Josh Walet

Alphen vanuit de lucht: het authentieke Zaanse Rietveld

Vanuit de lucht ziet alles er net even anders uit. Daarom neemt de Alphense fotograaf Josh Walet ons elke zaterdag mee op reis door Alphen met zijn drone. Zo beleef je Alphen in vogelvlucht. Dit keer het Zaanse Rietveld, dat ook wel de (voor)tuin van Alphen wordt genoemd. 

Het Zaanse Rietveld is een kleine agrarische enclave tussen de wijk Kerk en Zanen en de agrarische omgeving met Boskoopse teelten. Tot ongeveer de dertiende eeuw was het huidige veenweidelandschap een zompig hoogveenmoeras, met een vegetatie van veenmos en her en der een groepje wilgen, elzen en berken. Daarna zette de bevolkingsgroei door. De toename van de vraag naar voedsel is de aanleiding om het veenmoeras te ontginnen. 

Dit leidde tot de Copes. De sloten en (achter)weteringen vormen samen met de smalle en lange kavels een eeuwenoud Cope-landschap wat vrijwel onaangetast is gebleven. Het Zaanse Rietveld heeft dan ook tot op de dag van vandaag het van oorsprong karakteristieke veenweidekarakter behouden. Er zijn meerdere karakteristieke 
landschapselementen, waaronder de Compierekade, geriefhoutbosjes, Bedelaarsbos en de achterkades. Dit zorgt voor een divers en relatief kleinschalig landschap. 

Het Zaanse Rietveld wordt ook wel de (voor)tuin van Alphen genoemd. Dit vanwege de sterke verbinding met Kerk en Zanen. Voordat hier woningen werden gebouwd, was het grondgebied van Kerk en Zanen onderdeel van polder Zaanse Rietveld. In het open landschap, overwegend bestaande uit grasland, grazen in de zomer volop koeien en andere dieren. Maar het is niet alleen een gebied waar dieren komen. De polder biedt ruimte aan inwoners om de rust van het buitengebied op te zoeken, zonder daarvoor ver weg te hoeven gaan. Het is dan ook voor steeds meer Alphenaren een ideale plek om een 'ommetje' te maken.

Bekijk hier alle delen van de serie ‘Alphen vanuit de lucht’.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Evenementen vandaag 15:43

Wet 'n Wild Beachfestival weer een groot succes

Afgelopen weekend vond de zesde editie van het Wet 'n Wild Beachfestival plaats. Met grote namen zoals Benny Rodrigues en Jonna Fraser was het house en urban festival weer een groot succes.

Kinderen vandaag 11:06

49e editie Huttenbouw van start gegaan

Maandagochtend 8 augustus is de 49e editie van de Huttenbouw van start gegaan. Op de nieuwe locatie aan de Olympiaweg 2a, op de parkeerplaats tegenover Stichting MAX zal de komende week volop gebouwd en getimmerd worden. 

Weekoverzicht gisteren 16:27

Alphens.nl weekoverzicht: het nieuws van week 31 samengevat

Wat speelde er afgelopen week in Alphen aan den Rijn? Van een volledig uitgebrande woning en brand in de Ridderbuurt tot aan de redding van een pasgeboren kalfje. Dit en meer lees je in het Alphens.nl weekoverzicht.