Josh Walet

Alphen vanuit de lucht: de Sint-Bonifaciuskerk in het Alphense centrum

Vanuit de lucht ziet alles er net even anders uit. Daarom neemt de Alphense fotograaf Josh Walet ons elke zaterdag mee op reis door Alphen met zijn drone. Zo beleef je Alphen in vogelvlucht. Dit keer de Sint-Bonifaciuskerk, gelegen in het centrum van Alphen.

Langs de Paradijslaan bevindt zich al jarenlang de Sint-Bonifaciuskerk. Sinds de dertiende eeuw bestond er al een Sint-Bonifaciusparochie in Alphen. Het kerkgebouw dat er nu staat werd in 1886 in gebruik genomen. Toen de kerk voor het eerst de deuren opende, zagen katholieken het als een (bijna hemels) juweel. Voor hen was het een bevestiging van een eeuw katholieke emancipatie.

Op de dag zelf heerste dan ook een feestelijk gevoel. Een erewacht van maar liefst 36 ruiters, guirlandes, vlaggen, bloemen en muziek zorgden voor een feestelijk moment. Niet veel later kwam daar echter een einde aan door ordeverstoring. Zo werden de vlaggen weggerukt en moesten ruiters het met hun leven bekopen. De burgemeester moest de aanwezige bisschop Bottemanne zelfs een bewakingsescorte meegeven van vier veldwachters.

Passend bij die tijd is het kerkgebouw gebouwd in de neoclassicistische stijl, naar ontwerp van Evert Margry. Hij bouwde in deze regio ongeveer dertig kerken. Kenmerkend voor Margry was het consequent gebruik maken van baksteen en natuursteen en de toepassing van het ‘zaagtandmotief’, wat te zien is in de lijsten onder de ramen. Ook het houten tongewelf, waarop geschilderde luchtroosters zichtbaar zijn, is kenmerkend voor de kerkgebouwen van Margry.

Bekijk hier alle delen van de serie ‘Alphen vanuit de lucht’.

bonifaciuskerk centrum drone2_Josh.jpg


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Horeca gisteren 17:09

Vier de liefde bij McDonald's Alphen aan den Rijn

Valentijnsdag. De dag van de liefde. Om die dag te vieren organiseert McDonald's op 14 februari diverse leuke acties. Wil jij weten wat je kan verwachten die dag? Lees dan snel verder.

Politie en handhaving gisteren 16:18

Sorteerbedrijf treft mogelijk explosief aan

Op vrijdagochtend 27 januari werd de politie naar een bedrijf, gespecialiseerd in het sorteren van metalen, aan de Tankval in Alphen aan den Rijn gestuurd. Medewerkers van het sorteerbedrijf hadden hier tijdens werkzaamheden mogelijk een explosief aangetroffen.

Werkzaamheden gisteren 15:24

Dit gaat er gebeuren tijdens de onderhoudswerkzaamheden aan Rijndijk-Oost

Op dinsdag 7 februari starten de werkzaamheden voor het onderhoud aan de Rijndijk-Oost. Tijdens de werkzaamheden zal het gedeelte tussen De Hoorn en het Oostvaartpad afgesloten zijn voor alle gemotoriseerd doorgaand verkeer. Maar wat voor werkzaamheden zullen er uitgevoerd worden?

Politie en handhaving gisteren 14:33

Politie gaat meer controleren op sluipverkeer bij de Oudshoornseweg

Dat je met de auto niet meer vanaf het begin van de Oudshoornseweg naar het eind kan wordt door sommige inwoners als vervelend ervaren. Je moet dan namelijk ‘helemaal omrijden’. Sommige weggebruikers kiezen daarom alsnog voor de korte route over de Oudshoornseweg, wat verboden is.

Advertorial Werken gisteren 13:39

Danny groeit bij Duijvelaar, van stagiair naar productmanager

Danny: “In 1995 deed ik mijn afstudeerproject van de Amsterdamse Scheepvaartschool bij Duijvelaar Pompen. Nu nog een baan; de behulpzame dames van de marketingafdeling van Duijvelaar hebben mij destijds geholpen met het schrijven van mijn sollicitatiebrief. Ik werd aangenomen en ik ben nu productmanager bij Duijvelaar. Maar ik ben daar ooit begónnen als servicemonteur.”

Politie en handhaving gisteren 12:46

Auto-inbraak Kerk en Zanen: dashboard van een BMW verwijderd

In de nacht van maandag 30 op dinsdag 31 januari heeft er een auto-inbraak plaatsgevonden in Kerk en Zanen. De daders gingen niet met lege handen naar huis. Zij hebben het dashboard van de BMW meegenomen.