Josh Walet

Alphen vanuit de lucht: Rijnplein staat vol met feestvierende Alphenaren

Vanuit de lucht ziet alles er net even anders uit. Daarom neemt de Alphense fotograaf Josh Walet ons elke zaterdag mee op reis door Alphen met zijn drone. Zo beleef je Alphen in vogelvlucht. Dit keer het Rijnplein, dat op Bevrijdingsdag vol stond met bezoekers.

Het Rijnplein wordt sinds de opening in 2005 door veel Alphenaren gezien als de centrale ontmoetingsplek in het Alphense centrum. De sinusvormige trap gemaakt van Chinees hardsteen, een grote oude boom waar een bank zich omheen krult, verlichting in de verharding en fraai vormgegeven lichtmasten. Stuk voor stuk elementen die zijn toegevoegd aan het Rijnplein om de gezelligheid en huiselijkheid te benadrukken.

Grenzend aan het Rijnplein staan diverse winkel- en woningbouwcomplexen, met in de plint van de gebouwen winkelruimtes en daarboven appartementen. Het meest kenmerkende complex is het markante Palazzo-complex. De frontons en beelden op de dakrand verwijzen naar de klassieke bouwkunst (Palladio) en indirect naar het Romeinse verleden van Alphen aan den Rijn.

Op het Rijnplein worden regelmatig evenementen georganiseerd. Zo vindt de Sinterklaasintocht er plaats en is er in de wintermaanden bijna elk jaar wel een schaatsbaan te vinden. In het verleden is het Rijnplein ook wel eens omgetoverd tot stadsstrand. Een groots evenement dat dit jaar voor de vijfde keer plaatsvond op het Rijnplein is het Alphens Bevrijdingsfestival, waar duizenden bezoekers op af kwamen. Als het aan de organisatie ligt, zullen ze het festival altijd midden in het Alphense centrum blijven houden. 

Alle delen in de serie ‘Alphen vanuit de lucht’ bekijk je hier.

Rijnplein (2)-MAIN.jpg
Op deze plek bevindt zich sinds 2005 het Rijnplein. Foto: Oud Alphen

Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Winactie Evenementen gisteren 18:40

Maak kans op twee tickets voor de Zomerspektakel Vrijdag

Daar gaan we weer! Wil jij lekker dansen en luidkeels meezingen tijdens het Zomerspektakel aan het Meer, maar heb je nog geen tickets? Dan hebben wij goed nieuws: als mediapartner mogen wij twee tickets weggeven.

Dieren gisteren 17:58

Per 1 juli geen dierenasiel meer in Alphen aan den Rijn

Het Alphense dierenasiel dat sinds januari 2013 aan het Rietveldsepad zit, zal per 1 juli niet meer bestaan. De huidige eigenaar Richard Buitendijk heeft het pand te koop gezet en eind januari al bij de gemeente aangegeven dat hij zou stoppen met het dierenasiel.