Josh Walet

Alphen vanuit de lucht: de kleine buurtschap ’s-Molenaarsbuurt

Vanuit de lucht ziet alles er net even anders uit. Daarom neemt de Alphense fotograaf Josh Walet ons elke zaterdag mee op reis door Alphen met zijn drone. Zo beleef je Alphen in vogelvlucht. Deze week ’s-Molenaarsbuurt, een buurtschap die zijn naam dankt aan de verschillende molens.

's-Molenaarsbuurt is een buurtschap in de gemeente Alphen aan den Rijn, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Het ligt 500 meter ten oosten van de Gnephoek in de noordwesthoek van de splitsing tussen de Oude Rijn en de Heimanswetering. Tegenwoordig omvat de buurtschap zo’n twintig wooneenheden, waaronder drie woonschepen of -arken. Naar schatting wonen er zo’n vijftig mensen.

Oorspronkelijk betekent ’s-Molenaarsbuurt, 'brug bij/van de molenaar, waar de molenaar woonde'. Er stonden namelijk verschillende molens in de buurtschap. De oudste watermolen dateert van 1450, werd in 1501 herbouwd en in 1847 nogmaals herbouwd. Een tweede watermolen is gebouwd in 1634 en herbouwd in 1797. Daarnaast vind je er ook een houtzaagmolen, die al in de zeventiende eeuw werd opgericht. Omdat ’s-Molenaarsbrug-buurt niet lekker klonk, werd gekozen voor de ingekorte versie: ’s-Molenaarsbuurt.

Wanneer bevind je je precies in ’s-Molenaarsbuurt? Dat is altijd een beetje gissen. In de buurtschap zelf staan namelijk geen plaatsnaamborden. In Woubrugge vind je wel een bordje voor fietsers dat verwijst naar ’s-Molenaarsbuurt, maar als je dit volgt kom je vervolgens geen plaatsnaambordje tegen. Je weet dus niet wanneer je er bent aangekomen.

Bekijk hier alle delen van de serie ‘Alphen vanuit de lucht’.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Evenementen vandaag 15:43

Wet 'n Wild Beachfestival weer een groot succes

Afgelopen weekend vond de zesde editie van het Wet 'n Wild Beachfestival plaats. Met grote namen zoals Benny Rodrigues en Jonna Fraser was het house en urban festival weer een groot succes.

Kinderen vandaag 11:06

49e editie Huttenbouw van start gegaan

Maandagochtend 8 augustus is de 49e editie van de Huttenbouw van start gegaan. Op de nieuwe locatie aan de Olympiaweg 2a, op de parkeerplaats tegenover Stichting MAX zal de komende week volop gebouwd en getimmerd worden. 

Weekoverzicht gisteren 16:27

Alphens.nl weekoverzicht: het nieuws van week 31 samengevat

Wat speelde er afgelopen week in Alphen aan den Rijn? Van een volledig uitgebrande woning en brand in de Ridderbuurt tot aan de redding van een pasgeboren kalfje. Dit en meer lees je in het Alphens.nl weekoverzicht.