Josh Walet

Alphen vanuit de lucht: een kruispunt van rivieren bij hefbrug Gouwesluis

Vanuit de lucht ziet alles er net even anders uit. Daarom neemt de Alphense fotograaf Josh Walet ons elke zaterdag mee op reis door Alphen met zijn drone. Zo beleef je Alphen in vogelvlucht. Deze week staat hefbrug Gouwesluis centraal, waar de Gouwe en de Oude Rijn samenkomen.

Aan de oostkant wordt Alphen onder andere begrensd door de Gouwe, een gekanaliseerde rivier die van noord naar zuid een traject van de Oude Rijn naar de Hollandse IJssel aflegt. Eeuwen geleden was de Gouwe een veenstroompje ter hoogte van Boskoop. In de dertiende eeuw werd het riviertje verbonden met de Oude Rijn. Een betrouwbare route tussen Alphen en Gouda ontstond in de vijftiende eeuw, toen de rivier gekanaliseerd werd.

Over de Gouwe liggen drie hefbruggen, waarvan hefbrug Gouwesluis de meest noordelijke is. De geklonken stalen hefbrug werd op 14 september 1938 geopend onder grote belangstelling. Voor een goede fundering waren zo’n 200 betonnen palen nodig. Voor de metalen bovenbouw is in totaal 350 ton staal gebruikt. Het val heeft een gewicht van 115 ton en de torens wegen samen 235 ton. De hoogste punt van de brug ligt op 37 meter.

Door de jaren heen is hefbrug Gouwesluis een paar keer beschadigd geweest. Door een bom die op 5 december 1944 nabij de hefbrug viel, raakte de brug zo beschadigd dat deze het gewicht van voertuigen niet meer kon dragen en ook niet meer omhoog kon. Op 18 maart 1996 raakte de hefbrug opnieuw zwaar beschadigd. Toen kwam dat doordat een zware mobiele laadschop bij het passeren met de giek in de bovenbalken van de hefbrug verstrikt raakte. Het duurde een maand voordat de hefbrug weer gerepareerd was.

Samen met het bijbehorende brugwachtershuisje en de schuin eronder gelegen keersluis met stalen deuren, is hefbrug Gouwesluis sinds 2001 een rijksmonument.

Bekijk hier alle delen van de serie ‘Alphen vanuit de lucht’.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Romeinen vandaag 11:59

ROMEINEN Zadel

De Romeinse cavalerie was niet in het minst zo succesvol, omdat de berijders van de pony’s uitstekende goed getrainde ruiters waren. Daarnaast werd een Romeins cavaleriepaard vakkundig opgezadeld met een stevig zadel en een degelijk hoofdstel.

Verkeer en vervoer gisteren 17:23

Bewoners in actie voor omstreden Ziendeweg

Is het kunst? Is het wetenschap? Is het activisme? Bewoners uit Zwammerdam en omgeving hebben zaterdag 642 witte kruisen langs de Ziendeweg tussen Alphen en Nieuwkoop geplaatst. Op poëtische wijze vragen ze hiermee aandacht voor de vele verkeerslachtoffers langs deze weg.