Josh Walet

Alphen vanuit de lucht: het authentieke Zaanse Rietveld

Vanuit de lucht ziet alles er net even anders uit. Daarom neemt de Alphense fotograaf Josh Walet ons elke zaterdag mee op reis door Alphen met zijn drone. Zo beleef je Alphen in vogelvlucht. Dit keer het Zaanse Rietveld, dat ook wel de (voor)tuin van Alphen wordt genoemd. 

Het Zaanse Rietveld is een kleine agrarische enclave tussen de wijk Kerk en Zanen en de agrarische omgeving met Boskoopse teelten. Tot ongeveer de dertiende eeuw was het huidige veenweidelandschap een zompig hoogveenmoeras, met een vegetatie van veenmos en her en der een groepje wilgen, elzen en berken. Daarna zette de bevolkingsgroei door. De toename van de vraag naar voedsel is de aanleiding om het veenmoeras te ontginnen. 

Dit leidde tot de Copes. De sloten en (achter)weteringen vormen samen met de smalle en lange kavels een eeuwenoud Cope-landschap wat vrijwel onaangetast is gebleven. Het Zaanse Rietveld heeft dan ook tot op de dag van vandaag het van oorsprong karakteristieke veenweidekarakter behouden. Er zijn meerdere karakteristieke 
landschapselementen, waaronder de Compierekade, geriefhoutbosjes, Bedelaarsbos en de achterkades. Dit zorgt voor een divers en relatief kleinschalig landschap. 

Het Zaanse Rietveld wordt ook wel de (voor)tuin van Alphen genoemd. Dit vanwege de sterke verbinding met Kerk en Zanen. Voordat hier woningen werden gebouwd, was het grondgebied van Kerk en Zanen onderdeel van polder Zaanse Rietveld. In het open landschap, overwegend bestaande uit grasland, grazen in de zomer volop koeien en andere dieren. Maar het is niet alleen een gebied waar dieren komen. De polder biedt ruimte aan inwoners om de rust van het buitengebied op te zoeken, zonder daarvoor ver weg te hoeven gaan. Het is dan ook voor steeds meer Alphenaren een ideale plek om een 'ommetje' te maken.

Bekijk hier alle delen van de serie ‘Alphen vanuit de lucht’.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Actie vandaag 17:02

Grote showroomuitverkoop bij Dutch Dream Slaapcomfort in Alphen aan den Rijn!

Ben jij op zoek naar een nieuwe boxspring van hoogwaardige kwaliteit? Dan heeft Dutch Dream iets speciaals voor jou in petto! De winkel in Alphen aan den Rijn heeft nu een grote showroomuitverkoop, waarbij je kunt profiteren van uitzonderlijke kortingen op een breed scala aan slaapartikelen.

Markt / Braderie vandaag 15:51

Voorverkoop kinderrommelmarkt op Koningsdag al volgeboekt

Bijna overal is er op Koningsdag een vrijmarkt, zo ook in Alphen aan den Rijn. Dit jaar vindt de traditionele kinderrommelmarkt plaats in het Burgemeester Visserpark. Op zaterdag 6 april kregen mensen de kans om een plekje te bemachtigen; in de voorverkoop zijn alle plaatsen inmiddels verkocht.

Overige vandaag 12:19

Samen sterk tegen pesten op de Landelijke Dag tegen pesten

Vandaag vieren we de 'Landelijke Dag tegen Pesten', een dag gewijd aan het bestrijden van pestgedrag en het vergroten van bewustzijn, ongeacht de doelgroep. Pesten blijft een actueel en belangrijk onderwerp waar we gezamenlijk tegen optreden om positieve groepsvorming te stimuleren.

Advertorial Verkeer en vervoer vandaag 09:27

Laat jouw auto-olie verversen zonder afspraak bij Auto Service Alphen B.V.!

Om ervoor te zorgen dat de motor van hun auto goed blijft functioneren, moeten automobilisten om de zoveel tijd de motorolie laten verversen. Bij Auto Service Alphen B.V. hebben klanten de mogelijkheid om hun olie te laten verversen zonder vooraf een afspraak te maken.