Josh Walet

Alphen vanuit de lucht: de kleine buurtschap ’s-Molenaarsbuurt

Vanuit de lucht ziet alles er net even anders uit. Daarom neemt de Alphense fotograaf Josh Walet ons elke zaterdag mee op reis door Alphen met zijn drone. Zo beleef je Alphen in vogelvlucht. Deze week ’s-Molenaarsbuurt, een buurtschap die zijn naam dankt aan de verschillende molens.

's-Molenaarsbuurt is een buurtschap in de gemeente Alphen aan den Rijn, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Het ligt 500 meter ten oosten van de Gnephoek in de noordwesthoek van de splitsing tussen de Oude Rijn en de Heimanswetering. Tegenwoordig omvat de buurtschap zo’n twintig wooneenheden, waaronder drie woonschepen of -arken. Naar schatting wonen er zo’n vijftig mensen.

Oorspronkelijk betekent ’s-Molenaarsbuurt, 'brug bij/van de molenaar, waar de molenaar woonde'. Er stonden namelijk verschillende molens in de buurtschap. De oudste watermolen dateert van 1450, werd in 1501 herbouwd en in 1847 nogmaals herbouwd. Een tweede watermolen is gebouwd in 1634 en herbouwd in 1797. Daarnaast vind je er ook een houtzaagmolen, die al in de zeventiende eeuw werd opgericht. Omdat ’s-Molenaarsbrug-buurt niet lekker klonk, werd gekozen voor de ingekorte versie: ’s-Molenaarsbuurt.

Wanneer bevind je je precies in ’s-Molenaarsbuurt? Dat is altijd een beetje gissen. In de buurtschap zelf staan namelijk geen plaatsnaamborden. In Woubrugge vind je wel een bordje voor fietsers dat verwijst naar ’s-Molenaarsbuurt, maar als je dit volgt kom je vervolgens geen plaatsnaambordje tegen. Je weet dus niet wanneer je er bent aangekomen.

Bekijk hier alle delen van de serie ‘Alphen vanuit de lucht’.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Evenementen vandaag 13:27

De 20 van Ron: de voorbereiding van de eerste inschrijver Ron

De eerste inschrijving voor de editie van de 20 van Alphen in 2022 was van Alphenaar Ron Damstra (39). Met de openingsklassieker in het vooruitzicht, is dit een mooi moment om deze actieve hardloper eens te vragen naar zijn voorbereiding en hardloopervaring.

Blog Opinie vandaag 12:39

De kip en het ei

Het zijn roerige tijden. Eerst de coronacrisis, nu weer de wooncrisis. Maar we hebben een nieuwe regering (nou ja, nieuw?) die al de problemen gaat aanpakken. Toch?