Josh Walet

Alphen vanuit de lucht: de 44 meter lange Albert Schweitzerbrug

Vanuit de lucht ziet alles er net even anders uit. Daarom neemt de Alphense fotograaf Josh Walet ons elke zaterdag mee op reis door Alphen met zijn drone. Zo beleef je Alphen in vogelvlucht. Deze keer de Albert Schweitzerbrug, één van de vele bruggen die Alphen aan den Rijn rijk is.

De Albert Schweitzerbrug is een dubbele basculebrug in Alphen aan den Rijn. Dit houdt in dat het een beweegbare brug is waarvan het brugdek open en dicht gaat door draaiing om een horizontale as haaks op de rijrichting en evenwijdig met het wegdek van de brug. In 1976 werd de Albert Schweitzerbrug voor het eerst in gebruik genomen. Voor de bouw van de brug moest het een en ander wijken, waaronder een boerderij.

De in totaal 44 meter lange brug is één van de vele bruggen in Alphen die de Oude Rijn overspannen. De andere zijn de Steekterbrug, Alphense Brug, Swaenswijkbrug, Koningin Julianabrug en de Koningin Máximabrug. Over de brug loopt de Prins Bernhardlaan, die richting het noorden overgaat in de Eisenhowerlaan. Het is een belangrijke verkeersader in Alphen. Dagelijks rijden er duizenden voertuigen en fietsers overheen.

Zoals de naam al doet vermoeden, is de brug vernoemd naar de Duitse drievoudig-gepromoveerde academicus Albert Schweitzer (1875-1965). Hij promoveerde als medicus, lutherse theoloog en filosoof. Daarnaast was hij schrijver en musicus. In 1951 ontving hij de prestigieuze Vredesprijs van de Duitse Boekhandel voor zijn protest tegen kernproeven en in 1952 kreeg hij de Nobelprijs voor de Vrede voor zijn filosofie 'Eerbied voor al het leven’.

Bekijk hier alle delen van de serie ‘Alphen vanuit de lucht’.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Evenementen vandaag 15:43

Wet 'n Wild Beachfestival weer een groot succes

Afgelopen weekend vond de zesde editie van het Wet 'n Wild Beachfestival plaats. Met grote namen zoals Benny Rodrigues en Jonna Fraser was het house en urban festival weer een groot succes.

Kinderen vandaag 11:06

49e editie Huttenbouw van start gegaan

Maandagochtend 8 augustus is de 49e editie van de Huttenbouw van start gegaan. Op de nieuwe locatie aan de Olympiaweg 2a, op de parkeerplaats tegenover Stichting MAX zal de komende week volop gebouwd en getimmerd worden. 

Weekoverzicht gisteren 16:27

Alphens.nl weekoverzicht: het nieuws van week 31 samengevat

Wat speelde er afgelopen week in Alphen aan den Rijn? Van een volledig uitgebrande woning en brand in de Ridderbuurt tot aan de redding van een pasgeboren kalfje. Dit en meer lees je in het Alphens.nl weekoverzicht.