Josh Walet

Alphen vanuit de lucht: de schilderachtige Kromme Aar

Vanuit de lucht ziet alles er net even anders uit. Daarom neemt de Alphense fotograaf Josh Walet ons elke zaterdag mee op reis door Alphen met zijn drone. Zo beleef je Alphen in vogelvlucht. Duik dit keer mee in de geschiedenis van de Kromme Aar.

De Kromme Aar is een veenriviertje. Het stroomt door de Coupépolder, wat ten noorden van Alphen ligt. De oorsprong van de rivier gaat terug tot ongeveer het jaar 1000 na Christus. Het gebied bestond in die tijd uit veen op een onderlaag van klei en zand. Het was dus moerassig. Daar kwam in de jaren zestig pas verandering in. Omdat er zand nodig was voor de nieuwbouwwijken die in Alphen werden gebouwd, werd de Zegerplas gegraven.

Langs de Kromme Aar zijn verschillende landschapstypen te herkennen, maar bovenal is het een gebied waar veel vogels komen. Als het de tijd van het jaar is, broeden er ongeveer vijftig verschillende soorten vogels bij de rivier. Jarenlang was er ook een ooievaarsdorp te vinden, waar ooievaars bijeen werden gebracht om het ooievaarsbestand te vergroten en in stand te houden. Deze werd in 2006 echter gesloten.

Het gedeelte van de Kromme Aar tussen de Oude Rijn en de Zegerplas is een aantal jaar terug breder gemaakt. Hierdoor is de rivier toegankelijk voor recreatievaart. Als alle werkzaamheden straks zijn afgerond, kunnen sloepen in ieder geval vanaf de Oude Rijn doorvaren tot aan de Bloemhofstraat. De wens om de vaarverbinding door te trekken naar de Zegerplas is al vaker uitgesproken, maar de gemeente heeft nog geen besluit genomen of deze er komt.

Bekijk hier alle delen van de serie ‘Alphen vanuit de lucht’.

kromme aar2_josh.jpeg


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Horeca vandaag 14:50

Vier samen Koningsdag bij Lodge Alphen

Koningsdag komt eraan en dat betekent: tijd voor een feestje, ook nu. Vier samen met vrienden en/of familie jouw Koningsdag op het kleedjesterras bij Lodge Alphen!

Evenementen vandaag 14:00

Party alert: het eerste deel van de line up voor Vrij & Blij 2021 is bekend

Het moment waarop iedereen het afgelopen jaar heeft gewacht, is daar. We mogen weer feesten! Vrij & Blij 2021 belooft in juli twee dagen feest, en bij een goed feest horen grote artiesten. De organisatie is trots dat ze het eerste deel van de line up bekend kunnen maken, deel twee volgt zeer binnenkort.

Advertorial Overige vandaag 09:53

Misofonie groepstraining voor jongeren bij de Praktijk4Kids

Heeft jouw zoon/dochter last van misofonie? Het dagelijks leven kan er zo erg onder lijden, dat er behandeling nodig is. Bij de Praktijk4Kids wordt deze behandeling aangeboden door orthopedagoog Kayleigh Hillebrand.