Josh Walet

Alphen vanuit de lucht: de kleurrijke volkstuintjes aan het Rietveldsepad

Vanuit de lucht ziet alles er net even anders uit. Daarom neemt de Alphense fotograaf Josh Walet ons elke zaterdag mee op reis door Alphen met zijn drone. Zo beleef je Alphen in vogelvlucht. Geniet dit keer van de kleurrijke volkstuintjes aan het Rietveldse pad.

Spoortuinen waren vroeger door het hele land te vinden langs de spoorbanen, ook in Alphen. Deze bevonden zich vanaf het station richting Boskoop tot aan de Tankval, en vanaf het station richting Leiden tot voorbij de oude Waterzuivering. Na verloop van tijd werden de contracten voor veel van deze spoortuinen, die bedoeld waren voor medewerkers van de NS, opgezegd. Toen werd er op 4 november 1981 een vereniging opgericht die als aanspreekpunt moest dienen: Tuinvereniging Spoorzicht.

Maar het bleef niet lang rustig. Er moesten namelijk woningen worden gebouwd om aan de woningvraag te kunnen voldoen. Kerk en Zanen moest ontwikkeld worden en voor de spoortuinen was op een deel van die locatie daardoor geen plek meer. Na onderhandelingen verhuisde een deel van de tuinvereniging naar het Rietveldsepad, waar het zich nog steeds bevindt. Eind april 1988 was het moment daar dat de eerste tuinders hun tuin weer konden gaan inrichten.

In de volksmond worden deze tuintjes nog altijd volkstuintjes genoemd, maar eigenlijk is dat inmiddels een achterhaald begrip. Vroeger werden de tuintjes namelijk alleen gebruikt om te tuinen, maar de afgelopen jaren is het uitgegroeid tot een plek waar mensen recreëren en tot rust kunnen komen. Het kweken van groenten en dergelijke staat daardoor op de tweede plaats.

Bekijk hier alle delen van de serie ‘Alphen vanuit de lucht’.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Sport vandaag 16:11

Het nieuwe lesseizoen bij TEAN gaat van start

We gaan weer naar de lente en dat betekent lekker buiten sporten. Altijd al een keer tennis uit willen proberen? Voor de jeugd organiseert TEAN gratis inlooplessen!

Dronefotografie vandaag 14:55

Alphen vanuit de lucht: De Stadspoort vormt de entree naar het centrum

Vanuit de lucht ziet alles er net even anders uit. Daarom neemt de Alphense fotograaf Josh Walet ons elke zaterdag mee op reis door Alphen met zijn drone. Zo beleef je Alphen in vogelvlucht. Dit keer De Stadspoort, gelegen aan de rand van het Alphense stadshart.

Calamiteiten vandaag 12:34

Man vermist vanaf de Zaalbergstraat

Er is een Burgernet bericht verspreid in Alphen vanwege een vermissing. Het gaat om een blanke man die vermist is geraakt vanaf de Zaalbergstraat in Alphen. 

Wist je dat? vandaag 12:03

Crossen in Alphen? Dat mag nergens

Op diverse locaties in Alphen komt het regelmatig voor dat er gecrost wordt, bijvoorbeeld op de Maatschapslaan in Alphen West. Maar wist je dat crossen volgens de Algemene Plaatselijke Verordening in de hele gemeente verboden is?

Advertorial Eten en drinken vandaag 10:45

Overheerlijke Foodboxen bestel je bij Ten Brink Food

Naast de dagelijkse benodigdheden in de supermarkt kan je bij Ten Brink Food ook terecht in het Foodcafé voor allerlei heerlijkheden voor de Bourgondische levensgenieter, zoals foodboxen voor iedere gelegenheid. Extra makkelijk is dat je het nu ook kunt bestellen via de webshop!