Josh Walet

Alphen vanuit de lucht: Rijnplein staat vol met feestvierende Alphenaren

Vanuit de lucht ziet alles er net even anders uit. Daarom neemt de Alphense fotograaf Josh Walet ons elke zaterdag mee op reis door Alphen met zijn drone. Zo beleef je Alphen in vogelvlucht. Dit keer het Rijnplein, dat op Bevrijdingsdag vol stond met bezoekers.

Het Rijnplein wordt sinds de opening in 2005 door veel Alphenaren gezien als de centrale ontmoetingsplek in het Alphense centrum. De sinusvormige trap gemaakt van Chinees hardsteen, een grote oude boom waar een bank zich omheen krult, verlichting in de verharding en fraai vormgegeven lichtmasten. Stuk voor stuk elementen die zijn toegevoegd aan het Rijnplein om de gezelligheid en huiselijkheid te benadrukken.

Grenzend aan het Rijnplein staan diverse winkel- en woningbouwcomplexen, met in de plint van de gebouwen winkelruimtes en daarboven appartementen. Het meest kenmerkende complex is het markante Palazzo-complex. De frontons en beelden op de dakrand verwijzen naar de klassieke bouwkunst (Palladio) en indirect naar het Romeinse verleden van Alphen aan den Rijn.

Op het Rijnplein worden regelmatig evenementen georganiseerd. Zo vindt de Sinterklaasintocht er plaats en is er in de wintermaanden bijna elk jaar wel een schaatsbaan te vinden. In het verleden is het Rijnplein ook wel eens omgetoverd tot stadsstrand. Een groots evenement dat dit jaar voor de vijfde keer plaatsvond op het Rijnplein is het Alphens Bevrijdingsfestival, waar duizenden bezoekers op af kwamen. Als het aan de organisatie ligt, zullen ze het festival altijd midden in het Alphense centrum blijven houden. 

Alle delen in de serie ‘Alphen vanuit de lucht’ bekijk je hier.

Rijnplein (2)-MAIN.jpg
Op deze plek bevindt zich sinds 2005 het Rijnplein. Foto: Oud Alphen

Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Weekoverzicht vandaag 16:43

Alphens.nl weekoverzicht: het nieuws van week 48 samengevat

Wat speelde er afgelopen week in Alphen aan den Rijn? Van indrukwekkende talenten tijdens Scala On Stage en een helm aanschaffen voor je snorfiets tot aan de Alphense Bruggenrun. Dit en meer lees je in het Alphens.nl weekoverzicht.

Overige vandaag 13:51

Let op: maandag testbericht van NL-Alert

Je hebt vast wel eens een doordringend alarmgeluid op je telefoon melding gehad van NL-Alert. Schrik niet, maandag 5 december om 12:00 uur wordt opnieuw een NL-Alert gestuurd.

Limesjaar 2022 vandaag 12:25

ROMEINEN Overstromingen

Het Alphense castellum Albaniana is rond het jaar 41 gebouwd op een ongunstige plek vlak aan de rivier Oude Rijn. Daarom hadden de soldaten in het fort regelmatig natte voeten. Sterker nog: het is een aantal keren voorgekomen dat hevige overstromingen behoorlijk wat schade aanrichtten.

Werken vandaag 09:32

De nieuwste vacatures van week 48

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier.