Josh Walet

Alphen vanuit de lucht: de kleurrijke volkstuintjes aan het Rietveldsepad

Vanuit de lucht ziet alles er net even anders uit. Daarom neemt de Alphense fotograaf Josh Walet ons elke zaterdag mee op reis door Alphen met zijn drone. Zo beleef je Alphen in vogelvlucht. Geniet dit keer van de kleurrijke volkstuintjes aan het Rietveldse pad.

Spoortuinen waren vroeger door het hele land te vinden langs de spoorbanen, ook in Alphen. Deze bevonden zich vanaf het station richting Boskoop tot aan de Tankval, en vanaf het station richting Leiden tot voorbij de oude Waterzuivering. Na verloop van tijd werden de contracten voor veel van deze spoortuinen, die bedoeld waren voor medewerkers van de NS, opgezegd. Toen werd er op 4 november 1981 een vereniging opgericht die als aanspreekpunt moest dienen: Tuinvereniging Spoorzicht.

Maar het bleef niet lang rustig. Er moesten namelijk woningen worden gebouwd om aan de woningvraag te kunnen voldoen. Kerk en Zanen moest ontwikkeld worden en voor de spoortuinen was op een deel van die locatie daardoor geen plek meer. Na onderhandelingen verhuisde een deel van de tuinvereniging naar het Rietveldsepad, waar het zich nog steeds bevindt. Eind april 1988 was het moment daar dat de eerste tuinders hun tuin weer konden gaan inrichten.

In de volksmond worden deze tuintjes nog altijd volkstuintjes genoemd, maar eigenlijk is dat inmiddels een achterhaald begrip. Vroeger werden de tuintjes namelijk alleen gebruikt om te tuinen, maar de afgelopen jaren is het uitgegroeid tot een plek waar mensen recreëren en tot rust kunnen komen. Het kweken van groenten en dergelijke staat daardoor op de tweede plaats.

Bekijk hier alle delen van de serie ‘Alphen vanuit de lucht’.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Blog Opinie vandaag 20:00

MINERVA Kunst en cultuur (2)

Een tijdje geleden tikte ik een stukje tekst met een paar ongenoegens over de nieuwe kunst en cultuurvisie. Niet de versie uit 2019 trouwens. Die rammelde zo dat de oude wethouder van cultuur zijn huiswerk over moest doen. De herkansing is voor de nieuwe wethouder van cultuur.

Coronavirus in Alphen vandaag 19:41

Bijna terug naar normaal: dit verandert er op 26 juni

Vanaf zaterdag 26 juni kan bijna alles weer op anderhalve meter. Er geldt dan geen maximum aantal meer voor bezoek en groepsvorming, de mondkapjesplicht vervalt deels en op kantoor werken mag weer gedeeltelijk.

Wonen en bouwen vandaag 18:20

Rode Dorp voor even door het leven als Oranje Dorp

Op dit moment zijn bouwvakkers bezig om het Rode Dorp flink onder handen te nemen. De fundering van nagenoeg alle nieuwe woningen staat. Om de buurt toch nog wat gezelligheid mee te geven, hebben bewoners de bouwhekken in de straat voorzien van oranje-versiering. 

Maatschappelijk vandaag 16:04

Campagne om zwerfaval tegen te gaan in recreatiegebieden in Alphen

De zomerperiode betekent meer recreanten in Alphen. Wie bijvoorbeeld een rondje Zegerplas loopt, ziet vaak de resten nog liggen, zoals lege blikjes en verpakkingen. En dat is een doorn in het oog. Deze week is Schone Buurt Coaches gestart met een campagne om zwerfafval in recreatiegebieden in Alphen tegen te gaan.

Gemeente vandaag 15:19

Bewaakte fietsenstallingen in het centrum weer langer open

De bewaakte fietsenstallingen in het centrum van Alphen zijn weer langer open. Vanwege de pandemie waren er aangepaste openingstijden. Nu alles langzaam weer bij het oude komt, kunnen mensen ook weer hun tweewieler langer kwijt in de fietsenstallingen aan het Fossapad en de Aarkade.