AlphensEV

Alphen omarmt Regionale Energiestrategie

Een meerderheid van de Alphense gemeenteraad staat positief tegenover het concept van de Regionale Energie Strategie die Holland Rijnland heeft voorgesteld. Die strategie kent flinke ambities, zoals het besparen van 11% energie en het opwekken van 1,03 Twh duurzame energie in 2030 en een volledig aardgasvrije regio in 2050.

5 over twaalf

GroenLinks-raadslid Erik van Zuylen is blij dat de gemeente Alphen duurzame ambities toont: “Het is geen vijf voor, maar vijf over twaalf. We zitten al midden in de schadelijke klimaatverandering, kijk bijvoorbeeld naar de extreme droogte van de afgelopen maanden. Het is nu tijd om knopen door te hakken en in actie te komen. Dat betekent meer windmolens, meer zonneweides en vooral ook meer zonnepanelen op de daken van huizen en bedrijven.”

De gemeenteraad heeft wel een aantal wensen meegegeven aan de regio. Zo heeft Alphen sterk de voorkeur voor zonneweides en windmolens langs wegen en spoor. Van Zuylen onderschrijft die wens van harte: “niemand wil windmolens in het kwetsbare Nieuwkoopse plassengebied of in één van de andere prachtige natuurgebieden in onze regio. Die kunnen er wel komen langs de N11, de N207 of de A4. Een ideale plek voor windmolens of een zonneweide blijft naast de containerterminal bij Steekterpoort. Dan geven we meteen een boost aan de duurzame binnenvaart, waar Heineken al langere tijd voor gaat.”

Het Groene Hart Beschermen

De provincie Zuid-Holland houdt op dit moment windmolens en zonneweides in het Groene Hart tegen. De VVD pleitte er daarom voor de regionale ambities naar beneden bij te stellen. GroenLinks kijkt daar anders tegenaan. Van Zuylen: “De provincie bedoelt het goed en wil het Groene Hart beschermen. Daar staan we helemaal achter. Maar we moeten met elkaar de vraag stellen: “wat is het Groene Hart?” Ook in onze regio zijn veel plekken die een meer industrieel karakter hebben, met een lage natuurwaarde. Door daar duurzame opwek te concentreren beschermen we onze pareltjes. En door zonneweides met natuur te combineren kunnen we die natuur juist versterken.”

Kansen voor duurzaam OV

Op initiatief van GroenLinks legt de gemeenteraad van Alphen nog een andere wens neer bij de regio: duurzame energie opwekken bij OV-knooppunten. Die aanpak heeft volgens van Zuylen meerdere voordelen: “kijk bijvoorbeeld naar het Alphense busstation. Dat is nu een grote asfvaltvlakte. Door die ruimte te overkappen met zonnepanelen geef je meer comfort aan reizigers en kun je behoorlijk veel energie opwekken. Die kan dan meteen gebruikt worden om elektrische bussen op te laden, zodat verzwaring van het stroomnet niet nodig is. Het zou helemaal mooi zijn als je die zonnepanelen combineert met een groen dak en meer bomen, dan wordt het water daar ook beter opgevangen. Om de energietransitie van de grond te krijgen moeten we met elkaar meer gaan denken in mogelijkheden, in plaats van te blijven steken in onmogelijkheden.”


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Coronavirus in Alphen vandaag 19:13

Het is definitief: de eerste versoepelingen staan gepland voor 28 april

Er zijn versoepelingen in aantocht. De terrassen mogen weer open, de avondklok wordt afgeschaft en thuis mogen we weer twee bezoekers ontvangen. Winkelen op afspraak hoeft ook niet meer en markten mogen weer niet-essentiële producten verkopen. 

Verkeer en vervoer vandaag 16:01

Alphen heeft vanaf nu ook elektrische deelscooters

Vanaf woensdag 28 april stelt GO Sharing 75 elektrische deelscooters beschikbaar in de gemeente Alphen aan den Rijn. De elektrische deelscooters zijn een vorm van deelmobiliteit en is een duurzaam vervoersalternatief.