Josh Walet

Alphen vanuit de lucht: vaardorp het Rietveld

Vanuit de lucht ziet alles er net even anders uit. Daarom neemt de Alphense fotograaf Josh Walet ons elke zaterdag mee op reis door Alphen met zijn drone. Zo beleef je Alphen in vogelvlucht. Geniet dit keer van de schoonheid van vaardorp het Rietveld.

Eeuwen geleden was het Rietveld een groot veenmoeras. Door de drassige bodem, het vele riet en struikgewas, was dit gebied nauwelijks toegankelijk. Vanaf de late middeleeuwen vonden in het midden van het Rietveld, wat het natste gedeelte van het gebied was, ontginningen plaats. Sloten werden uitgegraven en uitgebaggerd. Bemaling ontbrak en door het inklinken van de grond stond het land ’s winters vaak onder water. Dat maakte het een populaire plek voor het houden van eendenkooien.

Aan het eind van de vijftiende eeuw werd het water beetje bij beetje ingedamd. Weilanden bleven echter in veel gevallen nog slecht bereikbaar over land, dus er werd nog lange tijd gevaren in het gebied. Rond 1600 werden de polders samengevoegd tot één grote polder: Het Rietveld. Dat was ook het moment dat de drooglegging van het gebied kon beginnen. Er werd namelijk toestemming gegeven voor het bouwen van een achtkanten molen met ingebouwd scheprad. De molen was in 1648 klaar en kennen we vandaag de dag nog als de Rietveldse molen.

Tekst loopt door onder de foto

rietveldse molen dronefoto_Josh.jpeg
De Rietveldse molen is sinds 1648 uitgegroeid tot een icoon. Het is tegenwoordig een Rijksmonument.

Jarenlang was het een plek voor veehouders en hun gezinnen, maar in deze tijd ontstond ook de recreatieve functie. Vanaf het begin van de twintigste eeuw vestigden zich een groeiend aantal boomkwekers aan de rand van het gebied. Door de Tweede Wereldoorlog kromp dit aantal, maar in de jaren ’50 groeide het aantal boomkwekerijen weer sterk. Het waren vaak zonen van Rietveldse boeren die deze stap maakten. De sierteelt bood namelijk in toenemende mate beter perspectief dan de boerderijen.

In de jaren ’50 nam de druk toe om het Rietveld te ontsluiten. Op het moment dat de Burgemeester Smitweg in 1964 werd aangelegd, ging alles in een stroomversnelling. Boerderijen werden gesaneerd, weilanden werden boomkwekerijen, er kwamen verharde paden en er werden loodsen neergezet en bedrijfswoningen gebouwd.

Sindsdien is de naam Rietveld alleen voorbehouden aan de Rietveldse Vaart en het vaardorp, de smalle strook grond langs de Rietveldse Vaart. Daar bleef het oorspronkelijk karakter ook grotendeels behouden. Een deel van de bewoners vaart nog altijd dagelijks naar hun woning.

Bekijk hier alle delen van de serie ‘Alphen vanuit de lucht’.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Milieu en duurzaamheid vandaag 16:59

Ondernemers, doe mee aan onderzoek naar duurzaam ondernemen!

Verschillende partijen, waaronder EDBA, VOA, Greenport Boskoop, mboRijnland, Omgevingsdienst Midden Holland (ODMH) en de Gemeente Alphen aan den Rijn, hebben de handen ineengeslagen voor een gezamenlijk onderzoek onder ondernemers in onze gemeente. Dit onderzoek heeft tot doel de uitdagingen en behoeften van ondernemers op het gebied van duurzaam en circulair ondernemen in kaart te brengen.

Politiek vandaag 14:46

Alphense politiek tevreden over nieuw dierenbeleid

De aanvulling op het Alphense dierenbeleid is een voorbeeld voor andere gemeenten. Dat vindt wethouder Gert-Jan Schotanus over de uitwerking van een initiatiefvoorstel over dierenwelzijn van de Alphense gemeenteraad. De Alphense politiek is het hiermee eens en zal de Aanvulling Kader Dierenwelzijn in haar komende gemeenteraadsvergadering goedkeuren.

Politiek vandaag 12:04

Regels Jeugdzorg, Wmo en Participatie worden aangepast

Door verschillende oorzaken moeten de Verordening Sociaal Domein en de bijbehorende Nadere Regels worden aangepast. Het gaat daarbij vooral om wijzigingen door wettelijke regels. Ook zijn er aanpassingen nodig omdat de wet Breed Offensief inmiddels is ingegaan.

Werken vandaag 09:48

Vacatureoverzicht week 15: nieuwste vacatures

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier.

Blog Opinie gisteren 19:59

MINERVA Bloedbad

Gemeente Alphen aan den Rijn gaat 25 miljoen euro bezuinigen. En dat niet een keer, maar vanaf nu elk jaar. Dat is nogal wat. Het betekent dat er veel gaat sneuvelen van wat wij nu normaal vinden. Of, het betekent dat de gemeentelijke belastingen aanzienlijk zullen stijgen.

Advertorial Overige gisteren 17:01

Problemen in de zoektocht naar nieuwe medewerkers? Let's Recruit! helpt je uit de brand!

Een groeiend bedrijf is natuurlijk goed, maar het brengt ook uitdagingen met zich mee. Het vinden van het juiste talent wordt soms zo lastig dat bedrijven orders moeten laten lopen of bestaande collega’s onbedoeld zwaar belasten. Let’s Recruit! ontzorgt daarom bij technische MKB-bedrijven het gehele recruitmentproces. Maar wat doen ze nou precies tijdens dat proces?