Josh Walet

Alphen vanuit de lucht: de kleine buurtschap ’s-Molenaarsbuurt

Vanuit de lucht ziet alles er net even anders uit. Daarom neemt de Alphense fotograaf Josh Walet ons elke zaterdag mee op reis door Alphen met zijn drone. Zo beleef je Alphen in vogelvlucht. Deze week ’s-Molenaarsbuurt, een buurtschap die zijn naam dankt aan de verschillende molens.

's-Molenaarsbuurt is een buurtschap in de gemeente Alphen aan den Rijn, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Het ligt 500 meter ten oosten van de Gnephoek in de noordwesthoek van de splitsing tussen de Oude Rijn en de Heimanswetering. Tegenwoordig omvat de buurtschap zo’n twintig wooneenheden, waaronder drie woonschepen of -arken. Naar schatting wonen er zo’n vijftig mensen.

Oorspronkelijk betekent ’s-Molenaarsbuurt, 'brug bij/van de molenaar, waar de molenaar woonde'. Er stonden namelijk verschillende molens in de buurtschap. De oudste watermolen dateert van 1450, werd in 1501 herbouwd en in 1847 nogmaals herbouwd. Een tweede watermolen is gebouwd in 1634 en herbouwd in 1797. Daarnaast vind je er ook een houtzaagmolen, die al in de zeventiende eeuw werd opgericht. Omdat ’s-Molenaarsbrug-buurt niet lekker klonk, werd gekozen voor de ingekorte versie: ’s-Molenaarsbuurt.

Wanneer bevind je je precies in ’s-Molenaarsbuurt? Dat is altijd een beetje gissen. In de buurtschap zelf staan namelijk geen plaatsnaamborden. In Woubrugge vind je wel een bordje voor fietsers dat verwijst naar ’s-Molenaarsbuurt, maar als je dit volgt kom je vervolgens geen plaatsnaambordje tegen. Je weet dus niet wanneer je er bent aangekomen.

Bekijk hier alle delen van de serie ‘Alphen vanuit de lucht’.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Overige vandaag 17:57

Erfgoedfonds verleent subsidie voor herstel Gebouw Nabij

Onlangs is voor het Gebouw Nabij aan het Lauraplein 2 door de gemeente Alphen aan den Rijn een subsidie toegekend uit de pot van het Erfgoedfonds. De stad en de omgeving heeft er belang bij het aanzien van het gebouw in oude glorie te herstellen en te behouden voor het nageslacht, zo luidde het argument. 

Advertorial Overige vandaag 16:35

Vrijwilligersmarkt op 26 oktober in het gemeentehuis

Op dinsdagavond 26 oktober organiseert Tom in de buurt samen met het nieuwe Vrijwilligerspunt een Vrijwilligersmarkt in het gemeentehuis Alphen aan den Rijn. Organisaties brengen hier hun vrijwilligersvacatures onder de aandacht. Inwoners worden uitgenodigd om mogelijkheden te verkennen en vrijwilliger te worden. Komen dus! 

Dronefotografie vandaag 15:18

Alphen vanuit de lucht: een oase van groen in het Prinses IreneBos

Vanuit de lucht ziet alles er net even anders uit. Daarom neemt de Alphense fotograaf Josh Walet ons elke zaterdag mee op reis door Alphen met zijn drone. Zo beleef je Alphen in vogelvlucht. Dit keer het Prinses IreneBos, een natuurgebied van maar liefst 24 hectare groot.

Alphens Restaurantweek 2021 vandaag 12:53

De beste Argentijnse gerechten eet je bij El Caballo

Van donderdag 28 oktober t/m zondag 7 november organiseren wij de najaarseditie van de Alphens Restaurantweek. Elf dagen lang serveren restaurants de lekkerste meergangen menu’s. Bij El Caballo geniet je van de lekkerste authentieke Argentijnse gerechten.

Politiek vandaag 11:46

Voortaan ook kiezen voor ja/ja sticker

De brievenbussen kunnen, als het aan de Alphense gemeenteraad ligt, voortaan worden voorzien van een ja/ja sticker. Daarmee geeft de bewoner aan graag al het drukwerk te ontvangen.