Josh Walet

Alphen vanuit de lucht: de gesloten binnenhaven in de Arubastraat

Vanuit de lucht ziet alles er net even anders uit. Daarom neemt de Alphense fotograaf Josh Walet ons elke zaterdag mee op reis door Alphen met zijn drone. Zo beleef je Alphen in vogelvlucht. Deze week de Arubastraat, waar zich een gesloten jachthaven bevindt. 

Wist je dat zich op loopafstand van het centrum een gesloten binnenhaven bevindt? Vanaf de straat en het water is het bijna niet te zien, de jachthaven aan de Arubastraat. De jachthaven is namelijk omringd door diverse woningen. Via een bruggetje is de haven, waar plek is voor ruim twintig sloepen, toegankelijk. 

Waar nu de jachthaven ligt, bevond zich vroeger buitenplaats Brittenrust. Met regelmaat werd het de 'schoonste buitenplaats tusschen Leiden en Woerden' genoemd. Johannes Allongius, gezant van de hertog van Saxen-Coburg, bouwde het huis langs de Rijn en de Wilhelminalaan. Een enorme vijver liep vanaf het huis parallel aan de rivier richting het Alphense centrum. Allonguis woonde ook regelmatig in Londen en net als zijn erfgenamen, was hij lang niet altijd in Alphen. Na diverse verervingen kwam het in handen van mensen die er niets meer mee hadden en Brittenrust verpauperde meer en meer. 

Later kwam een scheepswerf op het terrein waar nu de jachthaven ligt. De familie Boot startte in 1851 aan de Steekterweg bij Gouwsluis haar eerste scheepswerf, en opende in 1908 een zusterwerf aan de Wilhelminalaan. Daar werd ook gestart met de bouw van de eerste scheepsmotoren onder de naam "Industrie". Aanvankelijk was de scheepswerf aan de Wilhelminalaan bedoeld als reparatiewerf, maar later werden er steeds grotere nieuwe schepen gebouwd.  

Bekijk hier alle delen van de serie ‘Alphen vanuit de lucht’.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Evenementen vandaag 13:27

De 20 van Ron: de voorbereiding van de eerste inschrijver Ron

De eerste inschrijving voor de editie van de 20 van Alphen in 2022 was van Alphenaar Ron Damstra (39). Met de openingsklassieker in het vooruitzicht, is dit een mooi moment om deze actieve hardloper eens te vragen naar zijn voorbereiding en hardloopervaring.

Blog Opinie vandaag 12:39

De kip en het ei

Het zijn roerige tijden. Eerst de coronacrisis, nu weer de wooncrisis. Maar we hebben een nieuwe regering (nou ja, nieuw?) die al de problemen gaat aanpakken. Toch?