Josh Walet

Alphen vanuit de lucht: de 44 meter lange Albert Schweitzerbrug

Vanuit de lucht ziet alles er net even anders uit. Daarom neemt de Alphense fotograaf Josh Walet ons elke zaterdag mee op reis door Alphen met zijn drone. Zo beleef je Alphen in vogelvlucht. Deze keer de Albert Schweitzerbrug, één van de vele bruggen die Alphen aan den Rijn rijk is.

De Albert Schweitzerbrug is een dubbele basculebrug in Alphen aan den Rijn. Dit houdt in dat het een beweegbare brug is waarvan het brugdek open en dicht gaat door draaiing om een horizontale as haaks op de rijrichting en evenwijdig met het wegdek van de brug. In 1976 werd de Albert Schweitzerbrug voor het eerst in gebruik genomen. Voor de bouw van de brug moest het een en ander wijken, waaronder een boerderij.

De in totaal 44 meter lange brug is één van de vele bruggen in Alphen die de Oude Rijn overspannen. De andere zijn de Steekterbrug, Alphense Brug, Swaenswijkbrug, Koningin Julianabrug en de Koningin Máximabrug. Over de brug loopt de Prins Bernhardlaan, die richting het noorden overgaat in de Eisenhowerlaan. Het is een belangrijke verkeersader in Alphen. Dagelijks rijden er duizenden voertuigen en fietsers overheen.

Zoals de naam al doet vermoeden, is de brug vernoemd naar de Duitse drievoudig-gepromoveerde academicus Albert Schweitzer (1875-1965). Hij promoveerde als medicus, lutherse theoloog en filosoof. Daarnaast was hij schrijver en musicus. In 1951 ontving hij de prestigieuze Vredesprijs van de Duitse Boekhandel voor zijn protest tegen kernproeven en in 1952 kreeg hij de Nobelprijs voor de Vrede voor zijn filosofie 'Eerbied voor al het leven’.

Bekijk hier alle delen van de serie ‘Alphen vanuit de lucht’.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Algemeen gisteren 16:22

Let op: maandag testbericht NL-Alert

Niet schrikken als je maandag 6 december om 12:00 uur een luid en doordringend alarmgeluid hoort. Er wordt dan namelijk een testbericht van NL-Alert verstuurd.

Sport gisteren 15:37

Uitshirts Zaterdag 3 van Alphense Boys zijn heel bijzonder

Zaterdag 3 van Alphense Boys loopt sinds kort in een wel heel bijzonder uitshirt. Met behulp van sponsor Alphens.nl en SERA Business Design en dankzij de bijdrage die de club geeft aan de inmiddels 14 seniorenteams, werd een zwart outfit met een bijzondere opdruk aangeschaft. Achterop staan niet de echte namen van de spelers vermeld, maar hun bijnamen. En de rugnummers zijn ook allesbehalve traditioneel.

Sport gisteren 14:50

Loop de 20 van Alphen met Alphens.nl en Fort Alpha

De 20 van Alphen komt er weer aan! Loop jij mee met team Alphens.nl - Fort Alpha? Je krijgt niet alleen een startbewijs en een dry running shirt, maar ook wekelijkse hardlooptrainingen en twee gratis consumpties.

Werken gisteren 13:08

Het nieuwe vacature aanbod van week 48

Op zoek naar baan? Of zoek je een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Wij hebben onze eigen vacaturepagina. Daar vind je vacatures in diverse soorten branches. Ben jij nieuwsgierig naar het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen? Lees dan snel verder.