Josh Walet

Alphen vanuit de lucht: de Sint-Bonifaciuskerk in het Alphense centrum

Vanuit de lucht ziet alles er net even anders uit. Daarom neemt de Alphense fotograaf Josh Walet ons elke zaterdag mee op reis door Alphen met zijn drone. Zo beleef je Alphen in vogelvlucht. Dit keer de Sint-Bonifaciuskerk, gelegen in het centrum van Alphen.

Langs de Paradijslaan bevindt zich al jarenlang de Sint-Bonifaciuskerk. Sinds de dertiende eeuw bestond er al een Sint-Bonifaciusparochie in Alphen. Het kerkgebouw dat er nu staat werd in 1886 in gebruik genomen. Toen de kerk voor het eerst de deuren opende, zagen katholieken het als een (bijna hemels) juweel. Voor hen was het een bevestiging van een eeuw katholieke emancipatie.

Op de dag zelf heerste dan ook een feestelijk gevoel. Een erewacht van maar liefst 36 ruiters, guirlandes, vlaggen, bloemen en muziek zorgden voor een feestelijk moment. Niet veel later kwam daar echter een einde aan door ordeverstoring. Zo werden de vlaggen weggerukt en moesten ruiters het met hun leven bekopen. De burgemeester moest de aanwezige bisschop Bottemanne zelfs een bewakingsescorte meegeven van vier veldwachters.

Passend bij die tijd is het kerkgebouw gebouwd in de neoclassicistische stijl, naar ontwerp van Evert Margry. Hij bouwde in deze regio ongeveer dertig kerken. Kenmerkend voor Margry was het consequent gebruik maken van baksteen en natuursteen en de toepassing van het ‘zaagtandmotief’, wat te zien is in de lijsten onder de ramen. Ook het houten tongewelf, waarop geschilderde luchtroosters zichtbaar zijn, is kenmerkend voor de kerkgebouwen van Margry.

Bekijk hier alle delen van de serie ‘Alphen vanuit de lucht’.

bonifaciuskerk centrum drone2_Josh.jpg


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Blog Politiek gisteren 20:01

MINERVA Gratis parkeren

Sinterklaas is vroeg dit jaar. De winkeliers in het Alphense stadshart krijgen een cadeautje: voortaan mogen bezoekers anderhalf uur gratis parkeren 'achter de slagbomen'. Het venijn zit in het woordje 'gratis'. Want, natuurlijk is het om de dooie dood niet gratis.

Verkeer en vervoer gisteren 17:24

Werkzaamheden aan het spoor in Alphen aan den Rijn in volle gang

Een lang weekend rijden er geen treinen van en naar Alphen aan den Rijn. Er worden namelijk werkzaamheden uitgevoerd aan het spoor. Dit om vanaf 13 december elk kwartier een trein te kunnen laten rijden tussen Alphen aan den Rijn en Utrecht Centraal.

Alphens Restaurantweek 2021 gisteren 16:36

Smullen van een heerlijk viergangen diner bij Lekker eten en drinken

Van donderdag 28 oktober t/m zondag 7 november organiseren wij de najaarseditie van de Alphens Restaurantweek. Elf dagen lang serveren restaurants de lekkerste meergangen menu’s. Bij Lekker eten en drinken leggen ze je in de watten met een viergangen diner.

Winactie Overige gisteren 15:57

Winnen: een volledig verzorgd avondje uit van Ladies Time-Out

Tijdens het volledig verzorgde avondje uit van Ladies Time-Out word je helemaal in de watten gelegd. Wij mogen een ticket weggeven! Wie van je vriendinnen, moeder, tante, buurvrouw of sterke powervrouw gun jij een heerlijk verzorgd avondje uit?

Advertorial Muziek gisteren 14:20

Zelfgeschreven popliedjes uitvoeren met een klassiek ensemble? Jazeker!

De Nieuwe Muziekschool Alphen heeft dit seizoen een bijzonder project: leerlingen van verschillende afdelingen van de NMSA schrijven een eigen liedje. Vervolgens wordt bij elk van deze liedjes een arrangement gemaakt met klassieke instrumenten, zoals viool, cello of harp.