Josh Walet

Alphen vanuit de lucht: de voormalig Joodse begraafplaats

Vanuit de lucht ziet alles er net even anders uit. Daarom neemt de Alphense fotograaf Josh Walet ons elke zaterdag mee op reis door Alphen met zijn drone. Zo beleef je Alphen in vogelvlucht. Dit keer de voormalig Joodse begraafplaats, wat nu een plek is voor rust en bezinning.

De eerste joden vestigden zich in de tweede helft van de achttiende eeuw in Alphen aan den Rijn. De eerste begraafplaats dateert ook uit die tijd. De begraafplaats was er eerder dan een eigen synagoge. Na wat gesteggel over betalingen, werd de Joodse begraafplaats in 1802 aan de Aarkade aangelegd.

Omdat een Joodse begraafplaats vanwege religieuze redenen om geen enkele reden geschonden of geruimd mag worden, dreigde de begraafplaats begin twintigste eeuw ‘overbevolkt’ te raken. Toen werd besloten om meer ruimte te creëren, wat gedaan werd door meerdere bomen te kappen en te verkopen.

De begraafplaats raakte in verval na de deportatie van Joodse Alphenaren. Na een besluit van de gemeente werd de begraafplaats in 1963 geruimd. De stoffelijke resten werden toen overgebracht naar de Joodse begraafplaats in Katwijk.

Het plan was dat de Joodse begraafplaats een nieuwe bestemming kreeg. Er zouden huizen op gebouwd worden. Mede door actief verzet van bewoners aan de Aarkade, werd de begraafplaats niet meegenomen in ontwikkelingsplannen voor bebouwing. In 2010 is besloten om de Joodse begraafplaats in te richten als een plek voor rust en bezinning.

Bekijk hier alle delen van de serie ‘Alphen vanuit de lucht’.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Overige vandaag 17:57

Erfgoedfonds verleent subsidie voor herstel Gebouw Nabij

Onlangs is voor het Gebouw Nabij aan het Lauraplein 2 door de gemeente Alphen aan den Rijn een subsidie toegekend uit de pot van het Erfgoedfonds. De stad en de omgeving heeft er belang bij het aanzien van het gebouw in oude glorie te herstellen en te behouden voor het nageslacht, zo luidde het argument. 

Advertorial Overige vandaag 16:35

Vrijwilligersmarkt op 26 oktober in het gemeentehuis

Op dinsdagavond 26 oktober organiseert Tom in de buurt samen met het nieuwe Vrijwilligerspunt een Vrijwilligersmarkt in het gemeentehuis Alphen aan den Rijn. Organisaties brengen hier hun vrijwilligersvacatures onder de aandacht. Inwoners worden uitgenodigd om mogelijkheden te verkennen en vrijwilliger te worden. Komen dus! 

Dronefotografie vandaag 15:18

Alphen vanuit de lucht: een oase van groen in het Prinses IreneBos

Vanuit de lucht ziet alles er net even anders uit. Daarom neemt de Alphense fotograaf Josh Walet ons elke zaterdag mee op reis door Alphen met zijn drone. Zo beleef je Alphen in vogelvlucht. Dit keer het Prinses IreneBos, een natuurgebied van maar liefst 24 hectare groot.

Alphens Restaurantweek 2021 vandaag 12:53

De beste Argentijnse gerechten eet je bij El Caballo

Van donderdag 28 oktober t/m zondag 7 november organiseren wij de najaarseditie van de Alphens Restaurantweek. Elf dagen lang serveren restaurants de lekkerste meergangen menu’s. Bij El Caballo geniet je van de lekkerste authentieke Argentijnse gerechten.

Politiek vandaag 11:46

Voortaan ook kiezen voor ja/ja sticker

De brievenbussen kunnen, als het aan de Alphense gemeenteraad ligt, voortaan worden voorzien van een ja/ja sticker. Daarmee geeft de bewoner aan graag al het drukwerk te ontvangen.