Josh Walet

Alphen vanuit de lucht: de Treinweg was voorheen een spoor

Vanuit de lucht ziet alles er net even anders uit. Daarom neemt de Alphense fotograaf Josh Walet ons elke zaterdag mee op reis door Alphen met zijn drone. Zo beleef je Alphen in vogelvlucht. Deze week de Treinweg, waar voorheen de spoorlijn Uithoorn-Alphen aan den Rijn lag.

Tegenwoordig is het een geasfalteerde weg, maar een eeuw geleden lag er op die plek een spoor. Het was de spoorlijn Uithoorn-Alphen aan den Rijn, wat onderdeel uitmaakte van de Haarlemmermeerspoorlijnen. De route ging vanuit Amstelhoek naar De Hoef en vervolgens langs Nieuwveen, Zevenhoven, Nieuwkoop, Aarlanderveen en kwam uit bij de Oude Rijn.

De gehele spoorlijn werd op 1 augustus 1915 voor het eerst in gebruik genomen. Er was ook een zijlijn van Nieuwveen naar Ter Aar, die op 2 januari 1918 werd geopend. De aanleg van de spoorlijn zorgde voor veel werkgelegenheid. Veel plaatsen werden door de aanleg van de spoorlijn verlost uit hun isolement. Op de spoorlijn hebben alleen stoomtreinen gereden. Het lijntje was ook bekend onder de naam 'Bonenlijntje', omdat er bonen werden aangevoerd.

Een lang bestaan kende de spoorlijn echter niet. Op 1 januari 1936 werd de spoorlijn alweer opgedoekt. Vanaf het begin waren de spoorlijnen namelijk al niet rendabel en de vele bezuinigingen mochten niet baten. Hoewel de spoorlijn niet meer bestaat, zijn diverse gebouwen van de spoorlijn nog wel bewaard gebleven en is een deel van de baanlichamen nog terug te vinden in het landschap. De Treinweg is een geasfalteerde weg geworden. Als automobilist rijd je daar als het ware op de oude spoorbaan.

Bekijk hier alle delen van de serie ‘Alphen vanuit de lucht’.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Politiek vandaag 16:49

Plan voor bescherming van cultuurhistorie valt goed

De plannen van wethouder Erik van Zuylen voor beleid rond cultuurhistorie vallen goed bij de Alphense politiek. De beheersverordening en het bestemmingsplan cultuur gaan beide als hamerstuk naar de gemeenteraad die dit beleid zal goedkeuren. Bij de plannen gaat het vooral om bescherming van historisch erfgoed.

Advertorial Kinderen vandaag 15:33

Theater Castellum geeft Mad Science V.I.Pakketje weg

Op zondag 6 februari gaat het er knallend aan toe in Castellum met de voorstelling Mad Science (5+). Het theater mag twee V.I.Pakketjes vol met proefjes en experimenten weggeven. 

Wonen en bouwen vandaag 12:10

Nieuwbouw Scala College officieel begonnen: eerste paal is de grond in

De eerste paal voor de nieuwbouw van het Scala College aan de Henry Dunantweg is de grond in. De realisatie van de nieuwbouw voor het Scala College is daarmee gestart. De bouw is in handen van Du Prie bouw & ontwikkeling. De oplevering wordt verwacht in juni 2023.