Josh Walet

Alphen vanuit de lucht: de Sint-Bonifaciuskerk in het Alphense centrum

Vanuit de lucht ziet alles er net even anders uit. Daarom neemt de Alphense fotograaf Josh Walet ons elke zaterdag mee op reis door Alphen met zijn drone. Zo beleef je Alphen in vogelvlucht. Dit keer de Sint-Bonifaciuskerk, gelegen in het centrum van Alphen.

Langs de Paradijslaan bevindt zich al jarenlang de Sint-Bonifaciuskerk. Sinds de dertiende eeuw bestond er al een Sint-Bonifaciusparochie in Alphen. Het kerkgebouw dat er nu staat werd in 1886 in gebruik genomen. Toen de kerk voor het eerst de deuren opende, zagen katholieken het als een (bijna hemels) juweel. Voor hen was het een bevestiging van een eeuw katholieke emancipatie.

Op de dag zelf heerste dan ook een feestelijk gevoel. Een erewacht van maar liefst 36 ruiters, guirlandes, vlaggen, bloemen en muziek zorgden voor een feestelijk moment. Niet veel later kwam daar echter een einde aan door ordeverstoring. Zo werden de vlaggen weggerukt en moesten ruiters het met hun leven bekopen. De burgemeester moest de aanwezige bisschop Bottemanne zelfs een bewakingsescorte meegeven van vier veldwachters.

Passend bij die tijd is het kerkgebouw gebouwd in de neoclassicistische stijl, naar ontwerp van Evert Margry. Hij bouwde in deze regio ongeveer dertig kerken. Kenmerkend voor Margry was het consequent gebruik maken van baksteen en natuursteen en de toepassing van het ‘zaagtandmotief’, wat te zien is in de lijsten onder de ramen. Ook het houten tongewelf, waarop geschilderde luchtroosters zichtbaar zijn, is kenmerkend voor de kerkgebouwen van Margry.

Bekijk hier alle delen van de serie ‘Alphen vanuit de lucht’.

bonifaciuskerk centrum drone2_Josh.jpg


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Evenementen vandaag 15:43

Wet 'n Wild Beachfestival weer een groot succes

Afgelopen weekend vond de zesde editie van het Wet 'n Wild Beachfestival plaats. Met grote namen zoals Benny Rodrigues en Jonna Fraser was het house en urban festival weer een groot succes.

Kinderen vandaag 11:06

49e editie Huttenbouw van start gegaan

Maandagochtend 8 augustus is de 49e editie van de Huttenbouw van start gegaan. Op de nieuwe locatie aan de Olympiaweg 2a, op de parkeerplaats tegenover Stichting MAX zal de komende week volop gebouwd en getimmerd worden. 

Weekoverzicht gisteren 16:27

Alphens.nl weekoverzicht: het nieuws van week 31 samengevat

Wat speelde er afgelopen week in Alphen aan den Rijn? Van een volledig uitgebrande woning en brand in de Ridderbuurt tot aan de redding van een pasgeboren kalfje. Dit en meer lees je in het Alphens.nl weekoverzicht.