Josh Walet

Alphen vanuit de lucht: de Koningin Julianabrug als tweede oeververbinding

Vanuit de lucht ziet alles er net even anders uit. Daarom neemt de Alphense fotograaf Josh Walet ons elke zaterdag mee op reis door Alphen met zijn drone. Zo beleef je Alphen in vogelvlucht. Dit keer de Koningin Julianabrug, die de oplossing vormde voor het steeds drukker wordende verkeer in een steeds maar groeiend Alphen.

Na de Tweede Wereldoorlog moesten Alphenaren hun goederen per kar bezorgen op het juiste adres, aangezien nog niet iedereen beschikte over een auto. In die periode bleef Alphen maar groeien en groeien, wat ook steeds meer verkeer met zich meebracht. Daar moest een oplossing voor gewonden worden, vond men. Er moest een tweede oeververbinding worden aangelegd tussen de Hoge Zijde en de Lage Zijde.

In 1953 was het moment daar. De Koningin Julianabrug werd aangelegd. De doorvaarthoogte was groter dan de Alphense Brug iets verderop. Dat was ook gelijk waarom het provinciale bestuur het niet eens was met de komst van de brug. Zij vonden dat de Koningin Julianabrug en de Alphense Brug te dicht bij elkaar lagen. Maar de brug kwam er.

Jaren later bleek dat de stalen constructie van de brug in slechte staat verkeerde. Dit zorgde de periode daarna voor flink wat storingen. In 2014 werd besloten tot een grote renovatie van de Koningin Julianabrug, waarbij het stalen brugdek werd vervangen. In 2015 was het moment van vervangen daar, maar dat verliep niet vlekkeloos.

Op 3 augustus 2015 zou het op zijn plaats worden gehesen door twee kranen op pontons, maar de kranen vielen om. Deze kwamen terecht op gebouwen in de Hooftstraat, wat zorgde voor een flinke ravage. Tientallen bewoners moesten hun woning voor kortere of langere periode verlaten. Pas twee maanden na het ongeval werd de berging van de kranen afgerond. Uit onderzoek bleek dat de kranen konden omvallen doordat de constructie met pontons die voor het plaatsen van het brugdeel werd gebruikt, instabiel was.

Bekijk hier alle delen van de serie ‘Alphen vanuit de lucht’.

Julianabrug_Josh.jpg


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Blog Politiek gisteren 20:01

MINERVA Gratis parkeren

Sinterklaas is vroeg dit jaar. De winkeliers in het Alphense stadshart krijgen een cadeautje: voortaan mogen bezoekers anderhalf uur gratis parkeren 'achter de slagbomen'. Het venijn zit in het woordje 'gratis'. Want, natuurlijk is het om de dooie dood niet gratis.

Verkeer en vervoer gisteren 17:24

Werkzaamheden aan het spoor in Alphen aan den Rijn in volle gang

Een lang weekend rijden er geen treinen van en naar Alphen aan den Rijn. Er worden namelijk werkzaamheden uitgevoerd aan het spoor. Dit om vanaf 13 december elk kwartier een trein te kunnen laten rijden tussen Alphen aan den Rijn en Utrecht Centraal.

Alphens Restaurantweek 2021 gisteren 16:36

Smullen van een heerlijk viergangen diner bij Lekker eten en drinken

Van donderdag 28 oktober t/m zondag 7 november organiseren wij de najaarseditie van de Alphens Restaurantweek. Elf dagen lang serveren restaurants de lekkerste meergangen menu’s. Bij Lekker eten en drinken leggen ze je in de watten met een viergangen diner.

Winactie Overige gisteren 15:57

Winnen: een volledig verzorgd avondje uit van Ladies Time-Out

Tijdens het volledig verzorgde avondje uit van Ladies Time-Out word je helemaal in de watten gelegd. Wij mogen een ticket weggeven! Wie van je vriendinnen, moeder, tante, buurvrouw of sterke powervrouw gun jij een heerlijk verzorgd avondje uit?

Advertorial Muziek gisteren 14:20

Zelfgeschreven popliedjes uitvoeren met een klassiek ensemble? Jazeker!

De Nieuwe Muziekschool Alphen heeft dit seizoen een bijzonder project: leerlingen van verschillende afdelingen van de NMSA schrijven een eigen liedje. Vervolgens wordt bij elk van deze liedjes een arrangement gemaakt met klassieke instrumenten, zoals viool, cello of harp.