Pixabay

Alphen uitgekozen voor pilot verplicht chippen van katten

Alphen is aangewezen als één van de twee gemeenten in Nederland waar een proef wordt gestart met het verplicht chippen van katten. Hiermee kunnen katten sneller herenigd worden met hun baasjes als ze verdwaald zijn.

Volgens de Dierenbescherming raken jaarlijks zo’n 38.000 katten de weg kwijt. Daarna gebeurt het vaak dat zij in een asiel terechtkomen, aangezien slechts 15 procent van de katten gechipt is. De Dierenbescherming pleit om deze reden al langer voor een chipplicht in Nederland. In 2020 diende lid van de Tweede Kamer Tjeerd de Groot (D66) een initiatief in om een pilot te starten voor een chipplicht.

Pilot chipplicht

In de voortgang van het uitvoeren van de pilot is nu een nieuwe stap gezet. Na gesprekken te hebben gevoerd met gemeenten over het starten van pilot voor een lokale chipplicht, zijn er nu twee gemeenten uitgekozen met wie het traject verder wordt gevolgd. Het gaat om de gemeente Amsterdam en Alphen aan den Rijn.

Het is nog niet bekend hoe de pilot exact wordt vormgegeven. Het doel van de pilot is wel duidelijk: “De pilot zal dienen om ervaring op te doen met een lokale chipplicht en de impact van de chipplicht op de hereniging van vermiste katten met hun baasjes, de opvangkosten voor katten en op de overlast van zwerfkatten.”

Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat ze in ieder geval zo snel mogelijk dit jaar wil starten met de pilot. “De komende maanden zullen worden benut om het pilotplan af te ronden en voor de gemeenten om de nodige aanpassingen te maken in de APV.”

Als de pilot een succes blijkt, mogen ook andere gemeenten katteneigenaren verplichten een chip te laten zetten.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Horeca gisteren 17:09

Vier de liefde bij McDonald's Alphen aan den Rijn

Valentijnsdag. De dag van de liefde. Om die dag te vieren organiseert McDonald's op 14 februari diverse leuke acties. Wil jij weten wat je kan verwachten die dag? Lees dan snel verder.

Politie en handhaving gisteren 16:18

Sorteerbedrijf treft mogelijk explosief aan

Op vrijdagochtend 27 januari werd de politie naar een bedrijf, gespecialiseerd in het sorteren van metalen, aan de Tankval in Alphen aan den Rijn gestuurd. Medewerkers van het sorteerbedrijf hadden hier tijdens werkzaamheden mogelijk een explosief aangetroffen.

Werkzaamheden gisteren 15:24

Dit gaat er gebeuren tijdens de onderhoudswerkzaamheden aan Rijndijk-Oost

Op dinsdag 7 februari starten de werkzaamheden voor het onderhoud aan de Rijndijk-Oost. Tijdens de werkzaamheden zal het gedeelte tussen De Hoorn en het Oostvaartpad afgesloten zijn voor alle gemotoriseerd doorgaand verkeer. Maar wat voor werkzaamheden zullen er uitgevoerd worden?

Politie en handhaving gisteren 14:33

Politie gaat meer controleren op sluipverkeer bij de Oudshoornseweg

Dat je met de auto niet meer vanaf het begin van de Oudshoornseweg naar het eind kan wordt door sommige inwoners als vervelend ervaren. Je moet dan namelijk ‘helemaal omrijden’. Sommige weggebruikers kiezen daarom alsnog voor de korte route over de Oudshoornseweg, wat verboden is.

Advertorial Werken gisteren 13:39

Danny groeit bij Duijvelaar, van stagiair naar productmanager

Danny: “In 1995 deed ik mijn afstudeerproject van de Amsterdamse Scheepvaartschool bij Duijvelaar Pompen. Nu nog een baan; de behulpzame dames van de marketingafdeling van Duijvelaar hebben mij destijds geholpen met het schrijven van mijn sollicitatiebrief. Ik werd aangenomen en ik ben nu productmanager bij Duijvelaar. Maar ik ben daar ooit begónnen als servicemonteur.”

Politie en handhaving gisteren 12:46

Auto-inbraak Kerk en Zanen: dashboard van een BMW verwijderd

In de nacht van maandag 30 op dinsdag 31 januari heeft er een auto-inbraak plaatsgevonden in Kerk en Zanen. De daders gingen niet met lege handen naar huis. Zij hebben het dashboard van de BMW meegenomen.