Josh Walet

Alphen vanuit de lucht: de voormalig Joodse begraafplaats

Vanuit de lucht ziet alles er net even anders uit. Daarom neemt de Alphense fotograaf Josh Walet ons elke zaterdag mee op reis door Alphen met zijn drone. Zo beleef je Alphen in vogelvlucht. Dit keer de voormalig Joodse begraafplaats, wat nu een plek is voor rust en bezinning.

De eerste joden vestigden zich in de tweede helft van de achttiende eeuw in Alphen aan den Rijn. De eerste begraafplaats dateert ook uit die tijd. De begraafplaats was er eerder dan een eigen synagoge. Na wat gesteggel over betalingen, werd de Joodse begraafplaats in 1802 aan de Aarkade aangelegd.

Omdat een Joodse begraafplaats vanwege religieuze redenen om geen enkele reden geschonden of geruimd mag worden, dreigde de begraafplaats begin twintigste eeuw ‘overbevolkt’ te raken. Toen werd besloten om meer ruimte te creëren, wat gedaan werd door meerdere bomen te kappen en te verkopen.

De begraafplaats raakte in verval na de deportatie van Joodse Alphenaren. Na een besluit van de gemeente werd de begraafplaats in 1963 geruimd. De stoffelijke resten werden toen overgebracht naar de Joodse begraafplaats in Katwijk.

Het plan was dat de Joodse begraafplaats een nieuwe bestemming kreeg. Er zouden huizen op gebouwd worden. Mede door actief verzet van bewoners aan de Aarkade, werd de begraafplaats niet meegenomen in ontwikkelingsplannen voor bebouwing. In 2010 is besloten om de Joodse begraafplaats in te richten als een plek voor rust en bezinning.

Bekijk hier alle delen van de serie ‘Alphen vanuit de lucht’.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Evenementen vandaag 13:27

De 20 van Ron: de voorbereiding van de eerste inschrijver Ron

De eerste inschrijving voor de editie van de 20 van Alphen in 2022 was van Alphenaar Ron Damstra (39). Met de openingsklassieker in het vooruitzicht, is dit een mooi moment om deze actieve hardloper eens te vragen naar zijn voorbereiding en hardloopervaring.

Blog Opinie vandaag 12:39

De kip en het ei

Het zijn roerige tijden. Eerst de coronacrisis, nu weer de wooncrisis. Maar we hebben een nieuwe regering (nou ja, nieuw?) die al de problemen gaat aanpakken. Toch?

Politiek vandaag 10:01

Gemeente betaalt kleine energiebesparende maatregelen

Gemeente Alphen aan den Rijn heeft een subsidie van ruim 7 ton ontvangen voor kleinschalige energiebesparing. Inwoners kunnen vouchers aanvragen voor aanschaf van onder meer tochtstrips, radiatorfolie en ledlampen.

Politiek vandaag 09:10

Van Velzen wil meer overnachtingsmogelijkheden in Groene Hart

Wethouder Kees van Velzen heeft zijn ongenoegen geuit over 'gebrek aan medewerking van de provincie' zodra  het over overnachtingsmogelijkheden in het Groene Hart gaat. "De provincie Zuid-Holland wil meer toerisme en recreatie in het Groene Hart, maar blokkeert alle initiatieven."