Josh Walet

Alphen vanuit de lucht: de voormalig Joodse begraafplaats

Vanuit de lucht ziet alles er net even anders uit. Daarom neemt de Alphense fotograaf Josh Walet ons elke zaterdag mee op reis door Alphen met zijn drone. Zo beleef je Alphen in vogelvlucht. Dit keer de voormalig Joodse begraafplaats, wat nu een plek is voor rust en bezinning.

De eerste joden vestigden zich in de tweede helft van de achttiende eeuw in Alphen aan den Rijn. De eerste begraafplaats dateert ook uit die tijd. De begraafplaats was er eerder dan een eigen synagoge. Na wat gesteggel over betalingen, werd de Joodse begraafplaats in 1802 aan de Aarkade aangelegd.

Omdat een Joodse begraafplaats vanwege religieuze redenen om geen enkele reden geschonden of geruimd mag worden, dreigde de begraafplaats begin twintigste eeuw ‘overbevolkt’ te raken. Toen werd besloten om meer ruimte te creëren, wat gedaan werd door meerdere bomen te kappen en te verkopen.

De begraafplaats raakte in verval na de deportatie van Joodse Alphenaren. Na een besluit van de gemeente werd de begraafplaats in 1963 geruimd. De stoffelijke resten werden toen overgebracht naar de Joodse begraafplaats in Katwijk.

Het plan was dat de Joodse begraafplaats een nieuwe bestemming kreeg. Er zouden huizen op gebouwd worden. Mede door actief verzet van bewoners aan de Aarkade, werd de begraafplaats niet meegenomen in ontwikkelingsplannen voor bebouwing. In 2010 is besloten om de Joodse begraafplaats in te richten als een plek voor rust en bezinning.

Bekijk hier alle delen van de serie ‘Alphen vanuit de lucht’.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Kinderen vandaag 11:06

49e editie Huttenbouw van start gegaan

Maandagochtend 8 augustus is de 49e editie van de Huttenbouw van start gegaan. Op de nieuwe locatie aan de Olympiaweg 2a, op de parkeerplaats tegenover Stichting MAX zal de komende week volop gebouwd en getimmerd worden. 

Weekoverzicht gisteren 16:27

Alphens.nl weekoverzicht: het nieuws van week 31 samengevat

Wat speelde er afgelopen week in Alphen aan den Rijn? Van een volledig uitgebrande woning en brand in de Ridderbuurt tot aan de redding van een pasgeboren kalfje. Dit en meer lees je in het Alphens.nl weekoverzicht.

Advertorial Evenementen gisteren 14:39

Kom jij 21 augustus naar de Zenichi Lifestyle beurs?

Zondag 21 augustus is de eerste Zenichi Lifestyle beurs, die wordt gehouden in hotel Groenendijk te Hazerswoude-Rijndijk. Je kan hier tussen 10:30 en 17:30 uur terecht voor alles wat te maken heeft met gezondheid voor lichaam en geest.