Josh Walet

Alphen vanuit de lucht: dakpannen als verwijzing naar de oude dakpannenfabriek

Vanuit de lucht ziet alles er net even anders uit. Daarom neemt de Alphense fotograaf Josh Walet ons elke zaterdag mee op reis door Alphen met zijn drone. Zo beleef je Alphen in vogelvlucht. De dakpannen op de woningen in de huidige ’s-Molenaarsbuurt verwijzen naar de oude dakpannenfabriek.

In het noorden van Alphen stond vroeger dakpannenfabriek Van Oordt & Co. De zeer gefortuneerde David van Oordt kocht deze fabriek in 1881. In 1939 bouwde Gregorius Johan (Gorus) van Oordt, de zoon van David, een nieuwe fabriek aan de Churchillaan 3. De capaciteit van de oude en nieuwe fabrieken bedroeg toen 10.000.000 pannen per jaar. Het bedrijf bleef groeien. Halverwege de jaren ’70 voorzag Van Oordt in 20 procent van de landelijke productie.

Toen de betonnen dakpan aan populariteit begon te winnen, ging het bergafwaarts. In 1994 werd de fabriek stilgelegd en ontmanteld. Het einde van het tijdperk van de dakpannenfabriek werd ingeluid in het jaar 1995. Toen werden de laatste restanten van de dakpannenfabriek opgeblazen. Dit moment trok veel bekijks op de bewuste dag, 25 maart 1995. Met de camera in de aanslag zagen honderden Alphenaren hoe de metershoge schoorstenen tot ontploffing werden gebracht.

Tegenwoordig staat er een nieuwbouwwijk op de plek van de dakpannenfabriek. Dat betekent echter niet dat er niks in deze buurt herinnert aan de historie van deze plek. Veel van de woningen in de ’s-Molenaarsbuurt bevatten namelijk dakpannen, wat verwijst naar de dakpannenfabriek. Ook de straat die langs de Oude Rijn en de Heimanswetering loopt, herinnert aan de dakpannenfabriek. Deze straat heet namelijk de Van Oordtkade, vernoemd naar de oprichter.

Bekijk hier alle delen van de serie ‘Alphen vanuit de lucht’.

van oordt dakpannenfabriek alphen.jpg
De metershoge schoorstenen van Van Oordt & Co werden op 25 maart 1995 opgeblazen,
onder toeziend oog van honderden Alphenaren.

Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Calamiteiten vandaag 18:25

Kind aangereden door auto in Emmalaan

Op donderdag aan het einde van de middag vond er een incident plaats op de Emmalaan in Alphen aan den Rijn, waarbij een kind werd aangereden door een auto. Het slachtoffer werd naar het ziekenhuis vervoerd.  

Advertorial Overige vandaag 17:43

Prachtige samenwerking Korenmolen de Eendracht en Brugwachtertje aan den Rijn

Korenmolen de Eendracht en Brugwachtertje aan den Rijn hebben afgesproken dat in het Brugwachtershuisje bij de Alphense Brug nieuwe kadopakketjes worden verkocht. Daarin speciale meelproducten van de Molen, aangevuld met enkele leuke dingen, zoals bijvoorbeeld een garde, een mini taartvorm, een mini deegrollertje, stroop, Hollandse snoep of theedoek etc.

Politiek vandaag 16:51

Gemeente gaat begrijpelijk communiceren

Donderdag 28 maart heeft wethouder Gert van den Ham de Direct Duidelijk Deal ondertekend. De deal is onderdeel van de landelijke campagne Direct Duidelijk. Doel is dat alle overheden, dus ook alle gemeenten, duidelijke informatie geven aan hun inwoners.

Calamiteiten vandaag 13:46

Paard gered nadat het te water raakte langs de Compierekade

Donderdag 28 maart, aan het begin van de middag, heeft zich een incident voorgedaan langs de Compierekade in de Rietveldse polder, waarbij een paard te water is geraakt. De lokale brandweer werd gealarmeerd en kwam snel ter plaatse om het dier te redden.

Advertorial Horeca-arrangementen vandaag 13:20

Geniet van een compleet avondje uit met het Diner & Film arrangement!

Wie houdt er nu niet van een etentje gevolgd door een avondje naar de bioscoop? Want zeg nou zelf, een etentje en de bioscoop gaan toch altijd lekker samen?! Of je nu met je vriend(in), broer, zus, moeder of opa komt of toch liever alleen geniet, dit is het perfecte arrangement voor een compleet avondje uit. Voor €42,50 per persoon kun je genieten van een 3-gangenmenu bij De Beren Alphen aan den Rijn met een bioscoopvoucher voor een film naar keuze.