Josh Walet

Alphen vanuit de lucht: de Engelse landschapsstijl in het Alphense Bospark

Vanuit de lucht ziet alles er net even anders uit. Daarom neemt de Alphense fotograaf Josh Walet ons elke zaterdag mee op reis door Alphen met zijn drone. Zo beleef je Alphen in vogelvlucht. Deze week het Bospark, dat in de jaren ’30 werd aangelegd in het kader van werkverschaffing.

In de jaren ’30 werd het Bospark geopend, gelegen nabij het huidige Alphense stadshart. In die tijd was het gebied waar het Bospark werd aangelegd nog een polder aan de rand van Alphen. De toenmalige burgmeester Pieter Arie Colijn verrichte in 1937 de openingshandeling. Het Bospark is ontworpen in een typische Engelse landschapsstijl. Het park wordt dan ook gekenmerkt door vloeiende, organische lijnen. Licht en donker wisselt elkaar af, net als open en dicht. In dezelfde periode werden ook het Burgemeester Visserpark en het Oude Raadhuis gerealiseerd.

Het Bospark werd aangelegd in het kader van werkverschaffing, waarbij werklozen een uitkering kregen als zij openbare werken aanlegden. In die tijd werd het park aangelegd aan de rand van Alphen, in een stuk polder. Het ontwerp voor het Bospark bestond uit een formeel deel aan de oost (centrum) zijde dat aansloot bij het Burgemeester Visserpark en het Oude Raadhuis. Een monumentale as parallel aan het slagenlandschap vormde hierin het centrum en gaf aan de westzijde zicht op het open polderlandschap. In de as stond een muziekkiosk. Aan weerzijden van de as waren een aantal velden ingetekend, die voorbestemd leken te zijn voor een invulling met (villa)bebouwing. Dit is echter nooit uitgevoerd.

Tekst loopt door onder de foto

oud alphen bospark ingang.jpg
Zo zag de ingang van het Bospark er vroeger uit (tussen 1937 en 1950).

Lange tijd is de plek waar nu de kinderboerderij is gesitueerd, in gebruik gebleven als boerenland en volkstuinen. De westzijde van het park werd aangelegd in de Engelse landschapsstijl, compleet met slingerende paden en romantische bruggetjes. De Piswetering, een afwateringskanaal richting de Oude Rijn, vormde de natuurlijke westgrens van het Bospark. In het oorspronkelijke plan strekte het Bospark zich verder noordwaarts uit, dit is echter nooit gerealiseerd.

Na de oorlog ontstond zeer geleidelijk een verdere invulling, zoals bijvoorbeeld het tenniscomplex. In de periode 2015-2016 is het Bospark grootschalig gerenoveerd, dit omdat het oorspronkelijke idee achter het ontwerp niet meer eenvoudig te herkennen was door het wegvallen van een aantal accentpunten, latere toevoeging van paden en toepassen van een beheerregime dat niet aansloot bij een dergelijk park.

Bekijk hier alle delen van de serie ‘Alphen vanuit de lucht’.

oud alphen bospark vijver.jpg
De vijver in het Bospark (tussen 1950 en 1975).

Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Blog Politiek gisteren 20:01

MINERVA Gratis parkeren

Sinterklaas is vroeg dit jaar. De winkeliers in het Alphense stadshart krijgen een cadeautje: voortaan mogen bezoekers anderhalf uur gratis parkeren 'achter de slagbomen'. Het venijn zit in het woordje 'gratis'. Want, natuurlijk is het om de dooie dood niet gratis.

Verkeer en vervoer gisteren 17:24

Werkzaamheden aan het spoor in Alphen aan den Rijn in volle gang

Een lang weekend rijden er geen treinen van en naar Alphen aan den Rijn. Er worden namelijk werkzaamheden uitgevoerd aan het spoor. Dit om vanaf 13 december elk kwartier een trein te kunnen laten rijden tussen Alphen aan den Rijn en Utrecht Centraal.

Alphens Restaurantweek 2021 gisteren 16:36

Smullen van een heerlijk viergangen diner bij Lekker eten en drinken

Van donderdag 28 oktober t/m zondag 7 november organiseren wij de najaarseditie van de Alphens Restaurantweek. Elf dagen lang serveren restaurants de lekkerste meergangen menu’s. Bij Lekker eten en drinken leggen ze je in de watten met een viergangen diner.

Winactie Overige gisteren 15:57

Winnen: een volledig verzorgd avondje uit van Ladies Time-Out

Tijdens het volledig verzorgde avondje uit van Ladies Time-Out word je helemaal in de watten gelegd. Wij mogen een ticket weggeven! Wie van je vriendinnen, moeder, tante, buurvrouw of sterke powervrouw gun jij een heerlijk verzorgd avondje uit?

Advertorial Muziek gisteren 14:20

Zelfgeschreven popliedjes uitvoeren met een klassiek ensemble? Jazeker!

De Nieuwe Muziekschool Alphen heeft dit seizoen een bijzonder project: leerlingen van verschillende afdelingen van de NMSA schrijven een eigen liedje. Vervolgens wordt bij elk van deze liedjes een arrangement gemaakt met klassieke instrumenten, zoals viool, cello of harp.