Josh Walet

Alphen vanuit de lucht: de 'Eiffeltoren' van Alphen

Vanuit de lucht ziet alles er net even anders uit. Daarom neemt de Alphense fotograaf Josh Walet ons elke zaterdag mee op reis door Alphen met zijn drone. Zo beleef je Alphen in vogelvlucht. Dit keer hét icoon van Alphen: de Alphense zendmast. 

Officieel is het de communicatietoren van Alticom, maar bij Alphenaren staat de toren inmiddels beter bekend als de Alphense zendmast. De zendmast is sinds 2017 permanent verlicht en is de afgelopen jaren uitgegroeid tot het icoon van Alphen, dat in het donker van kilometers afstand zichtbaar is. De toren communiceert sindsdien ook visueel.

Het doel van de initiatiefnemers? Dat Alphen zich met het verlichten van een pronkstuk kon meten met wereldsteden als Parijs, Londen en New York, die iconische gebouwen verlichten bij bijzondere gelegenheden. Het moest de ‘Alphense Eiffeltoren’ worden. “De toren dient letterlijk als landmark; zie je de toren, dan zie je Alphen”, zo stelde Gert-Jan Woudsma, eigenaar van Hillsafety en één van de initiatiefnemers. “Met het verlichten van de toren maken we Alphen aan den Rijn zichtbaar, letterlijk en figuurlijk.”

Door de Alphense zendmast bij bijzondere gelegenheden te verlichten, moet dit een gevoel van saamhorigheid teweegbrengen. De permanente kleur van de zendmast is wit / groen / wit, maar met het lichtschema speelt AlphenLinkt in op belangrijke dagen en gebeurtenissen die publieke aandacht verdienen. Alphenaren kunnen ook een verzoek indienen om de zendmast in een bepaalde kleur te verlichten. Sinds vorig jaar kun je ook iemand opgeven voor de verjaardagsactie. Zo schijnt de Alphense zendmast voor en door iedere Alphenaar.

Bekijk hier alle delen van de serie ‘Alphen vanuit de lucht’.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Sport vandaag 16:11

Het nieuwe lesseizoen bij TEAN gaat van start

We gaan weer naar de lente en dat betekent lekker buiten sporten. Altijd al een keer tennis uit willen proberen? Voor de jeugd organiseert TEAN gratis inlooplessen!

Dronefotografie vandaag 14:55

Alphen vanuit de lucht: De Stadspoort vormt de entree naar het centrum

Vanuit de lucht ziet alles er net even anders uit. Daarom neemt de Alphense fotograaf Josh Walet ons elke zaterdag mee op reis door Alphen met zijn drone. Zo beleef je Alphen in vogelvlucht. Dit keer De Stadspoort, gelegen aan de rand van het Alphense stadshart.

Calamiteiten vandaag 12:34

Man vermist vanaf de Zaalbergstraat

Er is een Burgernet bericht verspreid in Alphen vanwege een vermissing. Het gaat om een blanke man die vermist is geraakt vanaf de Zaalbergstraat in Alphen. 

Wist je dat? vandaag 12:03

Crossen in Alphen? Dat mag nergens

Op diverse locaties in Alphen komt het regelmatig voor dat er gecrost wordt, bijvoorbeeld op de Maatschapslaan in Alphen West. Maar wist je dat crossen volgens de Algemene Plaatselijke Verordening in de hele gemeente verboden is?

Advertorial Eten en drinken vandaag 10:45

Overheerlijke Foodboxen bestel je bij Ten Brink Food

Naast de dagelijkse benodigdheden in de supermarkt kan je bij Ten Brink Food ook terecht in het Foodcafé voor allerlei heerlijkheden voor de Bourgondische levensgenieter, zoals foodboxen voor iedere gelegenheid. Extra makkelijk is dat je het nu ook kunt bestellen via de webshop!