Alphen-Stad kan verder met zoeken bouwlocaties

Een aantal mogelijke locaties voor kleine nieuwbouwwijken rond Alphen-Stad wordt verder onderzocht. Dit zijn Gnephoekpolder, Noordrand ten noorden van de Heuvelweg en het Oude Rijn Zone gebied. Hier is de Alphense gemeenteraad het unaniem over eens.

Wethouder Gerard van As is buitengewoon verheugd over de steun van de voltallige gemeenteraad op donderdag 31 januari. "We hebben er lang er breed over gepraat. Er was ook tegenstand op verschillende punten. Maar, ik ben erg blij dat de gemeenteraad van Alphen aan den Rijn de plannen nu ook echt steunt", aldus Van As na afloop van de raadsvergadering.

Het ombouwen van kantoorpanden is klaar. Er zijn geen inbreilocaties meer. Dus moet er aan de randen van de stad worden gebouwd of er komen geen nieuwbouwwoningen meer bij. "Dat is ongewenst. We hebben te weinig sociale huurwoningen. Er zijn geen woningen voor middeninkomens beschikbaar. Dus is er ook geen doorstroming en er is niets voor starters te koop of te huur", is de motivatie van de wethouder.

Woningbouwlocaties
Uit het rapport 'Toekomstperspectief voor landschap en stad' blijkt een aantal mogelijke locaties waar verder onderzoek naar kan worden gedaan. De gemeenteraad neemt de suggesties voor de Gnephoek en de Heuvelweg over. Met locatie Gnephoek wordt de zuidkant van de polder bedoeld, zoals vastgelegd in het coalitieakkoord. Locatie Heuvelweg ligt tussen de Jeltje de Bosch Kemperstraat en de gemeentegrens met Kaag en Braassem.
Aan deze locaties is door de raad de Oude Rijn Zone aan beide zijden van de Oude Rijn toegevoegd. Aan de noordkant tussen de Maximabrug en Koudekerk en aan de zuidkant tussen Hoorn en Hazerswoude-Rijndijk.

Noord- en Zuideinder polder
Omdat er nu toch een hele organisatie is opgetuigd wil wethouder Van As ook laten onderzoeken hoe het draagvlak is om in de Noord- en Zuideinder polder de landbouwfunctie meer te combineren met recreatie, natuur- en landschapsontwikkeling. De raad gaat daarin mee op voorwaarde dat er echt niet naar woningbouw wordt gekeken.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial JA in de Horeca vandaag 18:41

Remko (48) zegt JA in de Horeca: “Het bloed kruipt waar het niet gaan kan”

Al bijna tien jaar werkt Remko (48) bij Brasserie de Alphense Burgemeester. Althans, wel met een kleine tussenpauze. “Ik wilde een keer wat anders proberen, maar al snel voelde ik dat er iets ontbrak. Wat ik miste was de gezelligheid met de gasten. En dus besloot ik weer terug de horeca in te gaan.”

Maatschappelijk vandaag 18:07

Boerenprotesten ook in Alphen aan den Rijn en omgeving

In heel Nederland protesteren de boeren tegen de stikstofplannen van het kabinet. Ook in Alphen aan den Rijn en omgeving, langs de N11, laten de boeren blijken dat ze tegen de plannen zijn.

Overige vandaag 17:50

Alphenaren gaan viraal op TikTok

Een Alphense vriendengroep dacht rustig de dag te beginnen met een ontbijt. Toen bleek dat zij door hun vrouwen in de maling genomen werden: ze kwamen allemaal aan in precies hetzelfde shirt. De video hiervan ging viraal op TikTok.

Sport vandaag 17:16

Gouden NK voor Ritmische Gymnastiek Wilskracht

Femke Barhorst is afgelopen weekend in Ahoy Rotterdam Nederlands kampioen ritmische gymnastiek bij de junioren geworden. Ook op de landelijke Bondsfinales werd het podium meerdere keren bezet door gymnasten van Wilskracht.

Advertorial Evenementen vandaag 16:27

Salsa Night – Pizza Pasta Party bij Lodge Alphen

Alphen aan den Rijn is hard op weg om het echte SalsaHart van de Randstad te worden. Verschillende dansscholen geven les in salsa, bachata, kizomba en merengue. En: er zijn wekelijks party’s in Lodge Alphen.