Josh Walet

Alphen vanuit de lucht: de nog altijd actieve korenmolen De Eendracht

Vanuit de lucht ziet alles er net even anders uit. Daarom neemt de Alphense fotograaf Josh Walet ons elke zaterdag mee op reis door Alphen met zijn drone. Zo beleef je Alphen in vogelvlucht. Dit keer korenmolen De Eendracht, waar nog altijd volkorenmeel wordt gemalen.

In 1752 werd korenmolen De Eendracht als pelmolen ‘De Twee Gebroeders’ nieuw gebouwd. Niet in Alphen, maar in Zaandam. Tot 1897, het jaar dat de molen buiten bedrijf werd gesteld, werd daar rijst en gerst gepeld. In november van dat jaar werd de molen verkocht aan de Alphense molenaar Matthijs van Dam. De molen werd afgebroken en langs de Oude Rijn weer opgebouwd als korenmolen De Eendracht.

Omdat de molen van oorsprong een pelmolen was, moest eerst nog het een en ander gebeuren voordat het in werking kon treden als korenmolen. Al vrij snel na de opening in Alphen bleek er veel vraag naar meel was. Daarom werd er een hulpkrachtbron in de molen geplaatst, zodat de molenaar ook aan zijn verplichtingen kon voldoen als het windstil was.

Van 1923 tot 1973 draaien de vooruitstrevende en innovatieve Gijsbert Walraven en zijn zoon Bram met de molen. In tegenstelling tot andere molens bouwden zij silo’s, elevatoren, luiwerken (hijswerken), transportgoten, schroeven en glijgoten zodat al het transport door wind- en motorkracht kon plaatsvinden. Hierdoor zorgden de molenaars ervoor dat sjouwen tot een minimum kon worden beperkt.

In de jaren ’60 werd de molen niet meer gebruikt. De molen raakte dan ook in verval. Tot 1973 gebeurde er niets meer met De Eendracht. Om te voorkomen dat de molen verloren zou gaan, moest er iets gebeuren. Toen kwam De Eendracht in handen van de gemeente en werd het gerestaureerd.

Nu zijn er nog altijd vrijwilligers actief. Er wordt nog steeds volkorenmeel voor de bakkerij van supermarktketen Hoogvliet gemalen en Archeon gebruikt het meel voor het pannenkoekenrestaurant. Maar om de wieken te zien draaien moet je wel een klein beetje geluk hebben. Als op zaterdagochtend het maalproces in gang wordt gezet, kan er ouderwets op de wind gemaald worden, maar wel alleen als er genoeg wind staat.

Bekijk hier alle delen van de serie ‘Alphen vanuit de lucht’.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Overige vandaag 17:57

Erfgoedfonds verleent subsidie voor herstel Gebouw Nabij

Onlangs is voor het Gebouw Nabij aan het Lauraplein 2 door de gemeente Alphen aan den Rijn een subsidie toegekend uit de pot van het Erfgoedfonds. De stad en de omgeving heeft er belang bij het aanzien van het gebouw in oude glorie te herstellen en te behouden voor het nageslacht, zo luidde het argument. 

Advertorial Overige vandaag 16:35

Vrijwilligersmarkt op 26 oktober in het gemeentehuis

Op dinsdagavond 26 oktober organiseert Tom in de buurt samen met het nieuwe Vrijwilligerspunt een Vrijwilligersmarkt in het gemeentehuis Alphen aan den Rijn. Organisaties brengen hier hun vrijwilligersvacatures onder de aandacht. Inwoners worden uitgenodigd om mogelijkheden te verkennen en vrijwilliger te worden. Komen dus! 

Dronefotografie vandaag 15:18

Alphen vanuit de lucht: een oase van groen in het Prinses IreneBos

Vanuit de lucht ziet alles er net even anders uit. Daarom neemt de Alphense fotograaf Josh Walet ons elke zaterdag mee op reis door Alphen met zijn drone. Zo beleef je Alphen in vogelvlucht. Dit keer het Prinses IreneBos, een natuurgebied van maar liefst 24 hectare groot.

Alphens Restaurantweek 2021 vandaag 12:53

De beste Argentijnse gerechten eet je bij El Caballo

Van donderdag 28 oktober t/m zondag 7 november organiseren wij de najaarseditie van de Alphens Restaurantweek. Elf dagen lang serveren restaurants de lekkerste meergangen menu’s. Bij El Caballo geniet je van de lekkerste authentieke Argentijnse gerechten.

Politiek vandaag 11:46

Voortaan ook kiezen voor ja/ja sticker

De brievenbussen kunnen, als het aan de Alphense gemeenteraad ligt, voortaan worden voorzien van een ja/ja sticker. Daarmee geeft de bewoner aan graag al het drukwerk te ontvangen.