Josh Walet

Alphen vanuit de lucht: de karakteristieke wit met groene gevels in het Groene Dorp

Vanuit de lucht ziet alles er net even anders uit. Daarom neemt de Alphense fotograaf Josh Walet ons elke zaterdag mee op reis door Alphen met zijn drone. Zo beleef je Alphen in vogelvlucht. Dit keer het karakteristieke Groene Dorp.

In de buurt van het Alphense stadshart en direct naast het Rode Dorp, ligt het Groene Dorp. De wijk dateert uit 1977. Voordat hier woningen stonden, was dit de locatie van een grote dakpannenfabriek genaamd Oosthoek & Zoon. Dagelijks kwamen daar 5000 dakpannen van de lopende band. In 1968 werd de productie van de fabriek stopgezet.

De woningen werden destijds vrij snel gebouwd, omdat er toen veel vraag was naar woningen. Op sommige punten ging dit ten koste van de kwaliteit, waardoor een grondige renovatie in 2006 en 2007 nodig was. Hierbij werd nog even overwogen om een deel van de woningen te slopen, aangezien de bebouwingsdichtheid in het Groene Dorp redelijk hoog is.

Uiteindelijk werd ervoor gekozen om de donkerrode bakstenen gevels te voorzien van witte muurcoating om zo optisch meer ruimte te creëren. Vandaag de dag zijn de wit met groene gevels nog altijd karakteristiek voor de woningen in het Groene Dorp. Straatnamen als de Kleiwerf en Pannewerk verwijzen nog naar de historie van de plek. De muurschilderingen die een paar jaar terug op de woningen zijn aangebracht refereren ook naar de voormalige fabriek.

Op onderstaande foto: de voormalige dakpannenfabriek Oosthoek & Zoon.

EmmalaanOosthoek (5)-MAIN.jpg


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Romeinen vandaag 11:59

ROMEINEN Zadel

De Romeinse cavalerie was niet in het minst zo succesvol, omdat de berijders van de pony’s uitstekende goed getrainde ruiters waren. Daarnaast werd een Romeins cavaleriepaard vakkundig opgezadeld met een stevig zadel en een degelijk hoofdstel.

Verkeer en vervoer gisteren 17:23

Bewoners in actie voor omstreden Ziendeweg

Is het kunst? Is het wetenschap? Is het activisme? Bewoners uit Zwammerdam en omgeving hebben zaterdag 642 witte kruisen langs de Ziendeweg tussen Alphen en Nieuwkoop geplaatst. Op poëtische wijze vragen ze hiermee aandacht voor de vele verkeerslachtoffers langs deze weg.