Josh Walet

Alphen vanuit de lucht: hefbrug Gouwesluis, de meest noordelijke van de drie hefbruggen

We weten allemaal hoe bepaalde locaties er tegenwoordig uitzien, maar hoe zagen deze plekken er vroeger uit? In sommige gevallen herken je de plek bijna niet terug, in andere gevallen is er vrijwel niks veranderd. Om dit in beeld te brengen neemt de Alphense fotograaf Josh Walet je mee op reis nemen met zijn drone. Deze week: hefbrug Gouwesluis.

Aan de oostkant wordt Alphen onder andere begrensd door de Gouwe, een gekanaliseerde rivier die van noord naar zuid een traject van de Oude Rijn naar de Hollandse IJssel aflegt. Eeuwen geleden was de Gouwe een veenstroompje ter hoogte van Boskoop. In de dertiende eeuw werd het riviertje verbonden met de Oude Rijn. Een betrouwbare route tussen Alphen en Gouda ontstond in de vijftiende eeuw, toen de rivier gekanaliseerd werd.

Tekst loopt door onder de foto’s

hefbruginaanbouw1938-MAIN.jpg

hefbrug1938-MAIN.jpg

Over de Gouwe liggen drie hefbruggen, waarvan hefbrug Gouwesluis de meest noordelijke is. De geklonken stalen hefbrug werd op 14 september 1938 geopend onder grote belangstelling. Voor een goede fundering waren zo’n 200 betonnen palen nodig. Voor de metalen bovenbouw is in totaal 350 ton staal gebruikt. Het val (het beweegbare brugdeel) heeft een gewicht van 115 ton en de torens wegen samen 235 ton. De hoogste punt van de brug ligt op 37 meter. De bebouwing en infrastructuur rondom de hefbrug zijn, zoals te zien op de oude foto’s, een wereld van verschil met nu.

Door de jaren heen is hefbrug Gouwesluis een paar keer beschadigd geweest. Door een bom die op 5 december 1944 nabij de hefbrug viel, raakte de brug zo beschadigd dat deze het gewicht van voertuigen niet meer kon dragen en ook niet meer omhoog kon. Op 18 maart 1996 raakte de hefbrug opnieuw zwaar beschadigd. Toen kwam dat doordat een zware mobiele laadschop bij het passeren met de giek in de bovenbalken van de hefbrug verstrikt raakte. Het duurde een maand voordat de hefbrug weer gerepareerd was.

Samen met het bijbehorende brugwachtershuisje en de schuin eronder gelegen keersluis met stalen deuren, is hefbrug Gouwesluis sinds 2001 een rijksmonument.

Alle delen in de serie ‘Alphen vanuit de lucht’ bekijk je hier.

Gouwsluis-MAIN.jpg


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Winactie Evenementen gisteren 18:40

Maak kans op twee tickets voor de Zomerspektakel Vrijdag

Daar gaan we weer! Wil jij lekker dansen en luidkeels meezingen tijdens het Zomerspektakel aan het Meer, maar heb je nog geen tickets? Dan hebben wij goed nieuws: als mediapartner mogen wij twee tickets weggeven.

Dieren gisteren 17:58

Per 1 juli geen dierenasiel meer in Alphen aan den Rijn

Het Alphense dierenasiel dat sinds januari 2013 aan het Rietveldsepad zit, zal per 1 juli niet meer bestaan. De huidige eigenaar Richard Buitendijk heeft het pand te koop gezet en eind januari al bij de gemeente aangegeven dat hij zou stoppen met het dierenasiel.