Josh Walet

Alphen vanuit de lucht: de nog altijd actieve korenmolen De Eendracht

Vanuit de lucht ziet alles er net even anders uit. Daarom neemt de Alphense fotograaf Josh Walet ons elke zaterdag mee op reis door Alphen met zijn drone. Zo beleef je Alphen in vogelvlucht. Dit keer korenmolen De Eendracht, waar nog altijd volkorenmeel wordt gemalen.

In 1752 werd korenmolen De Eendracht als pelmolen ‘De Twee Gebroeders’ nieuw gebouwd. Niet in Alphen, maar in Zaandam. Tot 1897, het jaar dat de molen buiten bedrijf werd gesteld, werd daar rijst en gerst gepeld. In november van dat jaar werd de molen verkocht aan de Alphense molenaar Matthijs van Dam. De molen werd afgebroken en langs de Oude Rijn weer opgebouwd als korenmolen De Eendracht.

Omdat de molen van oorsprong een pelmolen was, moest eerst nog het een en ander gebeuren voordat het in werking kon treden als korenmolen. Al vrij snel na de opening in Alphen bleek er veel vraag naar meel was. Daarom werd er een hulpkrachtbron in de molen geplaatst, zodat de molenaar ook aan zijn verplichtingen kon voldoen als het windstil was.

Van 1923 tot 1973 draaien de vooruitstrevende en innovatieve Gijsbert Walraven en zijn zoon Bram met de molen. In tegenstelling tot andere molens bouwden zij silo’s, elevatoren, luiwerken (hijswerken), transportgoten, schroeven en glijgoten zodat al het transport door wind- en motorkracht kon plaatsvinden. Hierdoor zorgden de molenaars ervoor dat sjouwen tot een minimum kon worden beperkt.

In de jaren ’60 werd de molen niet meer gebruikt. De molen raakte dan ook in verval. Tot 1973 gebeurde er niets meer met De Eendracht. Om te voorkomen dat de molen verloren zou gaan, moest er iets gebeuren. Toen kwam De Eendracht in handen van de gemeente en werd het gerestaureerd.

Nu zijn er nog altijd vrijwilligers actief. Er wordt nog steeds volkorenmeel voor de bakkerij van supermarktketen Hoogvliet gemalen en Archeon gebruikt het meel voor het pannenkoekenrestaurant. Maar om de wieken te zien draaien moet je wel een klein beetje geluk hebben. Als op zaterdagochtend het maalproces in gang wordt gezet, kan er ouderwets op de wind gemaald worden, maar wel alleen als er genoeg wind staat.

Bekijk hier alle delen van de serie ‘Alphen vanuit de lucht’.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Romeinen gisteren 14:22

Romein Erik de Wagt Ridder in Orde van de Ster van Italiƫ

Alphenaar Erik de Wagt is benoemd tot Ridder in de Orde van de Ster van Italië in het Italiaans Cultureel Instituut in Amsterdam. De voordracht én de uitreiking is gedaan door de Italiaanse ambassadeur. De Wagt zet zich al jaren in voor publieksgerichte activiteiten als Romeins herbelever in Nederland en in Italië.

Wonen en bouwen gisteren 09:18

Vernieuwing van Europapark: kom naar de inloopavond en bekijk het nieuwe ontwerp

Op 17 april krijgt Europapark in de Alphense wijk Kerk en Zanen een nieuw gezicht met de introductie van verbeterde sport- en speelvoorzieningen. Tijdens een inloopavond krijgt je de kans om het ontwerp voor onder andere de skatebaan, pumptrackbaan en andere speelvoorzieningen te bekijken.

Advertorial Milieu en duurzaamheid 13 apr. 2024 16:59

Ondernemers, doe mee aan onderzoek naar duurzaam ondernemen!

Verschillende partijen, waaronder EDBA, VOA, Greenport Boskoop, mboRijnland, Omgevingsdienst Midden Holland (ODMH) en de Gemeente Alphen aan den Rijn, hebben de handen ineengeslagen voor een gezamenlijk onderzoek onder ondernemers in onze gemeente. Dit onderzoek heeft tot doel de uitdagingen en behoeften van ondernemers op het gebied van duurzaam en circulair ondernemen in kaart te brengen.

Politiek 13 apr. 2024 14:46

Alphense politiek tevreden over nieuw dierenbeleid

De aanvulling op het Alphense dierenbeleid is een voorbeeld voor andere gemeenten. Dat vindt wethouder Gert-Jan Schotanus over de uitwerking van een initiatiefvoorstel over dierenwelzijn van de Alphense gemeenteraad. De Alphense politiek is het hiermee eens en zal de Aanvulling Kader Dierenwelzijn in haar komende gemeenteraadsvergadering goedkeuren.

Politiek 13 apr. 2024 12:04

Regels Jeugdzorg, Wmo en Participatie worden aangepast

Door verschillende oorzaken moeten de Verordening Sociaal Domein en de bijbehorende Nadere Regels worden aangepast. Het gaat daarbij vooral om wijzigingen door wettelijke regels. Ook zijn er aanpassingen nodig omdat de wet Breed Offensief inmiddels is ingegaan.