Josh Walet

Alphen vanuit de lucht: de Koningin Julianabrug als tweede oeververbinding

Vanuit de lucht ziet alles er net even anders uit. Daarom neemt de Alphense fotograaf Josh Walet ons elke zaterdag mee op reis door Alphen met zijn drone. Zo beleef je Alphen in vogelvlucht. Dit keer de Koningin Julianabrug, die de oplossing vormde voor het steeds drukker wordende verkeer in een steeds maar groeiend Alphen.

Na de Tweede Wereldoorlog moesten Alphenaren hun goederen per kar bezorgen op het juiste adres, aangezien nog niet iedereen beschikte over een auto. In die periode bleef Alphen maar groeien en groeien, wat ook steeds meer verkeer met zich meebracht. Daar moest een oplossing voor gewonden worden, vond men. Er moest een tweede oeververbinding worden aangelegd tussen de Hoge Zijde en de Lage Zijde.

In 1953 was het moment daar. De Koningin Julianabrug werd aangelegd. De doorvaarthoogte was groter dan de Alphense Brug iets verderop. Dat was ook gelijk waarom het provinciale bestuur het niet eens was met de komst van de brug. Zij vonden dat de Koningin Julianabrug en de Alphense Brug te dicht bij elkaar lagen. Maar de brug kwam er.

Jaren later bleek dat de stalen constructie van de brug in slechte staat verkeerde. Dit zorgde de periode daarna voor flink wat storingen. In 2014 werd besloten tot een grote renovatie van de Koningin Julianabrug, waarbij het stalen brugdek werd vervangen. In 2015 was het moment van vervangen daar, maar dat verliep niet vlekkeloos.

Op 3 augustus 2015 zou het op zijn plaats worden gehesen door twee kranen op pontons, maar de kranen vielen om. Deze kwamen terecht op gebouwen in de Hooftstraat, wat zorgde voor een flinke ravage. Tientallen bewoners moesten hun woning voor kortere of langere periode verlaten. Pas twee maanden na het ongeval werd de berging van de kranen afgerond. Uit onderzoek bleek dat de kranen konden omvallen doordat de constructie met pontons die voor het plaatsen van het brugdeel werd gebruikt, instabiel was.

Bekijk hier alle delen van de serie ‘Alphen vanuit de lucht’.

Julianabrug_Josh.jpg


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Wonen en bouwen vandaag 16:45

Zoveel nieuwbouwwoningen kreeg Alphen erbij in 2022

Nederland bevindt zich in een woningcrisis. Ook Alphenaren merken dat er hoge nood is voor woningen. Om uit de crisis te komen zullen veel woningen gebouwd moeten worden. In 2022 werd landelijk daarom het hoogste aantal nieuwbouwwoningen opgeleverd in het afgelopen decennium.

Sport vandaag 15:38

Ajax: "Heitinga maakt seizoen af als hoofdtrainer Ajax"

Vorige week werd de 39-jarige Alphenaar en oud-voetballer John Heitinga naar voren geschoven als interim-trainer bij Ajax na het ontslag van Schreuder. Ajax maakt nu bekend dat Heitinga het seizoen als hoofdtrainer af zal maken.

Gemeente vandaag 13:12

Gemeente stelt groot geldbedrag beschikbaar voor kadevervanging Aarkade

Al zo’n vijftien jaar is de gemeente Alphen aan den Rijn bezig met het ontwikkelen van Stadshart Lage Zijde. Naast het bouwen en vernieuwen van woningen op meerdere locaties zal ook de openbare ruimte aangepakt worden. Daarvoor heeft de gemeente ruim een miljoen opzij gezet.

Advertorial Sport vandaag 12:01

Lodge Alphen Après-ski Feest

Jetzt Gehts Los! Over enkele weken vindt de eerste editie van het Lodge Alphen Après-ski Feest plaats. Trek je skipak maar uit de kast want op 18 februari gaan ze weer los in de Biergarten. Samen met de DJ en La Chouffe wordt er een spetterend feest van gemaakt. Bestel snel je ticket want vol = vol.

Rechtszaak vandaag 11:08

Alphense ambtenaren omgekocht door aannemer

Wat doe je als aannemer als je extra klussen wil in de gemeente en wil kunnen winnen van je concurrenten? Een 67-jarige aannemer uit Bodegraven wordt verdacht van het omkopen van ambtenaren om zo een streepje voor te hebben.