AlphensEV
Advertorial Politiek plein

Alphen omarmt Regionale Energiestrategie

Een meerderheid van de Alphense gemeenteraad staat positief tegenover het concept van de Regionale Energie Strategie die Holland Rijnland heeft voorgesteld. Die strategie kent flinke ambities, zoals het besparen van 11% energie en het opwekken van 1,03 Twh duurzame energie in 2030 en een volledig aardgasvrije regio in 2050.

5 over twaalf

GroenLinks-raadslid Erik van Zuylen is blij dat de gemeente Alphen duurzame ambities toont: “Het is geen vijf voor, maar vijf over twaalf. We zitten al midden in de schadelijke klimaatverandering, kijk bijvoorbeeld naar de extreme droogte van de afgelopen maanden. Het is nu tijd om knopen door te hakken en in actie te komen. Dat betekent meer windmolens, meer zonneweides en vooral ook meer zonnepanelen op de daken van huizen en bedrijven.”

De gemeenteraad heeft wel een aantal wensen meegegeven aan de regio. Zo heeft Alphen sterk de voorkeur voor zonneweides en windmolens langs wegen en spoor. Van Zuylen onderschrijft die wens van harte: “niemand wil windmolens in het kwetsbare Nieuwkoopse plassengebied of in één van de andere prachtige natuurgebieden in onze regio. Die kunnen er wel komen langs de N11, de N207 of de A4. Een ideale plek voor windmolens of een zonneweide blijft naast de containerterminal bij Steekterpoort. Dan geven we meteen een boost aan de duurzame binnenvaart, waar Heineken al langere tijd voor gaat.”

Het Groene Hart Beschermen

De provincie Zuid-Holland houdt op dit moment windmolens en zonneweides in het Groene Hart tegen. De VVD pleitte er daarom voor de regionale ambities naar beneden bij te stellen. GroenLinks kijkt daar anders tegenaan. Van Zuylen: “De provincie bedoelt het goed en wil het Groene Hart beschermen. Daar staan we helemaal achter. Maar we moeten met elkaar de vraag stellen: “wat is het Groene Hart?” Ook in onze regio zijn veel plekken die een meer industrieel karakter hebben, met een lage natuurwaarde. Door daar duurzame opwek te concentreren beschermen we onze pareltjes. En door zonneweides met natuur te combineren kunnen we die natuur juist versterken.”

Kansen voor duurzaam OV

Op initiatief van GroenLinks legt de gemeenteraad van Alphen nog een andere wens neer bij de regio: duurzame energie opwekken bij OV-knooppunten. Die aanpak heeft volgens van Zuylen meerdere voordelen: “kijk bijvoorbeeld naar het Alphense busstation. Dat is nu een grote asfvaltvlakte. Door die ruimte te overkappen met zonnepanelen geef je meer comfort aan reizigers en kun je behoorlijk veel energie opwekken. Die kan dan meteen gebruikt worden om elektrische bussen op te laden, zodat verzwaring van het stroomnet niet nodig is. Het zou helemaal mooi zijn als je die zonnepanelen combineert met een groen dak en meer bomen, dan wordt het water daar ook beter opgevangen. Om de energietransitie van de grond te krijgen moeten we met elkaar meer gaan denken in mogelijkheden, in plaats van te blijven steken in onmogelijkheden.”


Meer nieuws

Calamiteiten vandaag 18:25

Kind aangereden door auto in Emmalaan

Op donderdag aan het einde van de middag vond er een incident plaats op de Emmalaan in Alphen aan den Rijn, waarbij een kind werd aangereden door een auto. Het slachtoffer werd naar het ziekenhuis vervoerd.  

Advertorial Overige vandaag 17:43

Prachtige samenwerking Korenmolen de Eendracht en Brugwachtertje aan den Rijn

Korenmolen de Eendracht en Brugwachtertje aan den Rijn hebben afgesproken dat in het Brugwachtershuisje bij de Alphense Brug nieuwe kadopakketjes worden verkocht. Daarin speciale meelproducten van de Molen, aangevuld met enkele leuke dingen, zoals bijvoorbeeld een garde, een mini taartvorm, een mini deegrollertje, stroop, Hollandse snoep of theedoek etc.

Politiek vandaag 16:51

Gemeente gaat begrijpelijk communiceren

Donderdag 28 maart heeft wethouder Gert van den Ham de Direct Duidelijk Deal ondertekend. De deal is onderdeel van de landelijke campagne Direct Duidelijk. Doel is dat alle overheden, dus ook alle gemeenten, duidelijke informatie geven aan hun inwoners.

Calamiteiten vandaag 13:46

Paard gered nadat het te water raakte langs de Compierekade

Donderdag 28 maart, aan het begin van de middag, heeft zich een incident voorgedaan langs de Compierekade in de Rietveldse polder, waarbij een paard te water is geraakt. De lokale brandweer werd gealarmeerd en kwam snel ter plaatse om het dier te redden.

Advertorial Horeca-arrangementen vandaag 13:20

Geniet van een compleet avondje uit met het Diner & Film arrangement!

Wie houdt er nu niet van een etentje gevolgd door een avondje naar de bioscoop? Want zeg nou zelf, een etentje en de bioscoop gaan toch altijd lekker samen?! Of je nu met je vriend(in), broer, zus, moeder of opa komt of toch liever alleen geniet, dit is het perfecte arrangement voor een compleet avondje uit. Voor €42,50 per persoon kun je genieten van een 3-gangenmenu bij De Beren Alphen aan den Rijn met een bioscoopvoucher voor een film naar keuze.