Josh Walet

Alphen vanuit de lucht: de Engelse landschapsstijl in het Alphense Bospark

Vanuit de lucht ziet alles er net even anders uit. Daarom neemt de Alphense fotograaf Josh Walet ons elke zaterdag mee op reis door Alphen met zijn drone. Zo beleef je Alphen in vogelvlucht. Deze week het Bospark, dat in de jaren ’30 werd aangelegd in het kader van werkverschaffing.

In de jaren ’30 werd het Bospark geopend, gelegen nabij het huidige Alphense stadshart. In die tijd was het gebied waar het Bospark werd aangelegd nog een polder aan de rand van Alphen. De toenmalige burgmeester Pieter Arie Colijn verrichte in 1937 de openingshandeling. Het Bospark is ontworpen in een typische Engelse landschapsstijl. Het park wordt dan ook gekenmerkt door vloeiende, organische lijnen. Licht en donker wisselt elkaar af, net als open en dicht. In dezelfde periode werden ook het Burgemeester Visserpark en het Oude Raadhuis gerealiseerd.

Het Bospark werd aangelegd in het kader van werkverschaffing, waarbij werklozen een uitkering kregen als zij openbare werken aanlegden. In die tijd werd het park aangelegd aan de rand van Alphen, in een stuk polder. Het ontwerp voor het Bospark bestond uit een formeel deel aan de oost (centrum) zijde dat aansloot bij het Burgemeester Visserpark en het Oude Raadhuis. Een monumentale as parallel aan het slagenlandschap vormde hierin het centrum en gaf aan de westzijde zicht op het open polderlandschap. In de as stond een muziekkiosk. Aan weerzijden van de as waren een aantal velden ingetekend, die voorbestemd leken te zijn voor een invulling met (villa)bebouwing. Dit is echter nooit uitgevoerd.

Tekst loopt door onder de foto

oud alphen bospark ingang.jpg
Zo zag de ingang van het Bospark er vroeger uit (tussen 1937 en 1950).

Lange tijd is de plek waar nu de kinderboerderij is gesitueerd, in gebruik gebleven als boerenland en volkstuinen. De westzijde van het park werd aangelegd in de Engelse landschapsstijl, compleet met slingerende paden en romantische bruggetjes. De Piswetering, een afwateringskanaal richting de Oude Rijn, vormde de natuurlijke westgrens van het Bospark. In het oorspronkelijke plan strekte het Bospark zich verder noordwaarts uit, dit is echter nooit gerealiseerd.

Na de oorlog ontstond zeer geleidelijk een verdere invulling, zoals bijvoorbeeld het tenniscomplex. In de periode 2015-2016 is het Bospark grootschalig gerenoveerd, dit omdat het oorspronkelijke idee achter het ontwerp niet meer eenvoudig te herkennen was door het wegvallen van een aantal accentpunten, latere toevoeging van paden en toepassen van een beheerregime dat niet aansloot bij een dergelijk park.

Bekijk hier alle delen van de serie ‘Alphen vanuit de lucht’.

oud alphen bospark vijver.jpg
De vijver in het Bospark (tussen 1950 en 1975).

Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Sport gisteren 17:43

D.O.S. viert groot succes met Clubkampioenschap

Op zondag 21 april kwamen de schijnwerpers te staan op de turntalenten van Gymnastiekvereniging D.O.S. Alphen aan den Rijn tijdens het Clubkampioenschap voor recreatieve turners en turnsters. Met een deelname van 155 enthousiaste leden, waarvan velen voor het eerst deelnamen aan een wedstrijd, was het een sportieve en gezellige dag.

Politiek gisteren 16:22

Gemeentelijke erepenning voor Museumpark Archeon

Tijdens een feestelijke Limesbijeenkomst is woensdag 24 april de gemeentelijke erepenning door burgemeester Liesbeth Spies uitgereikt aan Museumpark Archeon. Het museum krijgt de penning voor verdiensten voor gemeente Alphen aan den Rijn op het gebied van educatie, cultuurbehoud, toerisme, sociale betrokkenheid en werkgelegenheid.

Advertorial Theater gisteren 15:09

Het boek Rust en Vreugd van Hendrik Groen in het theater!

Iedereen kent ze wel, de succesvolle dagboeken van Hendrik Groen waarin hij het dagelijks leven in zijn verzorgingshuis beschrijft. De schrijver heeft in een van zijn meest recente werken, Rust en Vreugd, zijn verzorgingshuis verruilt voor een volkstuin, waarvan de voorstelling binnenkort in Castellum te zien is!

Politiek gisteren 13:51

Subsidie voor 2000 jaar geschiedenis en 10 jaar eenheid

Gemeente Alphen aan den Rijn viert dit jaar dat tien jaar geleden uit drie gemeenten één gemeente is ontstaan. In de hele gemeente worden kleinschalige feestjes gevierd. Organisatoren kunnen hiervoor subsidie aanvragen. In de pot zit in totaal € 75.000,- voor inwonersactiviteiten.

Politiek gisteren 12:17

Plan voor sportcomplex De Bijlen nog niet klaar

De Rijnstreekhal wordt opnieuw voor een half miljoen euro opgeknapt. De hal is dan voor de komende vijf jaar geschikt voor gebruik. De reden is dat het plan voor een nieuw sportcomplex in De Bijlen nog niet klaar is. Dit plan kan pas worden afgemaakt na de komende bezuinigingsronde door de Alphense gemeenteraad.

Politiek gisteren 10:46

Subsidie voor isolatie goedkope koopwoningen

Eigenaar-bewoners van goedkope slecht geïsoleerde koopwoningen in gemeente Alphen aan den Rijn kunnen subsidie aanvragen voor het isoleren van hun woning. Het gaat om vloerisolatie, dubbel glas en dakisolatie. Het maximale subsidiebedrag is € 1.460,- per woning.