Josh Walet

Alphen vanuit de lucht: de Treinweg was voorheen een spoor

Vanuit de lucht ziet alles er net even anders uit. Daarom neemt de Alphense fotograaf Josh Walet ons elke zaterdag mee op reis door Alphen met zijn drone. Zo beleef je Alphen in vogelvlucht. Deze week de Treinweg, waar voorheen de spoorlijn Uithoorn-Alphen aan den Rijn lag.

Tegenwoordig is het een geasfalteerde weg, maar een eeuw geleden lag er op die plek een spoor. Het was de spoorlijn Uithoorn-Alphen aan den Rijn, wat onderdeel uitmaakte van de Haarlemmermeerspoorlijnen. De route ging vanuit Amstelhoek naar De Hoef en vervolgens langs Nieuwveen, Zevenhoven, Nieuwkoop, Aarlanderveen en kwam uit bij de Oude Rijn.

De gehele spoorlijn werd op 1 augustus 1915 voor het eerst in gebruik genomen. Er was ook een zijlijn van Nieuwveen naar Ter Aar, die op 2 januari 1918 werd geopend. De aanleg van de spoorlijn zorgde voor veel werkgelegenheid. Veel plaatsen werden door de aanleg van de spoorlijn verlost uit hun isolement. Op de spoorlijn hebben alleen stoomtreinen gereden. Het lijntje was ook bekend onder de naam 'Bonenlijntje', omdat er bonen werden aangevoerd.

Een lang bestaan kende de spoorlijn echter niet. Op 1 januari 1936 werd de spoorlijn alweer opgedoekt. Vanaf het begin waren de spoorlijnen namelijk al niet rendabel en de vele bezuinigingen mochten niet baten. Hoewel de spoorlijn niet meer bestaat, zijn diverse gebouwen van de spoorlijn nog wel bewaard gebleven en is een deel van de baanlichamen nog terug te vinden in het landschap. De Treinweg is een geasfalteerde weg geworden. Als automobilist rijd je daar als het ware op de oude spoorbaan.

Bekijk hier alle delen van de serie ‘Alphen vanuit de lucht’.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Calamiteiten vandaag 09:22

4-jarig meisje aangereden door scooter en gewond achtergelaten

In de Julianastraat in Alphen aan den Rijn heeft afgelopen weekend een verkeersongeval plaats gevonden. Een scooterrijder reed een 4-jarig meisje aan. De bestuurder van de scooter is na het ongeval niet gestopt maar doorgereden. Het meisje is voor haar lestel naar het ziekenhuis vervoerd.

Eten en drinken gisteren 16:52

Ray’s Barbecue Place deelt recept voor Beef Rib Fingers

De ribs van varkensvlees kennen we allemaal, maar de Beef Rib Fingers zijn nog redelijk onbekend. Zonde want deze ribs zijn niet alleen heerlijk maar ook in relatief korte tijd te bereiden. Daarom heeft Ray van Ray’s Barbecue Place besloten zijn heerlijke recept voor Beef Rib Fingers te delen.

Evenementen gisteren 15:18

Programma VakantieSpel 2022 is bekend!

Het is nu toch echt bijna zover. Het VakantieSpel 2022 gaat maandag 15 augustus van start. De organisatie kijkt ernaar uit om alle deelnemers en vrijwilligers weer te kunnen ontvangen. Het programma voor Het VakantieSpel 2022 is inmiddels ook bekend.

Advertorial Kunst en Cultuur gisteren 12:34

Nieuwe seizoen Royal Opera House bij Parkvilla

Parkvilla brengt live opera en ballet op het grote doek vanuit het wereldberoemde Royal Opera House in Covent Garden, Londen. Voorstellingen die worden ervaren of je er zelf bij bent. Dit seizoen met klassiekers als The Nutcracker, Aida en Madama Butterfly, maar ook twee premières: Mayerling en The Royal Ballet: A Diamond Celebration.