Josh Walet

Alphen vanuit de lucht: de Molukse wijk bestaat al bijna zestig jaar

Vanuit de lucht ziet alles er net even anders uit. Daarom neemt de Alphense fotograaf Josh Walet ons elke zaterdag mee op reis door Alphen met zijn drone. Zo beleef je Alphen in vogelvlucht. Dit keer de Molukse wijk, gelegen in de Alphense bomenbuurt.

In de periode rond de Tweede Wereldoorlog gaven vele Molukkers zich op als militair in het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL). Toen de onafhankelijkheidsstrijd in Indonesië voorbij was en de KNIL werd opgeheven, bleek er geen ruimte te zijn voor de Molukse militairen. Desondanks bleven zij Nederland trouw. De Molukse militairen konden kiezen tussen zich aansluiten bij Indonesië, of als militair op dienstbevel tijdelijk naar Nederland af te reizen. Daarna zouden zij terugkeren naar een onafhankelijke Molukken.

De KNIL-militairen reisden af naar Nederland. Op 21 maart 1951 zetten de eerste Molukse KNIL-militairen, samen met hun gezinnen, voet aan wal aan de Lloydkade in Rotterdam. In totaal ging het om 12.500 mensen. Zij zouden zes maanden in Nederland blijven. Maar tijdelijk werd definitief. Verspreid over heel Nederland vind je Molukse wijken. In Alphen aan den Rijn vind je de Molukse wijk in de bomenbuurt, nabij winkelcentrum De Baronie. De wijk ontstond toen tachtig Molukse gezinnen, afkomstig uit diverse woonplaatsen in Nederland, zich vestigden in de bomenbuurt.

In 2015 bestond de Molukse wijk vijftig jaar. Om dit jubileum te vieren werden er toen een maand lang evenementen georganiseerd. Stichting Sama Sama organiseerde toen een meerdaags festival, waar Molukkers en andere inwoners uit Alphen aan den Rijn op af kwamen. Koning Máxima bracht vanwege het 50-jarig jubileum ook een bezoek aan de Molukse wijk. Zij nam toen het eerste exemplaar van het herdenkingsboek dat ter gelegenheid van het jubileum was gemaakt, in ontvangst.

Bekijk hier alle delen van de serie ‘Alphen vanuit de lucht’.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Horeca gisteren 17:09

Vier de liefde bij McDonald's Alphen aan den Rijn

Valentijnsdag. De dag van de liefde. Om die dag te vieren organiseert McDonald's op 14 februari diverse leuke acties. Wil jij weten wat je kan verwachten die dag? Lees dan snel verder.

Politie en handhaving gisteren 16:18

Sorteerbedrijf treft mogelijk explosief aan

Op vrijdagochtend 27 januari werd de politie naar een bedrijf, gespecialiseerd in het sorteren van metalen, aan de Tankval in Alphen aan den Rijn gestuurd. Medewerkers van het sorteerbedrijf hadden hier tijdens werkzaamheden mogelijk een explosief aangetroffen.

Werkzaamheden gisteren 15:24

Dit gaat er gebeuren tijdens de onderhoudswerkzaamheden aan Rijndijk-Oost

Op dinsdag 7 februari starten de werkzaamheden voor het onderhoud aan de Rijndijk-Oost. Tijdens de werkzaamheden zal het gedeelte tussen De Hoorn en het Oostvaartpad afgesloten zijn voor alle gemotoriseerd doorgaand verkeer. Maar wat voor werkzaamheden zullen er uitgevoerd worden?

Politie en handhaving gisteren 14:33

Politie gaat meer controleren op sluipverkeer bij de Oudshoornseweg

Dat je met de auto niet meer vanaf het begin van de Oudshoornseweg naar het eind kan wordt door sommige inwoners als vervelend ervaren. Je moet dan namelijk ‘helemaal omrijden’. Sommige weggebruikers kiezen daarom alsnog voor de korte route over de Oudshoornseweg, wat verboden is.

Advertorial Werken gisteren 13:39

Danny groeit bij Duijvelaar, van stagiair naar productmanager

Danny: “In 1995 deed ik mijn afstudeerproject van de Amsterdamse Scheepvaartschool bij Duijvelaar Pompen. Nu nog een baan; de behulpzame dames van de marketingafdeling van Duijvelaar hebben mij destijds geholpen met het schrijven van mijn sollicitatiebrief. Ik werd aangenomen en ik ben nu productmanager bij Duijvelaar. Maar ik ben daar ooit begónnen als servicemonteur.”

Politie en handhaving gisteren 12:46

Auto-inbraak Kerk en Zanen: dashboard van een BMW verwijderd

In de nacht van maandag 30 op dinsdag 31 januari heeft er een auto-inbraak plaatsgevonden in Kerk en Zanen. De daders gingen niet met lege handen naar huis. Zij hebben het dashboard van de BMW meegenomen.