Josh Walet

Alphen vanuit de lucht: het authentieke Zaanse Rietveld

Vanuit de lucht ziet alles er net even anders uit. Daarom neemt de Alphense fotograaf Josh Walet ons elke zaterdag mee op reis door Alphen met zijn drone. Zo beleef je Alphen in vogelvlucht. Dit keer het Zaanse Rietveld, dat ook wel de (voor)tuin van Alphen wordt genoemd. 

Het Zaanse Rietveld is een kleine agrarische enclave tussen de wijk Kerk en Zanen en de agrarische omgeving met Boskoopse teelten. Tot ongeveer de dertiende eeuw was het huidige veenweidelandschap een zompig hoogveenmoeras, met een vegetatie van veenmos en her en der een groepje wilgen, elzen en berken. Daarna zette de bevolkingsgroei door. De toename van de vraag naar voedsel is de aanleiding om het veenmoeras te ontginnen. 

Dit leidde tot de Copes. De sloten en (achter)weteringen vormen samen met de smalle en lange kavels een eeuwenoud Cope-landschap wat vrijwel onaangetast is gebleven. Het Zaanse Rietveld heeft dan ook tot op de dag van vandaag het van oorsprong karakteristieke veenweidekarakter behouden. Er zijn meerdere karakteristieke 
landschapselementen, waaronder de Compierekade, geriefhoutbosjes, Bedelaarsbos en de achterkades. Dit zorgt voor een divers en relatief kleinschalig landschap. 

Het Zaanse Rietveld wordt ook wel de (voor)tuin van Alphen genoemd. Dit vanwege de sterke verbinding met Kerk en Zanen. Voordat hier woningen werden gebouwd, was het grondgebied van Kerk en Zanen onderdeel van polder Zaanse Rietveld. In het open landschap, overwegend bestaande uit grasland, grazen in de zomer volop koeien en andere dieren. Maar het is niet alleen een gebied waar dieren komen. De polder biedt ruimte aan inwoners om de rust van het buitengebied op te zoeken, zonder daarvoor ver weg te hoeven gaan. Het is dan ook voor steeds meer Alphenaren een ideale plek om een 'ommetje' te maken.

Bekijk hier alle delen van de serie ‘Alphen vanuit de lucht’.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Beauty en verzorging vandaag 16:54

Get that glow! Een nieuw seizoen staat voor de deur

De herfst is de perfecte periode om dode huidcellen te verwijderen door middel van een (fruitzuur)peeling. The Center of Beauty heeft daarvoor de juiste behandeling!

Advertorial Winkels vandaag 14:37

Opening Woninginrichting-aanhuis.nl

“Op zaterdag 23 oktober om 10.00 uur gaat onze winkel voor het eerst open”, zegt Bryan Hoogervorst, aan tafel gezeten op een plek, midden in de winkel, waar het op dit moment nog niet erg op een winkel lijkt...