Josh Walet

Alphen vanuit de lucht: de Molukse wijk bestaat al bijna zestig jaar

Vanuit de lucht ziet alles er net even anders uit. Daarom neemt de Alphense fotograaf Josh Walet ons elke zaterdag mee op reis door Alphen met zijn drone. Zo beleef je Alphen in vogelvlucht. Dit keer de Molukse wijk, gelegen in de Alphense bomenbuurt.

In de periode rond de Tweede Wereldoorlog gaven vele Molukkers zich op als militair in het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL). Toen de onafhankelijkheidsstrijd in Indonesië voorbij was en de KNIL werd opgeheven, bleek er geen ruimte te zijn voor de Molukse militairen. Desondanks bleven zij Nederland trouw. De Molukse militairen konden kiezen tussen zich aansluiten bij Indonesië, of als militair op dienstbevel tijdelijk naar Nederland af te reizen. Daarna zouden zij terugkeren naar een onafhankelijke Molukken.

De KNIL-militairen reisden af naar Nederland. Op 21 maart 1951 zetten de eerste Molukse KNIL-militairen, samen met hun gezinnen, voet aan wal aan de Lloydkade in Rotterdam. In totaal ging het om 12.500 mensen. Zij zouden zes maanden in Nederland blijven. Maar tijdelijk werd definitief. Verspreid over heel Nederland vind je Molukse wijken. In Alphen aan den Rijn vind je de Molukse wijk in de bomenbuurt, nabij winkelcentrum De Baronie. De wijk ontstond toen tachtig Molukse gezinnen, afkomstig uit diverse woonplaatsen in Nederland, zich vestigden in de bomenbuurt.

In 2015 bestond de Molukse wijk vijftig jaar. Om dit jubileum te vieren werden er toen een maand lang evenementen georganiseerd. Stichting Sama Sama organiseerde toen een meerdaags festival, waar Molukkers en andere inwoners uit Alphen aan den Rijn op af kwamen. Koning Máxima bracht vanwege het 50-jarig jubileum ook een bezoek aan de Molukse wijk. Zij nam toen het eerste exemplaar van het herdenkingsboek dat ter gelegenheid van het jubileum was gemaakt, in ontvangst.

Bekijk hier alle delen van de serie ‘Alphen vanuit de lucht’.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Blog Politiek gisteren 20:01

MINERVA Gratis parkeren

Sinterklaas is vroeg dit jaar. De winkeliers in het Alphense stadshart krijgen een cadeautje: voortaan mogen bezoekers anderhalf uur gratis parkeren 'achter de slagbomen'. Het venijn zit in het woordje 'gratis'. Want, natuurlijk is het om de dooie dood niet gratis.

Verkeer en vervoer gisteren 17:24

Werkzaamheden aan het spoor in Alphen aan den Rijn in volle gang

Een lang weekend rijden er geen treinen van en naar Alphen aan den Rijn. Er worden namelijk werkzaamheden uitgevoerd aan het spoor. Dit om vanaf 13 december elk kwartier een trein te kunnen laten rijden tussen Alphen aan den Rijn en Utrecht Centraal.

Alphens Restaurantweek 2021 gisteren 16:36

Smullen van een heerlijk viergangen diner bij Lekker eten en drinken

Van donderdag 28 oktober t/m zondag 7 november organiseren wij de najaarseditie van de Alphens Restaurantweek. Elf dagen lang serveren restaurants de lekkerste meergangen menu’s. Bij Lekker eten en drinken leggen ze je in de watten met een viergangen diner.

Winactie Overige gisteren 15:57

Winnen: een volledig verzorgd avondje uit van Ladies Time-Out

Tijdens het volledig verzorgde avondje uit van Ladies Time-Out word je helemaal in de watten gelegd. Wij mogen een ticket weggeven! Wie van je vriendinnen, moeder, tante, buurvrouw of sterke powervrouw gun jij een heerlijk verzorgd avondje uit?

Advertorial Muziek gisteren 14:20

Zelfgeschreven popliedjes uitvoeren met een klassiek ensemble? Jazeker!

De Nieuwe Muziekschool Alphen heeft dit seizoen een bijzonder project: leerlingen van verschillende afdelingen van de NMSA schrijven een eigen liedje. Vervolgens wordt bij elk van deze liedjes een arrangement gemaakt met klassieke instrumenten, zoals viool, cello of harp.