Josh Walet

Alphen vanuit de lucht: de kleine buurtschap ’s-Molenaarsbuurt

Vanuit de lucht ziet alles er net even anders uit. Daarom neemt de Alphense fotograaf Josh Walet ons elke zaterdag mee op reis door Alphen met zijn drone. Zo beleef je Alphen in vogelvlucht. Deze week ’s-Molenaarsbuurt, een buurtschap die zijn naam dankt aan de verschillende molens.

's-Molenaarsbuurt is een buurtschap in de gemeente Alphen aan den Rijn, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Het ligt 500 meter ten oosten van de Gnephoek in de noordwesthoek van de splitsing tussen de Oude Rijn en de Heimanswetering. Tegenwoordig omvat de buurtschap zo’n twintig wooneenheden, waaronder drie woonschepen of -arken. Naar schatting wonen er zo’n vijftig mensen.

Oorspronkelijk betekent ’s-Molenaarsbuurt, 'brug bij/van de molenaar, waar de molenaar woonde'. Er stonden namelijk verschillende molens in de buurtschap. De oudste watermolen dateert van 1450, werd in 1501 herbouwd en in 1847 nogmaals herbouwd. Een tweede watermolen is gebouwd in 1634 en herbouwd in 1797. Daarnaast vind je er ook een houtzaagmolen, die al in de zeventiende eeuw werd opgericht. Omdat ’s-Molenaarsbrug-buurt niet lekker klonk, werd gekozen voor de ingekorte versie: ’s-Molenaarsbuurt.

Wanneer bevind je je precies in ’s-Molenaarsbuurt? Dat is altijd een beetje gissen. In de buurtschap zelf staan namelijk geen plaatsnaamborden. In Woubrugge vind je wel een bordje voor fietsers dat verwijst naar ’s-Molenaarsbuurt, maar als je dit volgt kom je vervolgens geen plaatsnaambordje tegen. Je weet dus niet wanneer je er bent aangekomen.

Bekijk hier alle delen van de serie ‘Alphen vanuit de lucht’.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Horeca gisteren 17:09

Vier de liefde bij McDonald's Alphen aan den Rijn

Valentijnsdag. De dag van de liefde. Om die dag te vieren organiseert McDonald's op 14 februari diverse leuke acties. Wil jij weten wat je kan verwachten die dag? Lees dan snel verder.

Politie en handhaving gisteren 16:18

Sorteerbedrijf treft mogelijk explosief aan

Op vrijdagochtend 27 januari werd de politie naar een bedrijf, gespecialiseerd in het sorteren van metalen, aan de Tankval in Alphen aan den Rijn gestuurd. Medewerkers van het sorteerbedrijf hadden hier tijdens werkzaamheden mogelijk een explosief aangetroffen.

Werkzaamheden gisteren 15:24

Dit gaat er gebeuren tijdens de onderhoudswerkzaamheden aan Rijndijk-Oost

Op dinsdag 7 februari starten de werkzaamheden voor het onderhoud aan de Rijndijk-Oost. Tijdens de werkzaamheden zal het gedeelte tussen De Hoorn en het Oostvaartpad afgesloten zijn voor alle gemotoriseerd doorgaand verkeer. Maar wat voor werkzaamheden zullen er uitgevoerd worden?

Politie en handhaving gisteren 14:33

Politie gaat meer controleren op sluipverkeer bij de Oudshoornseweg

Dat je met de auto niet meer vanaf het begin van de Oudshoornseweg naar het eind kan wordt door sommige inwoners als vervelend ervaren. Je moet dan namelijk ‘helemaal omrijden’. Sommige weggebruikers kiezen daarom alsnog voor de korte route over de Oudshoornseweg, wat verboden is.

Advertorial Werken gisteren 13:39

Danny groeit bij Duijvelaar, van stagiair naar productmanager

Danny: “In 1995 deed ik mijn afstudeerproject van de Amsterdamse Scheepvaartschool bij Duijvelaar Pompen. Nu nog een baan; de behulpzame dames van de marketingafdeling van Duijvelaar hebben mij destijds geholpen met het schrijven van mijn sollicitatiebrief. Ik werd aangenomen en ik ben nu productmanager bij Duijvelaar. Maar ik ben daar ooit begónnen als servicemonteur.”

Politie en handhaving gisteren 12:46

Auto-inbraak Kerk en Zanen: dashboard van een BMW verwijderd

In de nacht van maandag 30 op dinsdag 31 januari heeft er een auto-inbraak plaatsgevonden in Kerk en Zanen. De daders gingen niet met lege handen naar huis. Zij hebben het dashboard van de BMW meegenomen.