Josh Walet

Alphen vanuit de lucht: de nog altijd actieve korenmolen De Eendracht

Vanuit de lucht ziet alles er net even anders uit. Daarom neemt de Alphense fotograaf Josh Walet ons elke zaterdag mee op reis door Alphen met zijn drone. Zo beleef je Alphen in vogelvlucht. Dit keer korenmolen De Eendracht, waar nog altijd volkorenmeel wordt gemalen.

In 1752 werd korenmolen De Eendracht als pelmolen ‘De Twee Gebroeders’ nieuw gebouwd. Niet in Alphen, maar in Zaandam. Tot 1897, het jaar dat de molen buiten bedrijf werd gesteld, werd daar rijst en gerst gepeld. In november van dat jaar werd de molen verkocht aan de Alphense molenaar Matthijs van Dam. De molen werd afgebroken en langs de Oude Rijn weer opgebouwd als korenmolen De Eendracht.

Omdat de molen van oorsprong een pelmolen was, moest eerst nog het een en ander gebeuren voordat het in werking kon treden als korenmolen. Al vrij snel na de opening in Alphen bleek er veel vraag naar meel was. Daarom werd er een hulpkrachtbron in de molen geplaatst, zodat de molenaar ook aan zijn verplichtingen kon voldoen als het windstil was.

Van 1923 tot 1973 draaien de vooruitstrevende en innovatieve Gijsbert Walraven en zijn zoon Bram met de molen. In tegenstelling tot andere molens bouwden zij silo’s, elevatoren, luiwerken (hijswerken), transportgoten, schroeven en glijgoten zodat al het transport door wind- en motorkracht kon plaatsvinden. Hierdoor zorgden de molenaars ervoor dat sjouwen tot een minimum kon worden beperkt.

In de jaren ’60 werd de molen niet meer gebruikt. De molen raakte dan ook in verval. Tot 1973 gebeurde er niets meer met De Eendracht. Om te voorkomen dat de molen verloren zou gaan, moest er iets gebeuren. Toen kwam De Eendracht in handen van de gemeente en werd het gerestaureerd.

Nu zijn er nog altijd vrijwilligers actief. Er wordt nog steeds volkorenmeel voor de bakkerij van supermarktketen Hoogvliet gemalen en Archeon gebruikt het meel voor het pannenkoekenrestaurant. Maar om de wieken te zien draaien moet je wel een klein beetje geluk hebben. Als op zaterdagochtend het maalproces in gang wordt gezet, kan er ouderwets op de wind gemaald worden, maar wel alleen als er genoeg wind staat.

Bekijk hier alle delen van de serie ‘Alphen vanuit de lucht’.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Evenementen vandaag 13:27

De 20 van Ron: de voorbereiding van de eerste inschrijver Ron

De eerste inschrijving voor de editie van de 20 van Alphen in 2022 was van Alphenaar Ron Damstra (39). Met de openingsklassieker in het vooruitzicht, is dit een mooi moment om deze actieve hardloper eens te vragen naar zijn voorbereiding en hardloopervaring.

Blog Opinie vandaag 12:39

De kip en het ei

Het zijn roerige tijden. Eerst de coronacrisis, nu weer de wooncrisis. Maar we hebben een nieuwe regering (nou ja, nieuw?) die al de problemen gaat aanpakken. Toch?

Politiek vandaag 10:01

Gemeente betaalt kleine energiebesparende maatregelen

Gemeente Alphen aan den Rijn heeft een subsidie van ruim 7 ton ontvangen voor kleinschalige energiebesparing. Inwoners kunnen vouchers aanvragen voor aanschaf van onder meer tochtstrips, radiatorfolie en ledlampen.