Josh Walet

Alphen vanuit de lucht: de symmetrie van het Burgemeester Visserpark

Vanuit de lucht ziet alles er net even anders uit. Daarom neemt de Alphense fotograaf Josh Walet ons elke zaterdag mee op reis door Alphen met zijn drone. Zo beleef je Alphen in vogelvlucht. Geniet dit keer van het Burgemeester Visserpark. 

Elke Alphenaar kent wel het Oude Raadhuis met het aangrenzende Burgemeester Visserpark. Met de twee straten die parallel aan elkaar lopen, is het Burgemeester Visserpark van bovenaf een lust voor het oog. Een kalm, symmetrisch beeld. Een wereld van verschil met de dag waarop de Tweede Wereldoorlog uitbrak en Alphen zo'n 15.000 gezinnen telde. Toen stond het Burgemeester Visserpark namelijk vol met een kleine 10.000 mensen die vanuit de Betuwe naar het Burgemeester Visserpark waren gevlucht. 

De naam heeft het park te danken aan, zoals de naam al weggeeft, burgemeester Visser. Voluit heette hij Carl Wilhelm Christiaan Theodoor Visser. In 1901 werd Visser burgemeester van de gemeente Alphen aan den Rijn. Toen Alphen op 1 januari 1918 samengevoegd werd met de gemeenten Aarlanderveen en Oudshoorn, was Visser tot zijn pensioen in 1923 ook burgemeester van de nieuwe gemeente Alphen aan den Rijn. Visser overleed in 1934 op 84-jarige leeftijd in Den Haag. Zijn stoffelijk overschot werd begraven in Alphen aan den Rijn. 

Bekijk hier alle delen van de serie ‘Alphen vanuit de lucht’.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Blog Opinie vandaag 20:00

MINERVA Kunst en cultuur (2)

Een tijdje geleden tikte ik een stukje tekst met een paar ongenoegens over de nieuwe kunst en cultuurvisie. Niet de versie uit 2019 trouwens. Die rammelde zo dat de oude wethouder van cultuur zijn huiswerk over moest doen. De herkansing is voor de nieuwe wethouder van cultuur.

Coronavirus in Alphen vandaag 19:41

Bijna terug naar normaal: dit verandert er op 26 juni

Vanaf zaterdag 26 juni kan bijna alles weer op anderhalve meter. Er geldt dan geen maximum aantal meer voor bezoek en groepsvorming, de mondkapjesplicht vervalt deels en op kantoor werken mag weer gedeeltelijk.

Wonen en bouwen vandaag 18:20

Rode Dorp voor even door het leven als Oranje Dorp

Op dit moment zijn bouwvakkers bezig om het Rode Dorp flink onder handen te nemen. De fundering van nagenoeg alle nieuwe woningen staat. Om de buurt toch nog wat gezelligheid mee te geven, hebben bewoners de bouwhekken in de straat voorzien van oranje-versiering. 

Maatschappelijk vandaag 16:04

Campagne om zwerfaval tegen te gaan in recreatiegebieden in Alphen

De zomerperiode betekent meer recreanten in Alphen. Wie bijvoorbeeld een rondje Zegerplas loopt, ziet vaak de resten nog liggen, zoals lege blikjes en verpakkingen. En dat is een doorn in het oog. Deze week is Schone Buurt Coaches gestart met een campagne om zwerfafval in recreatiegebieden in Alphen tegen te gaan.

Gemeente vandaag 15:19

Bewaakte fietsenstallingen in het centrum weer langer open

De bewaakte fietsenstallingen in het centrum van Alphen zijn weer langer open. Vanwege de pandemie waren er aangepaste openingstijden. Nu alles langzaam weer bij het oude komt, kunnen mensen ook weer hun tweewieler langer kwijt in de fietsenstallingen aan het Fossapad en de Aarkade.