Alphen-Stad kan verder met zoeken bouwlocaties

Een aantal mogelijke locaties voor kleine nieuwbouwwijken rond Alphen-Stad wordt verder onderzocht. Dit zijn Gnephoekpolder, Noordrand ten noorden van de Heuvelweg en het Oude Rijn Zone gebied. Hier is de Alphense gemeenteraad het unaniem over eens.

Wethouder Gerard van As is buitengewoon verheugd over de steun van de voltallige gemeenteraad op donderdag 31 januari. "We hebben er lang er breed over gepraat. Er was ook tegenstand op verschillende punten. Maar, ik ben erg blij dat de gemeenteraad van Alphen aan den Rijn de plannen nu ook echt steunt", aldus Van As na afloop van de raadsvergadering.

Het ombouwen van kantoorpanden is klaar. Er zijn geen inbreilocaties meer. Dus moet er aan de randen van de stad worden gebouwd of er komen geen nieuwbouwwoningen meer bij. "Dat is ongewenst. We hebben te weinig sociale huurwoningen. Er zijn geen woningen voor middeninkomens beschikbaar. Dus is er ook geen doorstroming en er is niets voor starters te koop of te huur", is de motivatie van de wethouder.

Woningbouwlocaties
Uit het rapport 'Toekomstperspectief voor landschap en stad' blijkt een aantal mogelijke locaties waar verder onderzoek naar kan worden gedaan. De gemeenteraad neemt de suggesties voor de Gnephoek en de Heuvelweg over. Met locatie Gnephoek wordt de zuidkant van de polder bedoeld, zoals vastgelegd in het coalitieakkoord. Locatie Heuvelweg ligt tussen de Jeltje de Bosch Kemperstraat en de gemeentegrens met Kaag en Braassem.
Aan deze locaties is door de raad de Oude Rijn Zone aan beide zijden van de Oude Rijn toegevoegd. Aan de noordkant tussen de Maximabrug en Koudekerk en aan de zuidkant tussen Hoorn en Hazerswoude-Rijndijk.

Noord- en Zuideinder polder
Omdat er nu toch een hele organisatie is opgetuigd wil wethouder Van As ook laten onderzoeken hoe het draagvlak is om in de Noord- en Zuideinder polder de landbouwfunctie meer te combineren met recreatie, natuur- en landschapsontwikkeling. De raad gaat daarin mee op voorwaarde dat er echt niet naar woningbouw wordt gekeken.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Horeca gisteren 16:41

Werken bij Van der Valk Avifauna

Gastvrijheid, doorpakken, je thuis voelen en plezier hebben in je werk. Daar draait het bij Van der Valk om. Voel jij je aangesproken? Dan is Van der Valk Avifauna op zoek naar jou!

Wonen en bouwen gisteren 15:53

Zelfstandig wonen bij De Ampère, Lois heeft er zin in

Lois is een spontane jongedame van bijna 20 jaar. Nu woont ze nog met haar ouders, drie zusjes en twee broers in Alphen, maar dat gaat binnenkort veranderen. Ze gaat namelijk het huis uit om te gaan wonen bij De Ampère. 

Overige gisteren 13:39

Houten overnaadse sloep gestolen uit de Rijnhaven

In de nacht van 27 op 28 juli is een houten overnaadse sloep gestolen in de Rijnhaven in Alphen. De eigenaar hoopt met hulp van Alphenaren de dader(s) te vinden en zijn sloep terug te krijgen. 

Megajacht gisteren 12:25

Megajacht Gallant Lady vaart door Alphen

Donderdagochtend was het weer zover. Er voer weer een megajacht door de Alphense wateren. Dit keer was het de beurt aan de Gallant Lady. En dat was nog best een uitdaging gezien de weersomstandigheden.