Josh Walet

Alphen vanuit de lucht: de nog altijd actieve korenmolen De Eendracht

Vanuit de lucht ziet alles er net even anders uit. Daarom neemt de Alphense fotograaf Josh Walet ons elke zaterdag mee op reis door Alphen met zijn drone. Zo beleef je Alphen in vogelvlucht. Dit keer korenmolen De Eendracht, waar nog altijd volkorenmeel wordt gemalen.

In 1752 werd korenmolen De Eendracht als pelmolen ‘De Twee Gebroeders’ nieuw gebouwd. Niet in Alphen, maar in Zaandam. Tot 1897, het jaar dat de molen buiten bedrijf werd gesteld, werd daar rijst en gerst gepeld. In november van dat jaar werd de molen verkocht aan de Alphense molenaar Matthijs van Dam. De molen werd afgebroken en langs de Oude Rijn weer opgebouwd als korenmolen De Eendracht.

Omdat de molen van oorsprong een pelmolen was, moest eerst nog het een en ander gebeuren voordat het in werking kon treden als korenmolen. Al vrij snel na de opening in Alphen bleek er veel vraag naar meel was. Daarom werd er een hulpkrachtbron in de molen geplaatst, zodat de molenaar ook aan zijn verplichtingen kon voldoen als het windstil was.

Van 1923 tot 1973 draaien de vooruitstrevende en innovatieve Gijsbert Walraven en zijn zoon Bram met de molen. In tegenstelling tot andere molens bouwden zij silo’s, elevatoren, luiwerken (hijswerken), transportgoten, schroeven en glijgoten zodat al het transport door wind- en motorkracht kon plaatsvinden. Hierdoor zorgden de molenaars ervoor dat sjouwen tot een minimum kon worden beperkt.

In de jaren ’60 werd de molen niet meer gebruikt. De molen raakte dan ook in verval. Tot 1973 gebeurde er niets meer met De Eendracht. Om te voorkomen dat de molen verloren zou gaan, moest er iets gebeuren. Toen kwam De Eendracht in handen van de gemeente en werd het gerestaureerd.

Nu zijn er nog altijd vrijwilligers actief. Er wordt nog steeds volkorenmeel voor de bakkerij van supermarktketen Hoogvliet gemalen en Archeon gebruikt het meel voor het pannenkoekenrestaurant. Maar om de wieken te zien draaien moet je wel een klein beetje geluk hebben. Als op zaterdagochtend het maalproces in gang wordt gezet, kan er ouderwets op de wind gemaald worden, maar wel alleen als er genoeg wind staat.

Bekijk hier alle delen van de serie ‘Alphen vanuit de lucht’.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Horeca gisteren 17:09

Vier de liefde bij McDonald's Alphen aan den Rijn

Valentijnsdag. De dag van de liefde. Om die dag te vieren organiseert McDonald's op 14 februari diverse leuke acties. Wil jij weten wat je kan verwachten die dag? Lees dan snel verder.

Politie en handhaving gisteren 16:18

Sorteerbedrijf treft mogelijk explosief aan

Op vrijdagochtend 27 januari werd de politie naar een bedrijf, gespecialiseerd in het sorteren van metalen, aan de Tankval in Alphen aan den Rijn gestuurd. Medewerkers van het sorteerbedrijf hadden hier tijdens werkzaamheden mogelijk een explosief aangetroffen.

Werkzaamheden gisteren 15:24

Dit gaat er gebeuren tijdens de onderhoudswerkzaamheden aan Rijndijk-Oost

Op dinsdag 7 februari starten de werkzaamheden voor het onderhoud aan de Rijndijk-Oost. Tijdens de werkzaamheden zal het gedeelte tussen De Hoorn en het Oostvaartpad afgesloten zijn voor alle gemotoriseerd doorgaand verkeer. Maar wat voor werkzaamheden zullen er uitgevoerd worden?

Politie en handhaving gisteren 14:33

Politie gaat meer controleren op sluipverkeer bij de Oudshoornseweg

Dat je met de auto niet meer vanaf het begin van de Oudshoornseweg naar het eind kan wordt door sommige inwoners als vervelend ervaren. Je moet dan namelijk ‘helemaal omrijden’. Sommige weggebruikers kiezen daarom alsnog voor de korte route over de Oudshoornseweg, wat verboden is.

Advertorial Werken gisteren 13:39

Danny groeit bij Duijvelaar, van stagiair naar productmanager

Danny: “In 1995 deed ik mijn afstudeerproject van de Amsterdamse Scheepvaartschool bij Duijvelaar Pompen. Nu nog een baan; de behulpzame dames van de marketingafdeling van Duijvelaar hebben mij destijds geholpen met het schrijven van mijn sollicitatiebrief. Ik werd aangenomen en ik ben nu productmanager bij Duijvelaar. Maar ik ben daar ooit begónnen als servicemonteur.”

Politie en handhaving gisteren 12:46

Auto-inbraak Kerk en Zanen: dashboard van een BMW verwijderd

In de nacht van maandag 30 op dinsdag 31 januari heeft er een auto-inbraak plaatsgevonden in Kerk en Zanen. De daders gingen niet met lege handen naar huis. Zij hebben het dashboard van de BMW meegenomen.