Josh Walet

Alphen vanuit de lucht: een stukje polderlandschap in Kerk en Zanen

Vanuit de lucht ziet alles er net even anders uit. Daarom neemt de Alphense fotograaf Josh Walet ons elke zaterdag mee op reis door Alphen met zijn drone. Zo beleef je Alphen in vogelvlucht. Deze week de groene strook in Kerk en Zanen, waar zich onder andere een natuurspeeltuin bevindt.

De Groene Vinger is een stukje polderlandschap midden in de wijk Kerk en Zanen, op de grens met Villapark Burggooi. Het natuurgebied wordt begrensd door straten en de fiets- en wandelstrook het Kroospad. Toen de wijk Kerk en Zanen werd ontwikkeld, maakte de groene strook onderdeel uit van het stedenbouwkundig plan. De bedoeling was om met deze stroken het omringende polderlandschap in de wijk terug te laten komen.

Jaren geleden bestond het idee om woningen op deze groene strook te bouwen. Dat idee ontstond toen Archeon zich vestigde en besloten werd dat Archeon en de wijk Kerk en Zanen gescheiden moesten worden door woningen. Er zouden enkele urban villa's gebouwd worden. Toen Archeon failliet ging en uiteindelijk een doorstart maakte, werd het museumpark verkleind en was het bouwen van woningen op deze groene strook van de baan. 

In 2014 is er een natuurspeeltuin aangelegd op deze groene strook. Dit is een plek waar kinderen zich kunnen vermaken op de speeltoestellen en kunnen spelen met zand, water en modder. Een paar jaar later zijn er nog enkele toevoegingen gedaan aan de Groene Vinger. Zo is er nu ook een bijentuin, een tiny forest, een kas en loopt er een kronkelend pad door het gebied met informatieborden om over het gebied te vertellen.

Groene vinger natuurspeeltuin natuur drone


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Wonen en bouwen vandaag 16:45

Zoveel nieuwbouwwoningen kreeg Alphen erbij in 2022

Nederland bevindt zich in een woningcrisis. Ook Alphenaren merken dat er hoge nood is voor woningen. Om uit de crisis te komen zullen veel woningen gebouwd moeten worden. In 2022 werd landelijk daarom het hoogste aantal nieuwbouwwoningen opgeleverd in het afgelopen decennium.

Sport vandaag 15:38

Ajax: "Heitinga maakt seizoen af als hoofdtrainer Ajax"

Vorige week werd de 39-jarige Alphenaar en oud-voetballer John Heitinga naar voren geschoven als interim-trainer bij Ajax na het ontslag van Schreuder. Ajax maakt nu bekend dat Heitinga het seizoen als hoofdtrainer af zal maken.

Gemeente vandaag 13:12

Gemeente stelt groot geldbedrag beschikbaar voor kadevervanging Aarkade

Al zo’n vijftien jaar is de gemeente Alphen aan den Rijn bezig met het ontwikkelen van Stadshart Lage Zijde. Naast het bouwen en vernieuwen van woningen op meerdere locaties zal ook de openbare ruimte aangepakt worden. Daarvoor heeft de gemeente ruim een miljoen opzij gezet.

Advertorial Sport vandaag 12:01

Lodge Alphen Après-ski Feest

Jetzt Gehts Los! Over enkele weken vindt de eerste editie van het Lodge Alphen Après-ski Feest plaats. Trek je skipak maar uit de kast want op 18 februari gaan ze weer los in de Biergarten. Samen met de DJ en La Chouffe wordt er een spetterend feest van gemaakt. Bestel snel je ticket want vol = vol.

Rechtszaak vandaag 11:08

Alphense ambtenaren omgekocht door aannemer

Wat doe je als aannemer als je extra klussen wil in de gemeente en wil kunnen winnen van je concurrenten? Een 67-jarige aannemer uit Bodegraven wordt verdacht van het omkopen van ambtenaren om zo een streepje voor te hebben.