Josh Walet

Alphen vanuit de lucht: de karakteristieke wit met groene gevels in het Groene Dorp

Vanuit de lucht ziet alles er net even anders uit. Daarom neemt de Alphense fotograaf Josh Walet ons elke zaterdag mee op reis door Alphen met zijn drone. Zo beleef je Alphen in vogelvlucht. Dit keer het karakteristieke Groene Dorp.

In de buurt van het Alphense stadshart en direct naast het Rode Dorp, ligt het Groene Dorp. De wijk dateert uit 1977. Voordat hier woningen stonden, was dit de locatie van een grote dakpannenfabriek genaamd Oosthoek & Zoon. Dagelijks kwamen daar 5000 dakpannen van de lopende band. In 1968 werd de productie van de fabriek stopgezet.

De woningen werden destijds vrij snel gebouwd, omdat er toen veel vraag was naar woningen. Op sommige punten ging dit ten koste van de kwaliteit, waardoor een grondige renovatie in 2006 en 2007 nodig was. Hierbij werd nog even overwogen om een deel van de woningen te slopen, aangezien de bebouwingsdichtheid in het Groene Dorp redelijk hoog is.

Uiteindelijk werd ervoor gekozen om de donkerrode bakstenen gevels te voorzien van witte muurcoating om zo optisch meer ruimte te creëren. Vandaag de dag zijn de wit met groene gevels nog altijd karakteristiek voor de woningen in het Groene Dorp. Straatnamen als de Kleiwerf en Pannewerk verwijzen nog naar de historie van de plek. De muurschilderingen die een paar jaar terug op de woningen zijn aangebracht refereren ook naar de voormalige fabriek.

Op onderstaande foto: de voormalige dakpannenfabriek Oosthoek & Zoon.

EmmalaanOosthoek (5)-MAIN.jpg


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Politiek plein vandaag 14:36

D66 Alphen aan den Rijn is tegen gratis parkeren in centrum

D66 is tegen de invoering van de eerste anderhalf uur gratis parkeren in het stadscentrum en de verbinding die is gelegd met de Onroerend Zaak Belasting. Als uitruil zal de OZB voor winkeliers worden verhoogd.

Advertorial Winkels vandaag 13:04

Wijnen voor de koude winterdagen bij La Bodega ‘87

Krijg jij ook helemaal zin om het in huis gezellig te maken en een lekker uitgebreid herfstdiner op tafel te zetten? Daar hoort natuurlijk wel een heerlijke wijn bij van La Bodega ’87! Nu de herfst echt is begonnen kan je bij La Bodega ’87 terecht voor wijnen die goed bij dit seizoen passen.