Josh Walet

Alphen vanuit de lucht: de 'Eiffeltoren' van Alphen

Vanuit de lucht ziet alles er net even anders uit. Daarom neemt de Alphense fotograaf Josh Walet ons elke zaterdag mee op reis door Alphen met zijn drone. Zo beleef je Alphen in vogelvlucht. Dit keer hét icoon van Alphen: de Alphense zendmast. 

Officieel is het de communicatietoren van Alticom, maar bij Alphenaren staat de toren inmiddels beter bekend als de Alphense zendmast. De zendmast is sinds 2017 permanent verlicht en is de afgelopen jaren uitgegroeid tot het icoon van Alphen, dat in het donker van kilometers afstand zichtbaar is. De toren communiceert sindsdien ook visueel.

Het doel van de initiatiefnemers? Dat Alphen zich met het verlichten van een pronkstuk kon meten met wereldsteden als Parijs, Londen en New York, die iconische gebouwen verlichten bij bijzondere gelegenheden. Het moest de ‘Alphense Eiffeltoren’ worden. “De toren dient letterlijk als landmark; zie je de toren, dan zie je Alphen”, zo stelde Gert-Jan Woudsma, eigenaar van Hillsafety en één van de initiatiefnemers. “Met het verlichten van de toren maken we Alphen aan den Rijn zichtbaar, letterlijk en figuurlijk.”

Door de Alphense zendmast bij bijzondere gelegenheden te verlichten, moet dit een gevoel van saamhorigheid teweegbrengen. De permanente kleur van de zendmast is wit / groen / wit, maar met het lichtschema speelt AlphenLinkt in op belangrijke dagen en gebeurtenissen die publieke aandacht verdienen. Alphenaren kunnen ook een verzoek indienen om de zendmast in een bepaalde kleur te verlichten. Sinds vorig jaar kun je ook iemand opgeven voor de verjaardagsactie. Zo schijnt de Alphense zendmast voor en door iedere Alphenaar.

Bekijk hier alle delen van de serie ‘Alphen vanuit de lucht’.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Weekoverzicht gisteren 16:44

Het nieuws van week 23 samengevat in het Alphens.nl weekoverzicht

Wat speelde er afgelopen week in Alphen? Van te kort aan horecapersoneel en een pilot om de terrassen langer open te houden tot aan het Europees Kampioenschap dat deze week aftrapte en Thomas Berge die het aan de stok kreeg met handhavers. Dit en meer lees je in het Alphens.nl weekoverzicht. 

Werken gisteren 14:10

Het nieuwe vacature aanbod van week 23

Op zoek naar leuke baan of een nieuwe uitdaging in Alphen of omgeving? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen. Alphens.nl heeft haar eigen vacaturepagina. Op deze pagina zijn diverse soorten vacatures in verschillende branches te vinden. Ben jij nieuwsgierig naar het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen? Lees dan snel verder.

Romeinen gisteren 12:00

ROMEINEN Handelsnederzetting

Als er een castellum 'in the middle of nowhere' wordt gebouwd, verschijnt er binnen de kortste keren ook een handelsnederzetting. Dat zal in Alphen aan den Rijn niet anders zijn geweest. In zo'n kampdorp wonen gezinnen van soldaten, ambachtslieden en handelaren.

Overige gisteren 10:12

Betalen Alphense hondenbezitters straks geen hondenbelasting meer?

Een hond is je beste vriend, maar daar moet je jaarlijks wel wat voor over hebben. Althans, in de helft van de gemeenten in Nederland moet je nu nog hondenbelasting betalen, maar een meerderheid van de Tweede Kamer wil van de belasting af. En dat scheelt Alphense hondenbezitters jaarlijks tientallen euro’s.