Josh Walet

Alphen vanuit de lucht: vaardorp het Rietveld

Vanuit de lucht ziet alles er net even anders uit. Daarom neemt de Alphense fotograaf Josh Walet ons elke zaterdag mee op reis door Alphen met zijn drone. Zo beleef je Alphen in vogelvlucht. Geniet dit keer van de schoonheid van vaardorp het Rietveld.

Eeuwen geleden was het Rietveld een groot veenmoeras. Door de drassige bodem, het vele riet en struikgewas, was dit gebied nauwelijks toegankelijk. Vanaf de late middeleeuwen vonden in het midden van het Rietveld, wat het natste gedeelte van het gebied was, ontginningen plaats. Sloten werden uitgegraven en uitgebaggerd. Bemaling ontbrak en door het inklinken van de grond stond het land ’s winters vaak onder water. Dat maakte het een populaire plek voor het houden van eendenkooien.

Aan het eind van de vijftiende eeuw werd het water beetje bij beetje ingedamd. Weilanden bleven echter in veel gevallen nog slecht bereikbaar over land, dus er werd nog lange tijd gevaren in het gebied. Rond 1600 werden de polders samengevoegd tot één grote polder: Het Rietveld. Dat was ook het moment dat de drooglegging van het gebied kon beginnen. Er werd namelijk toestemming gegeven voor het bouwen van een achtkanten molen met ingebouwd scheprad. De molen was in 1648 klaar en kennen we vandaag de dag nog als de Rietveldse molen.

Tekst loopt door onder de foto

rietveldse molen dronefoto_Josh.jpeg
De Rietveldse molen is sinds 1648 uitgegroeid tot een icoon. Het is tegenwoordig een Rijksmonument.

Jarenlang was het een plek voor veehouders en hun gezinnen, maar in deze tijd ontstond ook de recreatieve functie. Vanaf het begin van de twintigste eeuw vestigden zich een groeiend aantal boomkwekers aan de rand van het gebied. Door de Tweede Wereldoorlog kromp dit aantal, maar in de jaren ’50 groeide het aantal boomkwekerijen weer sterk. Het waren vaak zonen van Rietveldse boeren die deze stap maakten. De sierteelt bood namelijk in toenemende mate beter perspectief dan de boerderijen.

In de jaren ’50 nam de druk toe om het Rietveld te ontsluiten. Op het moment dat de Burgemeester Smitweg in 1964 werd aangelegd, ging alles in een stroomversnelling. Boerderijen werden gesaneerd, weilanden werden boomkwekerijen, er kwamen verharde paden en er werden loodsen neergezet en bedrijfswoningen gebouwd.

Sindsdien is de naam Rietveld alleen voorbehouden aan de Rietveldse Vaart en het vaardorp, de smalle strook grond langs de Rietveldse Vaart. Daar bleef het oorspronkelijk karakter ook grotendeels behouden. Een deel van de bewoners vaart nog altijd dagelijks naar hun woning.

Bekijk hier alle delen van de serie ‘Alphen vanuit de lucht’.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Politie en handhaving gisteren 17:30

Winkeldieven slaan toe in het Alphense centrum

Zondag sloegen twee winkeldieven toe in het Alphense centrum. De politie wist beide winkeldieven aan te houden, mede door oplettend winkelpersoneel.

Advertorial Sport gisteren 14:49

Hoogstwaarschijnlijk voorlopig geen voetbal meer

Drie Alphense teams kwamen in het weekeinde in actie. Het betreft Alphia, Alphense Boys zaterdag en AVV Alphen. Alle drie scoorden ze driemaal, maar alleen voor Alphen was dat aantal goed voor drie punten.

Evenementen gisteren 14:05

Vrienden van de Adventskerk zet streep door gospelconcert

Stichting Vrienden van de Adventskerk heeft helaas moeten besluiten het gospelconcert in de Adventskerk op 17 december te annuleren. “Door strengere maatregelen vanwege corona is er geen andere mogelijkheid.”