Josh Walet

Alphen vanuit de lucht: dakpannen als verwijzing naar de oude dakpannenfabriek

Vanuit de lucht ziet alles er net even anders uit. Daarom neemt de Alphense fotograaf Josh Walet ons elke zaterdag mee op reis door Alphen met zijn drone. Zo beleef je Alphen in vogelvlucht. De dakpannen op de woningen in de huidige ’s-Molenaarsbuurt verwijzen naar de oude dakpannenfabriek.

In het noorden van Alphen stond vroeger dakpannenfabriek Van Oordt & Co. De zeer gefortuneerde David van Oordt kocht deze fabriek in 1881. In 1939 bouwde Gregorius Johan (Gorus) van Oordt, de zoon van David, een nieuwe fabriek aan de Churchillaan 3. De capaciteit van de oude en nieuwe fabrieken bedroeg toen 10.000.000 pannen per jaar. Het bedrijf bleef groeien. Halverwege de jaren ’70 voorzag Van Oordt in 20 procent van de landelijke productie.

Toen de betonnen dakpan aan populariteit begon te winnen, ging het bergafwaarts. In 1994 werd de fabriek stilgelegd en ontmanteld. Het einde van het tijdperk van de dakpannenfabriek werd ingeluid in het jaar 1995. Toen werden de laatste restanten van de dakpannenfabriek opgeblazen. Dit moment trok veel bekijks op de bewuste dag, 25 maart 1995. Met de camera in de aanslag zagen honderden Alphenaren hoe de metershoge schoorstenen tot ontploffing werden gebracht.

Tegenwoordig staat er een nieuwbouwwijk op de plek van de dakpannenfabriek. Dat betekent echter niet dat er niks in deze buurt herinnert aan de historie van deze plek. Veel van de woningen in de ’s-Molenaarsbuurt bevatten namelijk dakpannen, wat verwijst naar de dakpannenfabriek. Ook de straat die langs de Oude Rijn en de Heimanswetering loopt, herinnert aan de dakpannenfabriek. Deze straat heet namelijk de Van Oordtkade, vernoemd naar de oprichter.

Bekijk hier alle delen van de serie ‘Alphen vanuit de lucht’.

van oordt dakpannenfabriek alphen.jpg
De metershoge schoorstenen van Van Oordt & Co werden op 25 maart 1995 opgeblazen,
onder toeziend oog van honderden Alphenaren.

Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Horeca vandaag 14:50

Vier samen Koningsdag bij Lodge Alphen

Koningsdag komt eraan en dat betekent: tijd voor een feestje, ook nu. Vier samen met vrienden en/of familie jouw Koningsdag op het kleedjesterras bij Lodge Alphen!

Evenementen vandaag 14:00

Party alert: het eerste deel van de line up voor Vrij & Blij 2021 is bekend

Het moment waarop iedereen het afgelopen jaar heeft gewacht, is daar. We mogen weer feesten! Vrij & Blij 2021 belooft in juli twee dagen feest, en bij een goed feest horen grote artiesten. De organisatie is trots dat ze het eerste deel van de line up bekend kunnen maken, deel twee volgt zeer binnenkort.