Josh Walet

Alphen vanuit de lucht: de gesloten binnenhaven in de Arubastraat

Vanuit de lucht ziet alles er net even anders uit. Daarom neemt de Alphense fotograaf Josh Walet ons elke zaterdag mee op reis door Alphen met zijn drone. Zo beleef je Alphen in vogelvlucht. Deze week de Arubastraat, waar zich een gesloten jachthaven bevindt. 

Wist je dat zich op loopafstand van het centrum een gesloten binnenhaven bevindt? Vanaf de straat en het water is het bijna niet te zien, de jachthaven aan de Arubastraat. De jachthaven is namelijk omringd door diverse woningen. Via een bruggetje is de haven, waar plek is voor ruim twintig sloepen, toegankelijk. 

Waar nu de jachthaven ligt, bevond zich vroeger buitenplaats Brittenrust. Met regelmaat werd het de 'schoonste buitenplaats tusschen Leiden en Woerden' genoemd. Johannes Allongius, gezant van de hertog van Saxen-Coburg, bouwde het huis langs de Rijn en de Wilhelminalaan. Een enorme vijver liep vanaf het huis parallel aan de rivier richting het Alphense centrum. Allonguis woonde ook regelmatig in Londen en net als zijn erfgenamen, was hij lang niet altijd in Alphen. Na diverse verervingen kwam het in handen van mensen die er niets meer mee hadden en Brittenrust verpauperde meer en meer. 

Later kwam een scheepswerf op het terrein waar nu de jachthaven ligt. De familie Boot startte in 1851 aan de Steekterweg bij Gouwsluis haar eerste scheepswerf, en opende in 1908 een zusterwerf aan de Wilhelminalaan. Daar werd ook gestart met de bouw van de eerste scheepsmotoren onder de naam "Industrie". Aanvankelijk was de scheepswerf aan de Wilhelminalaan bedoeld als reparatiewerf, maar later werden er steeds grotere nieuwe schepen gebouwd.  

Bekijk hier alle delen van de serie ‘Alphen vanuit de lucht’.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Overige vandaag 17:57

Erfgoedfonds verleent subsidie voor herstel Gebouw Nabij

Onlangs is voor het Gebouw Nabij aan het Lauraplein 2 door de gemeente Alphen aan den Rijn een subsidie toegekend uit de pot van het Erfgoedfonds. De stad en de omgeving heeft er belang bij het aanzien van het gebouw in oude glorie te herstellen en te behouden voor het nageslacht, zo luidde het argument. 

Advertorial Overige vandaag 16:35

Vrijwilligersmarkt op 26 oktober in het gemeentehuis

Op dinsdagavond 26 oktober organiseert Tom in de buurt samen met het nieuwe Vrijwilligerspunt een Vrijwilligersmarkt in het gemeentehuis Alphen aan den Rijn. Organisaties brengen hier hun vrijwilligersvacatures onder de aandacht. Inwoners worden uitgenodigd om mogelijkheden te verkennen en vrijwilliger te worden. Komen dus! 

Dronefotografie vandaag 15:18

Alphen vanuit de lucht: een oase van groen in het Prinses IreneBos

Vanuit de lucht ziet alles er net even anders uit. Daarom neemt de Alphense fotograaf Josh Walet ons elke zaterdag mee op reis door Alphen met zijn drone. Zo beleef je Alphen in vogelvlucht. Dit keer het Prinses IreneBos, een natuurgebied van maar liefst 24 hectare groot.

Alphens Restaurantweek 2021 vandaag 12:53

De beste Argentijnse gerechten eet je bij El Caballo

Van donderdag 28 oktober t/m zondag 7 november organiseren wij de najaarseditie van de Alphens Restaurantweek. Elf dagen lang serveren restaurants de lekkerste meergangen menu’s. Bij El Caballo geniet je van de lekkerste authentieke Argentijnse gerechten.

Politiek vandaag 11:46

Voortaan ook kiezen voor ja/ja sticker

De brievenbussen kunnen, als het aan de Alphense gemeenteraad ligt, voortaan worden voorzien van een ja/ja sticker. Daarmee geeft de bewoner aan graag al het drukwerk te ontvangen.