Josh Walet

Alphen vanuit de lucht: de Molukse wijk bestaat al bijna zestig jaar

Vanuit de lucht ziet alles er net even anders uit. Daarom neemt de Alphense fotograaf Josh Walet ons elke zaterdag mee op reis door Alphen met zijn drone. Zo beleef je Alphen in vogelvlucht. Dit keer de Molukse wijk, gelegen in de Alphense bomenbuurt.

In de periode rond de Tweede Wereldoorlog gaven vele Molukkers zich op als militair in het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL). Toen de onafhankelijkheidsstrijd in Indonesië voorbij was en de KNIL werd opgeheven, bleek er geen ruimte te zijn voor de Molukse militairen. Desondanks bleven zij Nederland trouw. De Molukse militairen konden kiezen tussen zich aansluiten bij Indonesië, of als militair op dienstbevel tijdelijk naar Nederland af te reizen. Daarna zouden zij terugkeren naar een onafhankelijke Molukken.

De KNIL-militairen reisden af naar Nederland. Op 21 maart 1951 zetten de eerste Molukse KNIL-militairen, samen met hun gezinnen, voet aan wal aan de Lloydkade in Rotterdam. In totaal ging het om 12.500 mensen. Zij zouden zes maanden in Nederland blijven. Maar tijdelijk werd definitief. Verspreid over heel Nederland vind je Molukse wijken. In Alphen aan den Rijn vind je de Molukse wijk in de bomenbuurt, nabij winkelcentrum De Baronie. De wijk ontstond toen tachtig Molukse gezinnen, afkomstig uit diverse woonplaatsen in Nederland, zich vestigden in de bomenbuurt.

In 2015 bestond de Molukse wijk vijftig jaar. Om dit jubileum te vieren werden er toen een maand lang evenementen georganiseerd. Stichting Sama Sama organiseerde toen een meerdaags festival, waar Molukkers en andere inwoners uit Alphen aan den Rijn op af kwamen. Koning Máxima bracht vanwege het 50-jarig jubileum ook een bezoek aan de Molukse wijk. Zij nam toen het eerste exemplaar van het herdenkingsboek dat ter gelegenheid van het jubileum was gemaakt, in ontvangst.

Bekijk hier alle delen van de serie ‘Alphen vanuit de lucht’.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Kinderen vandaag 11:06

49e editie Huttenbouw van start gegaan

Maandagochtend 8 augustus is de 49e editie van de Huttenbouw van start gegaan. Op de nieuwe locatie aan de Olympiaweg 2a, op de parkeerplaats tegenover Stichting MAX zal de komende week volop gebouwd en getimmerd worden. 

Weekoverzicht gisteren 16:27

Alphens.nl weekoverzicht: het nieuws van week 31 samengevat

Wat speelde er afgelopen week in Alphen aan den Rijn? Van een volledig uitgebrande woning en brand in de Ridderbuurt tot aan de redding van een pasgeboren kalfje. Dit en meer lees je in het Alphens.nl weekoverzicht.

Advertorial Evenementen gisteren 14:39

Kom jij 21 augustus naar de Zenichi Lifestyle beurs?

Zondag 21 augustus is de eerste Zenichi Lifestyle beurs, die wordt gehouden in hotel Groenendijk te Hazerswoude-Rijndijk. Je kan hier tussen 10:30 en 17:30 uur terecht voor alles wat te maken heeft met gezondheid voor lichaam en geest.