in hun vel en zijn gelukkiger. Daarnaast wordt in een fitte samenleving de gezondheidszorg minder belast, zijn de zorgkosten lager en is er minder ziekteverzuim. De titel van European City of Sports 2021 sluit goed aan bij deze ambities.”

Bidbook

In een bidbook, ingediend bij ACES Europe, onderbouwt de gemeente Alphen aan den Rijn de kandidatuur voor de titel European City of Sports. Tijdens een digitaal werkbezoek in de raadszaal beoordeelde een internationale commissie de inzending van onze gemeente. Daarbij waren onder anderen burgemeester Spies, wethouder Schotanus en vertegenwoordigers van Alphense sportinitiatieven aanwezig: Dave Hogenboom, initiatiefnemer calisthenicspark Zegersloot (op de foto links) en Pedro Pedro Overmeer van zwembad De Hazelaar. De auditcommissie oordeelde na afloop dat de gemeente een “sportbeleid heeft ontwikkeld dat een voorbeeld is voor anderen. Met goede sportfaciliteiten, programma’s en activiteiten.”


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Actie gisteren 17:02

Grote showroomuitverkoop bij Dutch Dream Slaapcomfort in Alphen aan den Rijn!

Ben jij op zoek naar een nieuwe boxspring van hoogwaardige kwaliteit? Dan heeft Dutch Dream iets speciaals voor jou in petto! De winkel in Alphen aan den Rijn heeft nu een grote showroomuitverkoop, waarbij je kunt profiteren van uitzonderlijke kortingen op een breed scala aan slaapartikelen.

Markt / Braderie gisteren 15:51

Voorverkoop kinderrommelmarkt op Koningsdag al volgeboekt

Bijna overal is er op Koningsdag een vrijmarkt, zo ook in Alphen aan den Rijn. Dit jaar vindt de traditionele kinderrommelmarkt plaats in het Burgemeester Visserpark. Op zaterdag 6 april kregen mensen de kans om een plekje te bemachtigen; in de voorverkoop zijn alle plaatsen inmiddels verkocht.

Overige gisteren 12:19

Samen sterk tegen pesten op de Landelijke Dag tegen pesten

Vandaag vieren we de 'Landelijke Dag tegen Pesten', een dag gewijd aan het bestrijden van pestgedrag en het vergroten van bewustzijn, ongeacht de doelgroep. Pesten blijft een actueel en belangrijk onderwerp waar we gezamenlijk tegen optreden om positieve groepsvorming te stimuleren.

Advertorial Verkeer en vervoer gisteren 09:27

Laat jouw auto-olie verversen zonder afspraak bij Auto Service Alphen B.V.!

Om ervoor te zorgen dat de motor van hun auto goed blijft functioneren, moeten automobilisten om de zoveel tijd de motorolie laten verversen. Bij Auto Service Alphen B.V. hebben klanten de mogelijkheid om hun olie te laten verversen zonder vooraf een afspraak te maken.