AlphensEV

Alphen omarmt Regionale Energiestrategie

Een meerderheid van de Alphense gemeenteraad staat positief tegenover het concept van de Regionale Energie Strategie die Holland Rijnland heeft voorgesteld. Die strategie kent flinke ambities, zoals het besparen van 11% energie en het opwekken van 1,03 Twh duurzame energie in 2030 en een volledig aardgasvrije regio in 2050.

5 over twaalf

GroenLinks-raadslid Erik van Zuylen is blij dat de gemeente Alphen duurzame ambities toont: “Het is geen vijf voor, maar vijf over twaalf. We zitten al midden in de schadelijke klimaatverandering, kijk bijvoorbeeld naar de extreme droogte van de afgelopen maanden. Het is nu tijd om knopen door te hakken en in actie te komen. Dat betekent meer windmolens, meer zonneweides en vooral ook meer zonnepanelen op de daken van huizen en bedrijven.”

De gemeenteraad heeft wel een aantal wensen meegegeven aan de regio. Zo heeft Alphen sterk de voorkeur voor zonneweides en windmolens langs wegen en spoor. Van Zuylen onderschrijft die wens van harte: “niemand wil windmolens in het kwetsbare Nieuwkoopse plassengebied of in één van de andere prachtige natuurgebieden in onze regio. Die kunnen er wel komen langs de N11, de N207 of de A4. Een ideale plek voor windmolens of een zonneweide blijft naast de containerterminal bij Steekterpoort. Dan geven we meteen een boost aan de duurzame binnenvaart, waar Heineken al langere tijd voor gaat.”

Het Groene Hart Beschermen

De provincie Zuid-Holland houdt op dit moment windmolens en zonneweides in het Groene Hart tegen. De VVD pleitte er daarom voor de regionale ambities naar beneden bij te stellen. GroenLinks kijkt daar anders tegenaan. Van Zuylen: “De provincie bedoelt het goed en wil het Groene Hart beschermen. Daar staan we helemaal achter. Maar we moeten met elkaar de vraag stellen: “wat is het Groene Hart?” Ook in onze regio zijn veel plekken die een meer industrieel karakter hebben, met een lage natuurwaarde. Door daar duurzame opwek te concentreren beschermen we onze pareltjes. En door zonneweides met natuur te combineren kunnen we die natuur juist versterken.”

Kansen voor duurzaam OV

Op initiatief van GroenLinks legt de gemeenteraad van Alphen nog een andere wens neer bij de regio: duurzame energie opwekken bij OV-knooppunten. Die aanpak heeft volgens van Zuylen meerdere voordelen: “kijk bijvoorbeeld naar het Alphense busstation. Dat is nu een grote asfvaltvlakte. Door die ruimte te overkappen met zonnepanelen geef je meer comfort aan reizigers en kun je behoorlijk veel energie opwekken. Die kan dan meteen gebruikt worden om elektrische bussen op te laden, zodat verzwaring van het stroomnet niet nodig is. Het zou helemaal mooi zijn als je die zonnepanelen combineert met een groen dak en meer bomen, dan wordt het water daar ook beter opgevangen. Om de energietransitie van de grond te krijgen moeten we met elkaar meer gaan denken in mogelijkheden, in plaats van te blijven steken in onmogelijkheden.”


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Calamiteiten gisteren 19:46

Jongeren komen af op protestactie, grote rel lijkt uit te blijven

Er hangt een grimmige sfeer op het Rijnplein. Tientallen jongeren zijn afgekomen op de oproep die op social media rondging om maandagavond naar het Rijnplein te komen om te protesteren tegen de coronamaatregelen. Vernielingen lijken uit te blijven. 

Alphense Zendmast gisteren 17:15

Alphense zendmast kleurt oranje voor zwembad De Hoorn

Om te vieren dat het buitenbad van zwembad De Hoorn open is om baantjes te zwemmen, kleurt de Alphense zendmast maandagavond 25 januari oranje. Hiermee zet de Alphense zendmast, die tegenover het zwembad staat, De Hoorn nog eens extra in de schijnwerpers.

Advertorial Winkels gisteren 15:39

Subway in de Baronie vanaf vandaag weer geopend na verbouwing

Subway in winkelcentrum de Baronie opent na een verbouwing van twee weken haar deuren om Alphenaren weer te voorzien van overheerlijke broodjes en andere lekkernijen. De vernieuwde winkel heeft een behoorlijke metamorfose ondergaan!

Winactie Mode gisteren 14:13

Win een stylingbox naar keuze!

Januari is dé maand van nieuwe woonaccessoires. De kerstboom is inmiddels de deur uit, dat betekent dat we het huis weer heerlijk mogen gaan aankleden met nieuwe woonaccessoires! Stylingbox wil jou daarom in de watten leggen. Doe mee aan deze winactie en maak kans op een Stylingbox naar keuze!