Josh Walet

Alphen vanuit de lucht: de voormalig Joodse begraafplaats

Vanuit de lucht ziet alles er net even anders uit. Daarom neemt de Alphense fotograaf Josh Walet ons elke zaterdag mee op reis door Alphen met zijn drone. Zo beleef je Alphen in vogelvlucht. Dit keer de voormalig Joodse begraafplaats, wat nu een plek is voor rust en bezinning.

De eerste joden vestigden zich in de tweede helft van de achttiende eeuw in Alphen aan den Rijn. De eerste begraafplaats dateert ook uit die tijd. De begraafplaats was er eerder dan een eigen synagoge. Na wat gesteggel over betalingen, werd de Joodse begraafplaats in 1802 aan de Aarkade aangelegd.

Omdat een Joodse begraafplaats vanwege religieuze redenen om geen enkele reden geschonden of geruimd mag worden, dreigde de begraafplaats begin twintigste eeuw ‘overbevolkt’ te raken. Toen werd besloten om meer ruimte te creëren, wat gedaan werd door meerdere bomen te kappen en te verkopen.

De begraafplaats raakte in verval na de deportatie van Joodse Alphenaren. Na een besluit van de gemeente werd de begraafplaats in 1963 geruimd. De stoffelijke resten werden toen overgebracht naar de Joodse begraafplaats in Katwijk.

Het plan was dat de Joodse begraafplaats een nieuwe bestemming kreeg. Er zouden huizen op gebouwd worden. Mede door actief verzet van bewoners aan de Aarkade, werd de begraafplaats niet meegenomen in ontwikkelingsplannen voor bebouwing. In 2010 is besloten om de Joodse begraafplaats in te richten als een plek voor rust en bezinning.

Bekijk hier alle delen van de serie ‘Alphen vanuit de lucht’.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Horeca gisteren 17:09

Vier de liefde bij McDonald's Alphen aan den Rijn

Valentijnsdag. De dag van de liefde. Om die dag te vieren organiseert McDonald's op 14 februari diverse leuke acties. Wil jij weten wat je kan verwachten die dag? Lees dan snel verder.

Politie en handhaving gisteren 16:18

Sorteerbedrijf treft mogelijk explosief aan

Op vrijdagochtend 27 januari werd de politie naar een bedrijf, gespecialiseerd in het sorteren van metalen, aan de Tankval in Alphen aan den Rijn gestuurd. Medewerkers van het sorteerbedrijf hadden hier tijdens werkzaamheden mogelijk een explosief aangetroffen.

Werkzaamheden gisteren 15:24

Dit gaat er gebeuren tijdens de onderhoudswerkzaamheden aan Rijndijk-Oost

Op dinsdag 7 februari starten de werkzaamheden voor het onderhoud aan de Rijndijk-Oost. Tijdens de werkzaamheden zal het gedeelte tussen De Hoorn en het Oostvaartpad afgesloten zijn voor alle gemotoriseerd doorgaand verkeer. Maar wat voor werkzaamheden zullen er uitgevoerd worden?

Politie en handhaving gisteren 14:33

Politie gaat meer controleren op sluipverkeer bij de Oudshoornseweg

Dat je met de auto niet meer vanaf het begin van de Oudshoornseweg naar het eind kan wordt door sommige inwoners als vervelend ervaren. Je moet dan namelijk ‘helemaal omrijden’. Sommige weggebruikers kiezen daarom alsnog voor de korte route over de Oudshoornseweg, wat verboden is.

Advertorial Werken gisteren 13:39

Danny groeit bij Duijvelaar, van stagiair naar productmanager

Danny: “In 1995 deed ik mijn afstudeerproject van de Amsterdamse Scheepvaartschool bij Duijvelaar Pompen. Nu nog een baan; de behulpzame dames van de marketingafdeling van Duijvelaar hebben mij destijds geholpen met het schrijven van mijn sollicitatiebrief. Ik werd aangenomen en ik ben nu productmanager bij Duijvelaar. Maar ik ben daar ooit begónnen als servicemonteur.”

Politie en handhaving gisteren 12:46

Auto-inbraak Kerk en Zanen: dashboard van een BMW verwijderd

In de nacht van maandag 30 op dinsdag 31 januari heeft er een auto-inbraak plaatsgevonden in Kerk en Zanen. De daders gingen niet met lege handen naar huis. Zij hebben het dashboard van de BMW meegenomen.